Výlety

25. srpna 2023 07:00

Lenka Valjentová

Výlet do regionu Chrudimsko-Hlinecko: Nahlédněte do roubených chalup či unikátních muzeí

V malebné krajině Železných hor se nachází turistický region Chrudimsko-Hlinecko. Můžete se tu kochat krásnou přírodou, nahlédnout do tří jedinečných chrudimských muzeí se zajímavými expozicemi nebo si připomenout řemeslnou zručnost našich předků ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska a obdivovat romantické roubené chaloupky.

Zřícenina hradu Lichnice

Na ostrohu nad městem Třemošnice se tyčí zřícenina strážního hradu Lichnice, která je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v širokém okolí. Před šesti lety vyrostla na hradě zbrusu nová rozhledna. Tři ocelové, osm a půl metrů vysoké pilíře nesou dvě vyhlídkové plošiny. Kolem jednoho sloupu se obtáčí dřevěné schodiště, aby bylo možné pohodlně vystoupat až na vrchol, ze kterého je dechberoucí výhled.

V podhradí se můžete pokusit obejmout majestátní Žižkův dub, který je jedním z nejmohutnějších památných stromů u nás. Údajně byl vysazen ve 13. století, kdy byla zahájena stavba hradu Lichnice.

Unikátní Berlova vápenka

Kousek od Třemošnice narazíte na jedinečnou technickou památku. Berlova vápenka, která byla ještě před několika lety zříceninou a uvažovalo se o jejím zbourání, je evropská rarita – 150 let stará výrobna vápna, ke které vedla 5 km dlouhá lanová dráha. Ta dopravovala materiál z Prachovic, kde byly vápencové doly. Surovina do vápenky tak byla přepravována unikátní vzdušnou cestou. Nyní je Berlova vápenka jedinou vápenkou v Evropě, která je otevřená veřejnosti. Seznámíte se s historií těžby vápence, prohlédnete si nástroje, které dělníci používali. Součástí prohlídky jsou i informace o horninách a návštěvníci mohou nahlédnout z lávky i do komína vápenky.

Chrudim, město tří muzeí

Regionální muzeum

Regionální muzeum Chrudim, které vzniklo v roce 1892 jako Průmyslové muzeum pro východní Čechy v Chrudimi, sídlí v novorenesanční budově v centru města. Spravuje bohatý sbírkový fond z oboru regionální vlastivědy, přírodních věd a výtvarného umění. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle 9:00–12:00 a 12.30–17:00, v pondělí je zavřeno.

  • Expozice Mozaika z dějin regionu vás seznámí s historií neobvyklým způsobem. Během prohlídky projdete temným koridorem, ve kterém se postupně objevuje dvanáct prostorových scén, jejichž prostřednictvím se přenesete přímo do víru událostí, které ovlivnily historii města. Uvidíte např. žárový pohřeb v pravěku, zmenšený model středověkého města, ničení zakázaných knih páterem Koniášem, lazaret z 1. světové války či návštěvu prezidenta Masaryka na chrudimském hlavním náměstí.
  • Expozice Umělecké řemeslo se věnuje přelomu 19. a 20. století a je koncipována jako procházka podvečerním městem s osvětlenými obchůdky a výklady, ve kterých můžete obdivovat předměty uměleckého řemesla různých oborů. Nechybí zde ani obchůdek se starožitnostmi, kde jistě zaujme renesanční šperk nebo obrázek vyšívaný lidskými vlasy.
  • Moderní expozice Alfons Mucha – Plakáty představuje významného secesního malíře a tematicky je rozdělena na divadelní, reklamní a propagační plakáty, dekorativní panó a kalendária. Kolekci 42 plakátů z přelomu 19. a 20. století doplňují grafické listy, trojrozměrné exponáty a informace o životě Alfonse Muchy a jeho vztahu k Chrudimi.

Muzeum loutek

Chrudim je známá jako město loutek a loutkářství a rozsáhlou expozici k tomuto tématu naleznete v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi v renesančním Mydlářovském domě.

Vstupte do magického světa loutek a nechte se vést bohatou historií českého loutkářství, které je spolu se slovenským od roku 2016 zapsáno na Reprezentativním seznamu živých tradic UNESCO. Stálá expozice vás postupně seznámí s loutkami kočovných loutkářů, varietními loutkami nebo rodinnými loutkovými divadly. Nechybí Spejbl a Hurvínek, tvorba Jiřího Trnky nebo loutky Josefa Váchala.

Světové loutkářské umění zastupuje zejména jihovýchodní Asie, kolébka stínového divadla a loutkářského umění vůbec. V herně i přímo v expozici si pak vedení některých druhů loutek můžete i sami vyzkoušet. Muzeum loutek a loutkářství je otevřeno denně 8:30–17:00.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Hvězdu, lebku nebo želvu připomínají Santiniho stavby při pohledu z ptačí perspektivy

Muzeum barokních soch

Trojlístek chrudimských muzeí uzavírá unikátní Muzeum barokních soch v bývalém kapucínském kostele sv. Josefa z druhé poloviny 17. století. Muzeum představuje fenomén východočeského barokního umění, jehož centrem byla Chrudim. Expozici muzea tvoří nádherné dřevěné a kamenné plastiky, ale také obrazy.

Součástí prohlídkového okruhu je i promítání filmu Kamenný příběh, který mj. poodhalí výstavbu dominanty chrudimského hlavního náměstí – sloupu Proměnění Páně, na němž se architektonickým návrhem podílel proslulý Jan Blažej Santini-Aichel. Cílem muzea není jen představení barokních skvostů v kulturně-historickém kontextu tehdejší doby. Klade si také za cíl přispět ke spolehlivější ochraně nejhodnotnějších děl východočeského barokního umění před krádežemi nebo vandalským poškozením.

Barokní umění můžete obdivovat od dubna do října  9:00–12:00 a 13:00–17:00, v zimě od listopadu do března jen o víkendu.

Roubené chaloupky

Muzeum v přírodě Veselý Kopec se nachází na rozhraní Železných hor a Žďárských vrchů. Snahou je vytvoření atmosféry autentického způsobu života i hospodaření drobných zemědělců v prostředí kopcovité krajiny. Jediný skanzen v Pardubickém kraji nenaleznete na jednom místě, ale na Veselém Kopci, ve Svobodných Hamrech a v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku, kde si v romantických roubených chaloupkách můžete připomenout život drobných řemeslníků od poloviny 18. století.

NENECHTE SI UJÍT:  Tradice a svátky

Muzeum v přírodě

Skanzen Veselý Kopec dnes tvoří téměř 30 objektů, lidových staveb přenesených z oblasti Hlinecka, Poličska, Litomyšlska a části Chrudimska. Můžete nahlédnout do světniček roubených chaloupek, které mapují každodenní život drobných rolníků od první poloviny 19. do poloviny 20. století, a také obdivovat důmyslnost lidových technických památek na vodní pohon v údolí říčky Chrudimky. Stále funkční vodní mlýn na obilí nebo například olejnu, pilu a stupník na tlučení třísla. Za pozornost určitě stojí také varna povidel, suška lnu i ovoce nebo bělidlo. V muzeu v přírodě se pravidelně konají zajímavé akce, například jarmarky, trhy či předvádění tradičních řemesel.

Zdroj: navstevnik.cz, muzeumcr.cz, puppets.czbarokochrudim.cznmvp.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také