Kobea, česky vilec šplhavý, je atraktivní popínavá letnička. Jak a kde ji pěstovat?

Kobea, česky vilec šplhavý, je čtyřmetrová popínavá rostlina s atraktivními, obvykle modrofialovými a bílými květy. Spolehlivě zakryje nevzhledná místa na zahradě, ozdobí pergolu a dobře prospívá v nádobách na balkoně. Poradíme, jak kobeu správně pěstovat.

Kobea (Cobaea scandens), česky vilec šplhavý, je atraktivní pnoucí letnička s nádhernými, většinou modrofialovými a bílými zvonkovitými květy, která u nás může vyrůst až do čtyř metrů. Pochází z Mexika, kde tahle nádherná tropická liána šplhá až 30 metrů vysoko.

NENECHTE SI UJÍT: Chmel není jen pivo, ale taky léčivá bylina, zajímavá zelenina a pěkná popínavka

Jak kobea, česky vilec šplhavý, vypadá

„Krásné modré, bílé a fialové, zhruba 8 cm velké zvonkovité květy kobey nenechají chladným žádného květomila. Bujný růst, zdravé listy a téměř žádné choroby – prostě ideální pnoucí letnička, pokud ji pěstujete v optimálních podmínkách. Zajímavostí je, že poupata jsou vždy bílá či nazelenalá a až později a postupně se květ barví přes růžovou do modré a modrofialové barvy (nebo zůstane bílý), představuje úžasnou letničku šlechtitel a pěstitel Ing. Peter Gajdoštin.

  • Drobnou vadou na kráse je snad pouze poměrně pozdní kvetení, nezřídka se prvních květů dočkáme až v srpnu. Pak ovšem rostlina kvete bez přestání až do prvních silnějších mrazů.

Kde vilec šplhavý pěstovat

Kobea je bujnou popínavkou, která v létě spolehlivě a velmi efektně zakryje třeba nevzhlednou konstrukci na zahradě, ozdobí pergoly, altány a ploty, dokáže se pnout i po zdi s hrubou omítkou, dá se velmi dobře pěstovat ve větších nádobách na balkoně nebo terase.

  • Vilec šplhavý nadělá spoustu parády všude, kde mu poskytnete vhodné podmínky pro ovíjení a šplhání.

Jak kobeu předpěstovat

  • Pokud si chcete vilec šplhavý předpěstovat vlastnoručně ze semínek (dají se běžně koupit), je dobré vysít semena už na konci února na povrch vlhkého výsevního substrátu a jen jemně přitlačit, můžete překrýt sklem nebo průhlednou fólií. Kobea klíčí při teplotě okolo 19 °C. Během celého období je třeba povrch pravidelně rosit.
  • Do květináčku dejte špejli či bambusovou tyčku, ještě lépe minikonstrukci ze tří špejlí na vrchu svázaných. Již mladé rostlinky se po nich budou šplhat.
  • Rozpleťte občas výhony vedle sebe pěstovaných sazenic, mají tendenci se splétat navzájem a při výsadbě dochází k jejich polámaní. Jen silné a zdravé rostliny dříve a bohatěji pokvetou.
  • Předpěstované sazeničky vysazujte ven až po ledových mužích, tedy v druhé polovině května.

Jak vilec šplhavý pěstovat

  • Kobea potřebuje ke zdárnému růstu chráněné stanoviště, vítr může jemné a dlouhé rostliny poškodit.
  • Vilec šplhavý vyžaduje dostatek světla a slunce, ve stínu se mu dařit nebude a špatně pokvete. Čím více slunce, tím více květů.
  • Nejlépe prospívá v dobře propustné hlinitopísčité a zároveň výživné půdě.
  • Pěstujete-li kobeu v nádobě, nezapomeňte na drenážní vrstvu (kamínky, keramzit) a trochu zralého kompostu. Aby zůstal substrát provzdušněný, zamíchejte do něj trochu písku.
  • Vhodná opora je podmínkou pěstování kobey. Poslouží pergola, dřevěná konstrukce na zdi domu, ale i natažená textilní síť, konstrukce z drátů či obyčejný plot. Výhodou textilní sítě je to, že po skončení vegetace ji jednoduše sbalíme a spálíme spolu se zbytky rostlin. Odpadne nám pracné vyplétání stonků z drátěného pletiva.
  • Jednou za dva týdny dní je dobré kvetoucí rostliny přihnojovat. V polovině vegetačního období můžete také přidat tenkou vrstvu kompostu. Zejména při pěstování v nádobách určitě jednou za dva týdny, protože tam se živiny rychle vyčerpají.
  • Během vegetačního období zajistěte dostatečnou zálivku, ale před zaléváním nechte půdu vyschnout. Přemokření jí škodí, může uhnít.
  • Zaštipováním konců přimějete kobeu ke košatosti a většímu množství květů, navíc získáte rostlinu v podobě keříku, pokud budete potřebovat.

Zdroje: pěstitel Ing. Peter Gajdoštin, gardeningknowhow.comobyvat.cz


Přečtěte si také