Květiny, které milují slunce. 10 nejkrásnějších trvalek a letniček na zahradu i na balkon

Seznamte se s deseti letničkami a trvalkami, které si libují na přímém slunci. Když na vaši zahradu, balkon či terasu v létě svítí celý den slunce, pěstujte květiny, které ho milují. Vybrali jsme pro vás nejkrásnější květiny, kterým se na slunci bude dobře dařit. Jsou to podle nás slunečnice, cínie, měsíček, nevadlec, gazánie, levandule, mavuň, echinacea, floxy a montbrecie.

Máme-li na zahradě nebo na balkoně, terase nebo venkovním okenním parapetu místo, které je téměř celý den vystavené slunečním paprskům, měli bychom tam pěstovat jen takové rostliny, které si bez problémů s takovým umístěním poradí a bude se jim dobře dařit.

NENECHTE SI UJÍT: Zahrada zalitá sluncem: Více, než 40 druhů květin a keřů pro dobrou náladu

Z trvalek a letniček, které přímé slunce milují, můžeme vytvořit pestré letní záhony nebo překrásně kvetoucí truhlíky, dají se různě kombinovat, protože sdílejí podobné podmínky růstu, tedy typ půdy, požadavky na světlo a zálivku.

Na pěstování nejsou většinou příliš náročné, když jim dopřejeme lehčí propustnou zeminu a chráněné místo na slunci, budou bohatě kvést celé léto. A ani nepotřebují tolik zalévat, protože sucho jim dělá dobře. Naopak chlad a mokro je dokáže zahubit.

5 nejkrásnějších letniček na slunce

Slunečnice

Nádherné slunečnice roční (Helianthus annuus) jsou nenáročné letničky. Květy slunečnice roční (Helianthus annuus) mohou být citronově žluté, zlatožluté, oranžové, červené, ale taky bílé a černé; jednoduché, poloplné i plné. Mladé rostliny se rozvíjejícími se květy otáčejí za sluncem. Stonek slunečnice roční může být až 3 metry vysoký.

Na pěstování poměrně nenáročným slunečnicím se nejlépe daří na sluncem zalitém místě (a není se co divit, vždyť slunce mají už v názvu) a ve vzdušné, dobře propustné hlinitopísčité půdě bohaté na živiny. V letním parném počasí je nutné slunečnice zalévat. Slunečnice si nemusí odpírat ani ti, kdo nemají zahrádku, protože vykvete na balkoně. Vzrůst slunečnic pěstovaných v nádobách závisí od velikosti květináče, čím menší květináč, tím jsou rostliny nižší a menší.

Cínie, česky ostálky

Cínie (Zinnia), česky ostálky jsou milovnice teplých slunečních paprsků, celé léto neúnavně kvetou, vyniknou na zahradě i v truhlíku.

Na pěstování nejsou moc náročné, ocení místo na slunci chráněné před větrem, výživnou a výhřevnou půdu. Vytrvalý déšť a chlad ostálkám nesvědčí, to málo kvetou. Ostálka je výborná rostlina k řezu do vázy. Květy mohou být jednoduché, poloplné i plné, jehlicovité, pomponkovité či jiřinovité. Škála barev zahrnuje téměř všechny odstíny barevného spektra kromě modré. Z cínií je u nás nejoblíbenější ostálka lepá či sličná  (Zinnia elegans), vzpřímená letnička s drsnými stonky i listy a velkými plnými květy, která dorůstá do výšky 70 cm.

Měsíček

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) není potřeba představovat, jeho sluníčkově zářivé oranžové nebo jasně žluté květy zdobí celé léto zahrady, balkony a okenní parapety.

Měsíček začíná kvést na začátkem léta a květy vydrží až do prvních mrazíků. Na pěstování není vůbec náročný. Vyhovují mu slunné a vzdušné polohy, snese i částečně zastíněná místa, ovšem nejlépe prospívá přímo na slunci. Dobře roste ve většině půd, nejlepší je vápenitá a dobře propustná. Měsíček je skvělý i do vázy a především je to známá léčivka, jejíž hlavní léčebné využití spočívá především v hojení kůže.

Celosie, česky nevadlec

Celosie (Celosia), česky nevadlec, je mimořádně atraktivní letnička, tvoří kompaktní, bizarně tvarovaná květenství od tvaru kohoutího hřebenu až po bohaté pyramidální klasy v různých odstínech červené, oranžové, purpurové a žluté. Bohatě kvete od července do září.

Nevadlec potřebuje slunné stanoviště chráněné před deštěm. Chladno a mokro nesnáší. Čím více tepla a slunce, tím lépe. Půdu potřebuje lehčí, dobře propustnou a bohatou na živiny, před výsadbou se vyplatí přidat vyzrálý kompost. Vynikne jak na květinové zahradě, tak v nádobách na balkoně, terase i okenním parapetu. Nejvíc parády udělá, když vysadíme několik rostlin různých barev vedle sebe.

