Velrybí dům s pohádkovou atmosférou. Unikátní stavba je inspirovaná architektem Gaudím

Za vysokými zdmi, které se táhnou okolo celého pozemku v americké Santa Barbaře, se ukrývá exkluzivní dům, který navrhl designér Michael Carmichael. Inspirace proslulým architektem Antoniem Gaudím je tu patrná na první pohled a upoutá především milovníky barev a hravých tvarů. Velrybí dům určitě není nic pro nadšence minimalismu!

V současné době je dům na prodej za více než 3 miliony dolarů, tedy za téměř 72 milionů korun, ale unikátní nemovitost vás zaručeně upoutá, i pokud o tak náročnou investici zrovna zájem nemáte. Jedná se totiž o dům přímo pohádkový, který by z fleku mohl posloužit jako kulisa pro natáčení fantasy filmů. Nachází se na rozlehlém, asi 2 tisíce metrů čtverečních velkém pozemku, na kterém samotný dům zabírá plochu asi 242 metrů čtverečních.

Jedinečný architektonický unikát, který byl dostavěn v roce 1978, navrhl designér Michael Carmichael jako skutečné umělecké dílo, inspirované velikánem světové architektury, španělským architektem Antoniem Gaudím. Dům má velmi neobvyklý tvar se zakřivenými stěnami a střechu z cedrového šindelu. Stavbě dominuje velrybí hlava, kterou se do domu vstupuje, a ocas na druhém konci.

Unikátní je i 75 metrů dlouhý bazén, táhnoucí se kolem domu, z něhož proudí voda do tajné jeskyně. A patrně vás udiví i počet oken z barevných skel, kterých je dokonce 270!

Barevný interiér

Ve čtyřpatrové nemovitosti vás uvítá obrovské schodiště, ale použít můžete i výtah. Najdete tu obývací pokoj, jídelnu i obrovskou kuchyni. V patrech pak tři apartmány s koupelnami, součástí jednoho apartmánu je dokonce i vířivka. Každá místnost, každý kout v domě je zcela unikátní, plný barev a překvapivých detailů.

Pohádková zahrada

Zahrada domu připomíná spíše pohádkový les. Najdete tu vzrostlé duby i platany. Posadit se můžete na osvětlenou klidnou terasu. Je možné zde grilovat i odpočívat pod velkým slunečníkem, ale využít můžete i venkovní sprchu, obloženou bambusem.

Mimo zahradu jsou pak k dispozici i kouzelné vycházky po stezkách, které vedou po úpatí místních kopců a končí unikátním výhledem na pobřeží. Malou procházkou, která netrvá déle než 5 minut, je možné dojít až do botanické zahrady v Santa Barbaře.

Zdroj: refresher.sk; sothebysrealty.com

Sdílejte článek
Štítky barvy dům Michael Carmichael Antonio Gaudí Velrybí dům

Přečtěte si také