30. března 2022 15:30

Simona Sedláčková

Péči o trávník nepřehánějte. Užitečný hmyz ocení spíš jeho nedokonalost

Všeho moc škodí, to je stará známá věc. Ani péči o zahradu bychom neměli přehánět, protože nejen čmeláci a včely, ale všechen hmyz, tedy i nádherní motýli ocení rozmanitá, zdánlivě neuklizená zákoutí i na první pohled trochu zanedbaný, tedy nedokonalý trávník. Občas si jednoduše místo pečlivého úklidu sedněme a pozorujme tu krásu, kterou nám může poskytnout přírodní zahrada.

Patříte mezi majitele dokonale učesaných a uklizených zahrad, kteří si občas stěžují, že jim péče o bezchybný trávník, perfektně čisté cestičky a za všech okolností odplevelené záhony zabere spoustu času? Tak to jednoduše nedělejte! Zkuste se zamilovat i do obyčejných květů sedmikrásek, které vykvétají uprostřed trávníku, nebo do krásně rostlého trsu kopřiv v koutu zahrady. Vždyť kdo kdy rozhodl, že právě kopřivy patří mezi nežádoucí rostliny, i když nám poskytují své úžasně léčivé listy a například motýlům, tedy babočkám, prostor pro vývoj jejich potomků. Jen stěží najdete na své zahradě rostlinu, které říkáme plevel, která by neměla nějaký význam a nebyla k něčemu užitečná. Pokud chceme, a měli bychom chtít, vrátit do našich zahrad a potažmo do přírody přirozený život, měli bychom si začít vážit i zdánlivě nepěkných či zdánlivě neužitečných rostlin a také každého pařezu, kusu odumřelého dřeva nebo hromady klestí. Není však zdaleka nutné nechat naše zahrady zarůst a přestat se o ně starat. To ani náhodou! Jen jednoduše svou péči a požadavky na dokonalost nepřehánět. My získáme více času na odpočinek a hmyzu, bez kterého se příroda a ani my lidé skutečně neobejdeme, dopřejeme více prostoru pro život.

Střižený trávník na dvorku, za domem květnatá louka

Perfektně střižený trávník bez rušivých plevelů není sice zrovna rájem pro život hmyzu, ale když už ho ke své spokojenosti opravdu potřebujete, dopřejte si ho jen v nejbližším okolí domu, kolem záhonů s květinami nebo na dvorku, kde se pravidelně pohybujete. Ale proč se s tak pracnou a neužitečnou plochou zatěžovat v zahradě či v sadu, kam stejně zajdete jen párkrát za sezonu? Tam nechte bujet divoký život. Tedy samozřejmě s malými omezeními, jako jsou například závlahové mísy kolem kmenů stromů.

Možná po dlouhých letech sečení už v trávníku nerostou žádné luční květiny, ale i to se dá napravit. Dá to sice hodně práce, plochu zrýt a vysít květnatou louku, ale věřte, že to stojí za to. Pokud zvolíte kvalitní osivo složené z původních, a hlavně pro dané místo vhodných travin a planých květin, získáte nádherné místo pro odpočinek a hmyz perfektní a klidný prostor pro život.

Omezte pracné sekání trávy

Květnatá louka se seče pouze jednou nebo dvakrát za sezonu. Doporučuje se však, nesekat ji celou najednou, a také nechte posekanou trávu a květiny na místě zaschnout. Je to důležité proto, aby se kvetoucí rostliny mohly vysemenit.

Stařina jako místo pro vývoj hmyzu

Část louky ponechte každý rok neposekanou až do dalšího roku. Taková místa, kterým se říká stařina, každý rok střídejte. Dopřejete tak dostatek času pro hmyz, aby zde nakladl vajíčka, a ta se pak vyvinula v larvy a posléze i v nové dospělce. Důležitá jsou i stébla travin, která na neposekané louce zůstanou stát. Různé druhy hmyzu, například kobylky nebo některé divoké včely, do nich nakladou vajíčka a louka jim dopřeje dostatek času pro jejich další vývoj.

Zdroj: Jak zachránit včely, S. Hopfemüller a E. Stanglerová (KAZDA, 2022); https://www.zelenadomacnost.com/blog/index.php/2022/03/24/pomahame-vcelkam-samotarkam-na-zahrade/

Sdílejte článek

Přečtěte si také