Vrbinu penízkovou po letní sezoně v truhlíku vysaďte do zahrady. A na jaře ji vraťte zpět!

Vrbina penízková nepatří mezi truhlíkové rostliny, které by vás ohromovaly množstvím barevných květů, ale jejich světle zelené listy báječně doplňují květy ostatních balkonovek. Je velká škoda, že vrbiny každý podzim končívají v odpadu nebo na kompostu spolu s letničkami. Jen málokdo totiž tuší, že se jedná o otužilé trvalky.

Plazivá trvalka vrbina penízková roste běžně nejen v naší přírodě, ale i v celé Evropě s výjimkou Středomoří a studených severních oblastí. Přirozeně se vyskytuje až po pohoří Ural. Najdete ji však ve volné přírodě i v Severní Americe, v Austrálii, na Novém Zélandu nebo v Japonsku, kam byla uměle zavlečena. Jen málokdo si jí však blíže všímá. Mnohem známější je jako doplňková rostlina do truhlíků a květináčů s letničkami.

Vrbina penízková (Lysimachia nummularia)

Nenápadná rostlinka, jejíž jednotlivé větvičky sice dorůstají nanejvýš do výšky 5–10 cm, ale zato po zemi se dokážou plazit až do nejméně metrové vzdálenosti. A stejně tak umí vytvořit dlouhé závěsy, pokud vrbinu penízkovou vysadíte do truhlíku nebo do závěsného květináče. Na záhonech zase vrbina penízková vytváří bohatě propletený koberec, protože rostlinka dokáže vyhánět nové a nové kořínky přímo z lodyhy. Jedná se o vynikající půdopokryvnou rostlinu pro vlhká místa, která dokáže dokonce zcela nahradit trávník. Slušet jí to bude především na okrajích zahradních rybníčků a jezírek. Vrbinu penízkovou můžete využít také jako podrost pod keře a stromy.

Stálezelená vrbina penízková je skromná trvalka s lysými čtyřhrannými lodyhami a světle zelenožlutými lístky vejčitého tvaru dlouhými 1–3,5 cm. Přestože se pěstuje především pro nápadně zbarvené a bohaté olistění, dokáže potěšit i drobnějšími žlutými kvítky, které se objevují v úžlabí listů od května do července. Květy vrbiny jsou oboupohlavné, ale i když se na nich po celé léto objevuje dostatek možných opylovačů, kteří sbírají pyl (květy jsou bez nektaru), k opylení květů dochází jen velmi zřídka. Pokud se to však stane, vyvinou se plody, pukavé tobolky, které obsahují 4 mm velká semena.

Jak množit a uchovat přes zimu vrbinu penízkovou

Velmi snadno se naopak vrbina penízková množí úlomky lodyh. Proto úplně postačí zakoupit si brzy na jaře jediný květináček s mladou rostlinkou, ze které budete pravidelně kousky lodyh odštipovat. Ty pak můžete vysadit do vlhkého substrátu, ve kterém během několika dnů bez další péče snadno zakoření. Takto namnoženou vrbinu pak vysaďte mezi balkonové květiny. V truhlíku si bude výborně rozumět s muškáty, petúniemi, ale třeba i s africkými kopřivami.

Na podzim můžete vrbinu penízkovou z truhlíků přesadit do středně velkých květináčků, ostříhat dlouhé šlahouny a založit i s květináčem do volné půdy v zahradě. Na záhonu rostlinky přečkají zimu. Nevadí jim ani mráz až do −34 °C. Na jaře pak z přezimujících rostlin snadno namnožíte rostliny mladé, které opět budou po celé léto krásně zdobit váš balkon v dlouhých závěsech.

Zdroj: https://www.zahradnictvi-flos.cz/lysimachia-nummularia-vrbina-penizkova.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrbina_pen%C3%ADzkov%C3%A1


Přečtěte si také