Výlety

7. února 2024 06:00

Lenka Valjentová

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě a tipy na výlety v okolí

Mistrovství světa v biatlonu se uskuteční od 7. do 18. února 2024 v Novém Městě na Moravě. Desetitisíce lidí z celého světa přijedou fandit do zrekonstruované novoměstské Vysočina Areny. Užijte si taky lyžařský svátek. Pokud si budete chtít od biatlonu odpočinout, nabízí se v okolí široká paleta aktivit, které můžete využít.

Od 7. do 18. února se v Novém Městě na Moravě uskuteční Mistrovství světa v biatlonu. Start závodů je 7. února v 17:20, kdy do sněhové stopy vyrazí smíšené štafety. V následujících dnech budou pokračovat závody ve sprintu žen i mužů, stíhací závody, vytrvalostní závody a další štafety. Díky tomu, že Vysočina Arena disponuje umělým osvětlením, se odehraje většina z 12 závodů v pozdějších, divácky atraktivnějších časech. Pokud dorazíte mimo závodní dny, pak je Vysočina Aréna volně přístupná veřejnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svratka, Křižánky a Krátká jsou kouzelná místa s atmosférou minulých časů

Vysočina Arena je Mekka lyžařů

Lyže se v okolí Nového Města na Moravě objevily již kolem roku 1890, na prvních údajně jezdil revírník Rudolf Gabessam z Fryšavy. Ten brzy našel množství nadšených následovníků, a tak se z Nového Města stalo lyžařské centrum Vysočiny. Tradice pořádání závodů sahá až do roku 1910, kdy se v Novém Městě na Moravě konaly první veřejné závody. V roce 1934 se poprvé závodilo o cenu v podobě zlaté lyže a od roku 1981 se závod Zlatá lyže nepravidelně stával součástí světových pohárů v běhu na lyžích. Postupně Nové Město na Moravě rozšiřovalo svůj sportovní záběr. V okolí Vysočina Areny jsou stovky udržovaných turistických tras pro běžkaře. V rámci nadcházejícího Mistrovství světa v biatlonu se Vysočina Arena představí návštěvníkům i závodníkům po rozsáhlé rekonstrukci.

Podívejte se, jak vypadalo slavnostní otevření zrekonstruované Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě:

Co dělat kromě fandění

Na Novoměstsku na vás čekají nejen památky lidového stavitelství, stopy slavných osobností, prameniště evropských řek a desítky skalních útvarů, ale také regionální dobroty, které prostě musíte ochutnat. V zimě se navíc celá oblast mění v ráj pro běžkaře se stovkami kilometrů upravených tras, se ski areály a tratěmi upravenými pro psí spřežení.

„Lidé se rozhodně nemusí obávat naplánovat si výlet do okolí Nového Města na Moravě, protože závody se obvykle uskuteční až v odpoledních hodinách, takže v průběhu dopoledne nebo po obědě dopravní komplikace nehrozí,“ upozorňuje ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny David Štěpánek a pokračuje: „Průřez toho nejzajímavějšího pro děti i dospělé, akcemi zaměřenými na kulturu, sport, gastronomii, památky, poznávání tradic a podobně v češtině a angličtině a je k dispozici v turistických informačních centrech a ke stažení také na webu,“ upřesnil Štěpánek

Nové Město na Moravě

Nezapomeňte si projít památkovou zónu centra města. V budově, kde sídlila už od roku 1555 radnice, dnes najdete proslulé Horácké muzeum. V něm se dozvíte vše o tom, jak se kdysi na Vysočině žilo, a prohlédnout si můžete trvalé expozice o lyžařství, sklářství, železářství nebo lidové architektuře. Aktuálně je v muzeu k vidění výstava Pernštejnské ženy.

Když vyrazíte do Městských lázní, budete si moct zaplavat, nebo si odpočinout v relaxačním bazénu se slanou vodou, masážními lavicemi, chrliči či divokou řekou. Na své si přijdou i děti v dětském bazénku se skluzavkou. Můžete zde využít i tři sauny, Kneippovu lázeň či solárium.

Žďár nad Sázavou

V sobotu 10. února bude od 10 do 16 hodin přístupná bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše v areálu žďárského zámku a ve stejnou dobu i od 12. do 16. února. V plánu jsou v ní i další akce. „Program Za poznáním klášterní kuchyně bude v bazilice minor v sobotu 10.2. a ve čtvrtek 15.2. v 10:30 a 13:30. Program je pro rodiny s dětmi, ale zváni jsou všichni, které tato tematika zajímá,“ připomíná průvodkyně a edukátorka Adéla Tlustošová.

Zajímavý zážitek slibuje také návštěva Regionálního muzea města Žďár nad Sázavou a jeho hravá expozice Divy fyziky.

Gastronomický zážitek připravuje na 10. února žďárská radnice. Zimní futrování, oblíbený foodfestival nabízející desítky chutí z celého světa, se odehraje mezi 10. a 15. hodinou na náměstí Republiky.

Zelená hora

Návštěvníci mohou rovněž zavítat do poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památky UNESCO a díla věhlasného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Ten bude 10. a od 12. do 18. února k prohlídce vždy v 10, 12 a 14 hodin. V sobotu 10. února bude mít mezi 10. a 16. hodinou mimořádně otevřenou bránu i Santiniho Dolní hřbitov.

Bystřické muzeum

Otevírací dobu rozšířilo i Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem, které je běžně o víkendu zavřené. Tamní vlastivědné expozice včetně unikátních Živých ryb Vysočiny si návštěvníci budou moci prohlédnout od úterý do neděle, vždy od 8 do 11.30 a od 12:30 do 16 hodin.

PŘEČTĚTE SI: Kam na výlet, když mrzne: Vyzkoušejte si lezení po Ledové stěně Vír nad řekou Svratkou

Dům přírody Žďárských vrchů

Pracovní dny k víkendovým naopak v provozní době přidají v Domě přírody Žďárských vrchů v Krátké u Sněžného. Interaktivní expozice o proměnách přírody a krajiny se otevře od pondělí do pátku a v neděli mezi 10. a 16. hodinou, v sobotu od 10 do 17 hodin.

Sklárna v Karlově

Nakouknout pod ruce šikovných sklářů či brusičů bude možné ve Sklárně Svoboda v Karlově. Exkurze do výroby jsou v plánu od 12. do 16. února mezi 9:30 a 12:30 hodinou.

Bílá magistrála Vysočiny

Běžecké trasy nenajdete jen u Vysočina Areny. Po celém regionu vzniká každou zimu hustá síť upravovaných stop, které mají až 200 km, a okolí Nového Města se tak stává běžeckou Mekkou Vysočiny. Takzvaná Bílá magistrála Vysočiny protíná celé Žďárské vrchy. Oblíbeným výchozím bodem je obec Tři Studně, kde můžete využít parkoviště pod obecním úřadem, odkud se rozbíhají tratě na všechny strany, protože se v obci křižují severojižní a východozápadní trasy.

Harusův kopec a spol.

Ochuzeni nebudou ani vyznavači sjezdového lyžování, pokud to umožní sněhové podmínky – s provozem počítají jak na novoměstském Harusově kopci, tak v areálech v Novém Jimramově a ve Svratce. V případě Harusova kopce, kolem něhož vede cesta k Vysočina Areně, které se dotkne dopravní omezení, bude příjezd k parkovišti pod sjezdovkou vedený od Jiříkovic.

Zdroje: vysocina.eu, korunavysociny.cz, biathlonnmnm.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také