Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

Trávníky ve stínu staveb a pod stromy, ale také trávníky na přemokřených a kyselých půdách bývají výskytem mechů ohroženy nejvíce. I když se nad šťavnatě zelenými polštářky mechu v lese dokážeme přímo tetelit blahem, mech v trávníku na vlastní zahradě už naše oko tolik nepotěší. Jak růst mechů omezit či úplně zastavit?

V posledních letech se sice stále více prosazují na našich zahradách přírodní a jen občas sečené trávníky plné půvabných lučních květin, ale i tak se najde hodně majitelů zahrad, kteří si na dokonalém trávníku stále dost zakládají. Jak se o takový pěstěný trávník postarat, abyste v zeleném porostu omezili výskyt mechů na minimum? Připravte se na to, že o krásný a pěstěný trávním bude potřeba pravidelně pečovat.

Proč se v trávníku začínají množit mechy

  • Trávník je pěstován na nevhodném místě, tedy v tmavém stínu, kam nedopadá dostatečné množství slunečních paprsků. Pozor tedy na severní stranu za budovami a vysokými zdmi plotů, ale také na místa pod širokými korunami stromů.
  • Trávník je podmáčený. Příliš vysoká vlhkost také napomáhá růstu mechů.
  • Trávník je příliš sešlapaný. V místech, kudy pravidelně procházíte nebo kde sportujete, či v místech kolem plotu, kudy vede oblíbené trasa vašeho psího mazlíka.
  • Trávník trpí nedostatkem dusíku ve svrchní vrstvě.
  • Trávník je pravidelně sečený na příliš krátko.

Do stínu a pod stromy trávník nevysévejte

Ve stínu stromů a v hlubokém stínu jen stěží vypěstujete pěkný trávník a o neprosperující trávník s holými místy a plný mechu určitě nestojíte. Proto se raději rovnou zaměřte na pěstování rostlin, které trávník nahradí. Do těchto míst můžete vysadit oblíbený břečťan či barvínek. K dispozici jsou však i mnohem zajímavější stínomilné rostliny. Vyzkoušejte hluchavku žlutou nebo zběhovec plazivý.

Pokud přece jen trváte na trávníku, vysejte travní semeno s převažující travinou lipnicí hajní, která snáší stinná místa nejlépe, a také zde trávník nikdy nesečte na výšku nižší než 6 cm.

Jak se o trávník postarat, aby se v něm mechy množily co nejméně

Trávník vyhrabejte kovovými hráběmi

Na jaře, asi v polovině dubna, pokud to aprílové počasí dovolí, začněte s péčí o trávník opatrným vyhrabáním mechů, ale i zbytků suché trávy a listí, kovovými hráběmi nebo speciálními hráběmi na vyhrabávání mechů. Postupujte velmi opatrně, aby nedošlo k vytrhání travních drnů. Pokud jste tak neučinili už na podzim, pak můžete také prvně posekat trávu, ale jen hodně na vysoko.

Opatrně rozhoďte mletý vápenec nebo přípravky proti mechu

  • Pokud má váš trávník kyselou půdní reakci, tedy hodnotu pH pod 5,5, pak můžete přistoupit k vápnění trávníku mletým vápencem. Ale skutečně jen na kyselých půdách! Vápnění raději nepřežeňte, protože jinak dojde v trávníku k přemnožení nejobávanějších trávníkových plevelů, tedy smetanky lékařské neboli pampelišky a jitrocele. Jedná se sice o vynikající léčivé byliny, ale můžete se pro ně vydat i do volné přírody.
  • Použít můžete také síran železnatý (zelenou skalici), protože mechy železo v půdě nesnášejí a pro ostatní rostliny se jedná o důležitý stopový prvek. Na druhou se jedná o minerální hnojivo na bázi soli, které pro půdu není příliš vhodné. Při jeho používání dochází znovu k okyselování půdy a zároveň ke zhoršování její kvality.
  • Další možností je využití síranu amonného, který zničí mech a podpoří růst trávníku, ovšem i v tomto případě hrozí nebezpečí zasolení půdy.
  • Stejně tak můžete použít přípravky, které v zahrádkářských potřebách najdete pod označením Antimech nebo herbicid proti mechu v trávníku Mogeton 25 WP. Moderní přípravky mají na půdu mnohem menší negativní dopad, a jsou proto odborníky doporučovány nejčastěji.

Trávník ošetřete vertikutátorem

Jakmile trávník po zimním období dokonale proschne, můžete také přistoupit k vertikutaci trávníku, ale vždy až po prvním posekání na výšku 4–6 cm. Vertikutaci provádějte asi 2x do roka, vždy v březnu až dubnu, a potom v srpnu až září. Řiďte se především počasím. Půda nesmí být zmrzlá ani mokrá.

Na vertikutaci můžete použít vertikutátor, ale pokud máte jen malý trávník, pak se osvědčily i tzv. prořezávací sandály, které stojí jen pár korun a na malou plochu určitě budou stačit.

Trávník můžete i aerifikovat

Na první pohled by se mohlo zdát, že aerifikaci neboli provzdušnění provedl vertikutátor, ale ten provádí prořezávání jen do menší hloubky. Aerifikace jde do větší hloubky a provádí se u trávníků ušlapaných a udusaných strojně nebo ručními vidlemi s plnými nebo dutými hroty.

Pokud není trávník založen přímo na písčitém podloží, pak ho můžete ještě ošetřit křemičitým pískem. Pokud použijete plné hroty, tak je dobré pískovat před aerifikací, s hroty dutými nejprve trávník propíchejte a až potom rozhoďte písek.

Přehledná tabulka péče o trávník

Ošetřování trávníku Měsíc Nářadí
založení trávníku 5–6, 9–10 rýč, hrábě
sekání trávy 3–10 sekačka, kosa
hnojení 3–10 lopatka
vertikutace 4–5, 8–10 vertikutátor, kovové hrábě, sandály s hroty
aerifikace 5–6, 9 aerifikátor, vidle, sandály s hroty
zavlažování 6–9 hadice, postřikovač
hubení plevelů 3–10 lopatka, postřikovač
hrabání listí 11 hrábě, sekačka
vápnění 3–4, 9–10 lopatka, lopata
vyhrabávání mechů 4 kovové hrábě

Zdroj: https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-299975-trapi-vas-mech-v-travniku-poradime-jak-ho-zlikvidovat-a-proc; https://www.chatar-chalupar.cz/mech-v-travniku-1/; https://milujusvujtravnik.cz/2020/08/31/aerifikace-travniku-krok-za-krokem/; https://www.hornbach.cz/navody/kalendar-pece-o-travnik-a-druhy-travniku/

Sdílejte článek

Přečtěte si také