Zahrada

25. července 2023 06:00

Simona Sedláčková

Za ideálních podmínek trávník zaschne a zhnědne až v zimě. Jak jej udržet svěží po celé léto?

Krásně zelený a svěží trávník je sice snem mnoha zahrádkářů, udržet jej ale v dobré kondici po celé léto se zdá být přímo nadlidský úkol. Na mnoha zahradách se tak větší či menší žluté či úplně hnědé fleky v trávníku začínají objevovat s příchodem vysokých teplot a horkých slunečních paprsků. Jak poničený trávník zachránit?

Traviny využívané pro výsevy trávníků jsou trvalky, proto od nich očekáváme, že budou po celou jarní i letní sezonu krásně zelené a svěží. Bohužel od nich však očekáváme příliš s ohledem na to, jaké na ně máme nároky. Traviny mají svůj přirozený koloběh života, my bychom však byli nejraději, kdyby rostly a prosperovaly nejlépe po celý rok bez ohledu na letní suché a horké počasí či na zátěž, jakou pociťují, pokud po nich každodenně pobíhají děti nebo domácí mazlíčci.

Zaschlý a zahnědlý trávník je normální, ale jen v zimě

„Pravidelně zastřihovaný trávník se opakovaně snaží vyrůst a vykvést, proto by měl, za ideálních podmínek, zůstávat stále pěkně zelený, po celou vegetační sezonu. Teprve s příchodem zimy jeho listy zežloutnou a zaschnou. Pak se jedná o přirozený jev. V tomto období se nadzemní růst skoro zastaví, ale i v zimě rostliny koření a sílí. Jakmile se pak na jaře oteplí asi nad 10 °C, začne se trávník znovu probouzet a růst,“ říká zahradník Martin Braun.

Trávník i v zimě stále, i když jen pomalu roste, pokud je teplota nad 10 °C. Ve chvíli, kdy teplota poklesne, růst se zastaví a tráva zhnědne. Je to však pouze příznak klidového období trávníku.

Suchá a zažloutlá místa v trávníku v letním období

Jiná situace nastává v letním období, kdy zažloutlá a zaschlá místa v trávníku značí nějaký problém. Nejčastěji za žlutá a suchá místa v letním trávníku může žhavé slunce a sucho, ale na druhou stranu se může jednat i o přemokření. Za hnědnutím trávníku stojí často také příliš nízká výška sečení. Ideální výška trávníku je 4,5 cm.

Jak znovuoživit spálený trávník

Suchá místa v trávníku se objevují při déletrvajícím suchu a vysokých teplotách, přispívá k nim i příliš nízká výška sečení. Nemusíte se však bát, možná není nic ztraceno, trávník má neuvěřitelnou schopnost regenerace.

  • Nejprve vyzkoušejte, jestli je tráva ještě živá. Zkuste vytrhnout drn trávy. Pokud to půjde hodně snadno, pak už není co zachraňovat. Pokud bude drn držet pevně v zemi, pak se dejte do záchrany. Popadněte kovové hrábě a opatrně celý trávník vyhrabejte. Odstraníte tak suché zbytky trávy.
  • Pak můžete také provést aerifikaci trávníku, aby se ke kořenům dostal kyslík.
  • Trávník důkladně zalijte. Pro pěkně zelený trávník je důležité, aby za týden dostal alespoň 5–7 litrů vody na metr čtvereční. Nejlepší voda pro zálivku trávníku je voda dešťová nebo voda ze studny. Pro trávník je také důležité dostávat vodu raději méně často, ale do větší hloubky. Každodenní rychlý postřik je k ničemu. Kapky vody, nastříkané na povrch trávníku se stejně rychle odpaří. Voda se potřebuje vsáknout do hlubších vrstev půdy. Trávník zalévejte nejlépe brzy ráno.
  • Jakmile se trávník trochu zazelená, je třeba znovu začít se sekáním, ale jen velmi citlivě a vždy jen o jednu třetinu délky trávníku a nejméně na výšku 4,5 cm.
  • Až ve chvíli, kdy se trávník bude zdát opět v dobré kondici, můžete přistoupit k jeho pohnojení.

Další příčiny žloutnutí trávníku

Špatnou kvalitu trávníku mohou také způsobit rostlinné zbytky, které na něm zůstávají po sečení. Nadrobno nasekaná tráva se sice může využívat k mulčování trávníku, ale musí se jednat o nakrátko nasekané kousky travin. Pokud na trávníku vytvoříte silnější vrstvu, pak dochází k růstu mechů a je na čase přistoupit k vertikutaci trávníku. Ta by měla být prováděna asi 2x do roka i preventivně.

Pokud trávník není přeschlý ani přemokřený, a přesto v něm vidíte žlutá místa, pak bývá na vině nedostatek živin. Použijte trávníkové hnojivo, a především hořčík v něm obsažený dodá vašemu trávníku opět sytě zelenou barvu.

Zdroj: Martin Braun; sazenicka.cz; mendelu.cz; hecht.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také