Vánoce

1. prosince 2022 07:00

Lenka Valjentová

Kouzelné Vánoce na Vysočině: Navštivte v adventním čase Třebíč, Telč a Žďár na Sázavou

Na Vysočině je krásně po celý rok, v adventním čase ale obzvlášť. Na tu správnou vánoční atmosféru vás naladí především tři starobylá města, tři památky UNESCO. Co můžete letos zažít v předvánoční Třebíči, Telči a ve Žďáru nad Sázavou? Najdete tu vše, co k adventnímu času patří – rozsvícený vánoční strom, zpívání koled nebo vánoční trhy.

Třebíč: Ježíškova pošta

Líbí se vám románský styl, gotika, baroko i uličky starých židovských čtvrtí? Starobylé město Třebíč je pro vás to pravé místo, nabízí totiž od každého trochu. Zdejší židovská čtvrť se synagogou a hřbitovem byla společně s románsko-gotickou bazilikou sv. Prokopa v roce 2003 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

  • Třebíč letos září nádhernou adventní výzdobou. Kromě nazdobených sloupů či domů potěší i tzv. 3D motivy, tedy velké svítící modely zvířat či postav.
  • Po dvou letech se opět svátečně rozsvítilo centrální Karlovo náměstí s vánočním stromem, kde se konají od 9. až do 22. prosince tradiční vánoční trhy doplněné vždy od 16:30 kulturním programem.
  • Ve stánku na vánočně vyzdobeném Karlově náměstí bude od 9. do 17.prosince Ježíškova pošta. Svá vánoční přání si mohu děti přinést nebo si je vyrobit přímo v Ježíškově dílně.

Telč: Živý betlém

Telč je město s nezaměnitelnou, ve vánočním čase až pohádkově kouzelnou, atmosférou. Historické jádro, kterému dominuje zámek, který patří mezi klenoty moravské renesanční zámecké architektury, a náměstí lemované gotickými a renesančními domy s nádherně zdobenými průčelními štíty a malebným podloubím, je od roku 1992 cennou městskou památkovou rezervací zapsanou na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

  • V pátek 2. prosince přijeďte na náměstí Zachariáše z Hradce, kde se koná tradiční vánoční trh, přivítat Mikuláše. Bohatý program začíná ve 13:00.
  • Živý betlém na zámku v Telči tradičně zpestřuje předvánoční atmosféru ve městě.  Komponovaný pořad telčských folklorních souborů vychází z biblického příběhu o narození Ježíše a klanění Tří králů a je sestavený ze staročeských lidových koled, říkadel a tanců. V autentických kostýmech se za doprovodu živé hudby představí v sobotu 17. prosince v 17:00 a v 18:15, v neděli 18. prosince ve 14:00 a v15:00 několik desítek účinkujících.

Žďár nad Sázavou: advent na zámku

Žďár nad Sázavou proslavily především poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je díky svému unikátnímu vzhledu od roku 1994 na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, a bývalý cisterciácký klášter ze 13. století přestavěný na zámek.

  • První prosincový víkend, 3. a 4. 12., si přijďte na zámek užít kouzelnou atmosféru Vánoc, vyrobit si nebo nakoupit originální dárky a zazpívat si koledy s živou hudbou. Součástí trhů bude také designový Mint Market. V sále v Konventu a na přilehlých chodbách se představí více než 40 českých a slovenských tvůrců a designérů s autorskou módou, originálními šperky, hračkami a mnoha dalšími výrobky.
  • V sobotu 3. prosince proběhne v prostorách zámku také Čertovský den, vhodný pro děti od 4 let. S pestrým program, jako je vaření kotlíkového guláše nebo probouzení pekla
  • Kdo se chce naučit něco nového, může si zkusit zdobení vánočních baněk nebo vyrobit perlové hvězdy tradiční metodou  toto řemeslo je zapsané na seznamu UNESCO. Udělat si můžete taky čerty ze sušeného ovoce, tradiční pochoutku, která nesmí chybět na žádném mikulášském jarmarku. Zajímavé bude i společné tvoření betlému pod vánočním stromem, kde se dá nahlédnout pod šikovné ruce kovářů, řezbářů nebo knihvazačů.
  • V odpoledních hodinách, vždy od 16 hodin, se v Oválném sále Prelatury můžete těšit na dva vánočně laděné koncerty.
  • Sváteční atmosféru na zámku rámují Vánoční prohlídky, v rámci kterých projdete vánočně vyzdobený areál zámku a kláštera a poznáte vánoční zvyky i historii tohoto kouzelného místa, kde lidé slaví Vánoce už 770 let.
  • O týden později, 9. a 10. prosince, vyrazte od 16:00 do 21:00 na Večerní divadelní prohlídky nazvané Legendami žďárského kláštera a zámku. Osobně se potkáte s historickými osobnostmi od zakladatelů po zámeckého správce Ulricha a užijete si předvánoční atmosféru v historických prostorech.

Další dva adventní tipy z Vysočiny

  1. Nové Město na Moravě: V běžkařském srdci Vysočiny se každoročně setkávají tisíce milovníků zimních sportů. V sobotu 10. prosince se na náměstí uskuteční farmářský trh s vánoční tematikou a vánoční trh. Těšit se můžete na lokální potraviny, uměleckého kováře, výrobky z ovčí vlny, proutěné zboží, dřevěné hračky a adventní dekorace.
  2. Světlá nad Sázavou: Vánoční procházka, při které si projdete město a objevíte krásnou adventní výzdobu s mnoha zvukovými a světelnými efekty, je naprosto jedinečná. Procházka se otevřela pro návštěvníky první adventní neděli. Nově se do adventního programu zapojil také zámek Světlá.

Zdroje: unesco-czech.czwww.vysocina.eu, cs. wikipedia.org


Přečtěte si také