U nás málo známá kobea je úžasná popínavá letnička, která zakryje nevzhledná místa

Tahle čtyřmetrová popínavá rostlina s atraktivními, většinou modrofialovými a bílými květy spolehlivě zakryje nevzhledná místa na zahradě, ozdobí pergolu a dobře prospívá v nádobách na balkoně. Poradíme, jak kobeu správně pěstovat.

Kobea (Cobaea scandens), česky vilec šplhavý, je atraktivní pnoucí letnička s nádhernými, většinou modrofialovými a bílými zvonkovitými květy, která u nás může vyrůst až do čtyř metrů. Pochází z Mexika, kde tahle nádherná tropická liána šplhá až 30 metrů vysoko.

Jak kobea, česky vilec šplhavý, vypadá

„Krásné modré, bílé a fialové, zhruba 8 cm velké zvonkovité květy kobey nenechají chladným žádného květomila. Bujný růst, zdravé listy a téměř žádné choroby – prostě ideální pnoucí letnička, pokud ji pěstujete v optimálních podmínkách. Zajímavostí je, že poupata jsou vždy bílá či nazelenalá a až později a postupně se květ barví přes růžovou do modré a modrofialové barvy (nebo zůstane bílý), představuje úžasnou letničku šlechtitel a pěstitel Ing. Peter Gajdoštin a dodává: „Drobnou vadou na kráse je snad pouze poměrně pozdní kvetení, nezřídka se prvních květů dočkáme až v srpnu. Pak ovšem rostlina kvete bez přestání až do prvních silnějších mrazů.“

Kde vilec šplhavý pěstovat

Kobea je bujnou popínavkou, která v létě spolehlivě a velmi efektně zakryje třeba nevzhlednou konstrukci na zahradě, ozdobí pergoly, altány a ploty, dokáže se pnout i po zdi s hrubou omítkou, dá se velmi dobře pěstovat ve větších nádobách na balkoně nebo terase. Vilec šplhavý nadělá spoustu parády všude, kde mu poskytnete vhodné podmínky pro ovíjení a šplhání.

Jak si kobeu předpěstovat

  • Pokud si chcete vilec šplhavý předpěstovat vlastnoručně ze semínek (dají se běžně koupit), je dobré vysít semena už na konci února na povrch vlhkého výsevního substrátu a jen jemně přitlačit, můžete překrýt sklem nebo průhlednou fólií. Kobea klíčí při teplotě okolo 19 °C. Během celého období je třeba povrch pravidelně rosit.
  • Do květináčku dejte špejli či bambusovou tyčku, ještě lépe minikonstrukci ze tří špejlí na vrchu svázaných. Již mladé rostlinky se po nich budou šplhat.
  • Rozpleťte občas výhony vedle sebe pěstovaných sazenic, mají tendenci se splétat navzájem a při výsadbě dochází k jejich polámaní. Jen silné a zdravé rostliny dříve a bohatěji pokvetou.
  • Předpěstované sazeničky vysazujte ven až po ledových mužích, tedy v druhé polovině května.

8 rad a tipů, jak vilec šplhavý pěstovat

  1. Kobea potřebuje ke zdárnému růstu chráněné stanoviště, vítr může jemné a dlouhé rostliny poškodit.
  2. Vilec šplhavý vyžaduje dostatek světla a slunce, ve stínu se mu dařit nebude a špatně pokvete. Čím více slunce, tím více květů.
  3. Nejlépe prospívá v dobře propustné hlinitopísčité a zároveň výživné půdě.
  4. Pěstujete-li kobeu v nádobě, nezapomeňte na drenážní vrstvu (kamínky, keramzit) a trochu zralého kompostu. Aby zůstal substrát provzdušněný, zamíchejte do něj trochu písku.
  5. Vhodná opora je podmínkou pěstování kobey. Poslouží pergola, dřevěná konstrukce na zdi domu, ale i natažená textilní síť, konstrukce z drátů či obyčejný plot. Výhodou textilní sítě je to, že po skončení vegetace ji jednoduše sbalíme a spálíme spolu se zbytky rostlin. Odpadne nám pracné vyplétání stonků z drátěného pletiva.
  6. jednou za dva týdny dní je dobré kvetoucí rostliny přihnojovat. V polovině vegetačního období můžete také přidat tenkou vrstvu kompostu. Zejména při pěstování v nádobách určitě jednou za dva týdny, protože tam se živiny rychle vyčerpají.
  7. Během vegetačního období zajistěte dostatečnou zálivku, ale před zaléváním nechte půdu vyschnout. Přemokření jí škodí, může uhnít.
  8. Zaštipováním konců přimějete kobeu ke košatosti a většímu množství květů, navíc získáte rostlinu v podobě keříku, pokud budete potřebovat.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Ing. Peter Gajdoštin, gardeningknowhow.comobyvat.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také