Gazánie

Gazánie pochází z jižní Afriky, nejčastěji pěstovaná je gazánie zářivá (Gazania rigens). Květy gazánií v jasných žlutých a oranžových barvách slunce na záhonu skutečně září. Barevná škála je ale daleko širší, existují kultivary bílé, červené, růžové, dokonce dvoubarevné a podélně pruhované.

Květ gazánie, připomínající gerberu nebo kopretinu je citlivý na sluneční svit. Pokud je zataženo a prší, neotevře se. Gazánie zářivá miluje plné slunce, zvládne dokonce i úpal, navíc snese občasné opomenutí zálivky a mírné proschnutí lehké, dobře propustné půdy. Gazánie kvetou většinou od června do prvních mrazů. Pravidelným odstraňováním odkvetlých květů podpoříme bohaté kvetení a neustálé nakvétání nových poupat.

5 nejkrásnějších trvalek na slunce

Levandule

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je dřevitý rozvětvený polokeř, který dorůstá do výšky okolo 60 cm, časem odspodu dřevnatí. Je to oblíbená aromatická a léčivá rostlina.

Úzké dlouhé kopinaté šedoplstnaté listy kontrastují se sytě modrými až modrofialovými (ale i bílými a růžovými) květy, které rozkvétají v červnu a v červenci. Levandule potřebuje dostatek slunečního světla, skvěle snáší přímé slunce, naopak na větrném a chladném místě nebude prospívat. Levandule má ráda lehčí hlinitopísčitou, propustnou půdu a dobré odvodnění. Daří se jí na mírně svažitých místech. Nemá ráda přemokření. Při pěstování můžeme zeminu nechat téměř vyschnout. Při pěstování v květináči musí být nádoba dostatečně veliká.

Floxy, česky plamenky

Bohatě kvetoucí floxy (Phlox),česky plamenky, jsou typické jemným půvabem a sladce omamnou vůní květů. Výhodou floxů je především dlouhověkost a nenáročnost.

Floxům nejvíce jim svědčí světlá slunná místa, prospívají i mírném v polostínu. Vyhovuje jim běžná zahradní zemina bohatá na humus, dostatečně vlhká a propustná. Plamenky nesnášejí přelití, spíše snesou krátkodobé sucho než přemokření, na které reagují žloutnutím listů a zpomaleným růstem, dokonce mohou uhnít. Nejpěstovanější je vysoká plamenka latnatá (Phlox paniculata), která tvoří okolo jednoho metru vysoké trsy, kvete od července až září široce kuželovitými květy v nejrůznějších odstínech bílé, růžové, červené, modré nebo fialové.

Mavuň červená

Mavuň červená (Centranthus ruber) je oblíbená trvalka díky svým krásným květům a velké odolnosti a nenáročnosti, snadno se množí samovýsevem, a objevuje se tak pokaždé na jiném místě.

Říká se, že mavuň je splněným snem lenivých zahrádkářů. Kvete celé léto od června až do zámrazu sytě červenými a růžovými květy, vzácně i bílými, které lákají motýly a čmeláky. Vyžaduje hodně slunce a lehkou, propustnou půdu. Půda může být i kamenitá a málo výživná, dobře si poradí i s letním přísuškem. Dorůstá do výšky okolo 80 cm.  Při výsadbě této trvalce dopřejme více místa, v době květu se může poměrně široce rozklesávat.

Montbrecie

Montbrecie (Crocosmia) jsou exotické hlíznaté květiny, jejichž květy v celé škále teplých barev od žlutooranžové po šarlatově červenou připomínají frézie, a vzpřímené mečovité listy kosatce a mečíky. Kvetou od od června do října.

Na pěstování na zahradě i v nádobách jsou montbrecie nenáročné, jsou vyznavačkami slunečních paprsků, nejlépe prospívají na plném slunci, snesou ale i částečné přistínění. Dobře propustná půda s dostatkem humusu zajistí, že rostlina rychle roste a vydrží dlouho kvést. Nedostatek vláhy a horko jim nijak nevadí, spíše naopak. Montbrecie nesnášejí přemokření, pak hynou. Zaléváme je jen při dlouhodobém suchu.

Echinacea

Echinacea, česky třapatkovka postaru třapatka je nenáročná, velice dekorativní trvalka vysoká okolo 120 cm. Hodí se k pěstování na trvalkových záhonech, ale prospívá i v nádobách. Je významnou léčivkou.

Echinacea miluje slunce, proto bychom ji měli pěstovat na světlém a slunném místě, snese mírný polostín. Nevyhovují jí otevřené, větrné prostory. Daří se jí v dobře propustné,sušší, hlinitopísčité zemině. Není ale nijak náročná a spokojí se i s chudšími kamenitými půdami. Rostlina je tolerantní k suchu, naopak přemokření nesnáší. Echinacea kvete purpurovými květy, která připomínají kopretinu, a je vhodná k řezu, protože ve váze vydrží poměrně dlouho.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.gardeningknowhow.com, A-Z Encyklopedie zahradních rostlin (Knižní klub)

Sdílejte článek
Štítky zahrada léto trvalky letničky květiny slunečnice půda balkon trvalka květiny na slunce gazánie jednoletá rostlina slunečnice roční Euromedia Group

Přečtěte si také