reklama

4 tipy jak zpracovat úrodu bazalky

klára beščecová
25. června 2019
Máte letos díky slunnému a teplému počasí obzvláště velkou úrodu bazalky? Ano, je výborná do špaget nebo do caprese, ale uštípané rostlinky tak rychle dorůstají, že je možná nestíháte konzumovat. Přinášíme tedy několik tipů, jak tuto úžasnou rostlinku zpracovat i pro následující týdny a měsíce.
reklama

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) má domovinu vIndii. Díky tomu, že kjejím schopnostem patří odpuzování hmyzu, byla vzemi, odkud pochází, považována za posvátnou rostlinu. Do Evropy se bazalka dostala v16. století, původně jako okrasná rostlina, obyvatelé středomořských států ji ale postupně začali využívat vkuchyni. Právě hlavně kvůli její typické vůni a výrazné chuti tuto letničku pěstujeme i u nás, přitom se ale možná trochu zapomíná na to, že bazalka má i léčivé schopnosti. Celoročně se dá pěstovat vtruhlíku za oknem, od půlky května ji můžeme přesadit do bylinkového záhonu, ale i pro venkovní pěstování je výhodnější ponechat bazalku vnádobě – přenesením ji totiž nejlépe ochráníme před nepříznivým počasím a slimáky. Rostlina má ráda teplo, slunce a pravidelnou zálivku. K jejímu zdárnému růstu a košatění přispějeme průběžným zaštipováním. Velkou úrodu bazalky vzáhoně začněte zpracovávat včas, spříchodem chladného počasí totiž začnou její stonky dřevnatět a spodní lístky opadávat.

Tip první – nasušit

Mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe vdobě květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme vtenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC. Suchou a rozdrcenou bazalku dobře uzavřeme do sklenice a skladujeme v temnu. Na přípravu čaje, který si můžeme ordinovat několikrát denně při nadýmání, zácpě nebo nechutenství, stačí lžička sušené bazalky na jeden šálek horké vody. Stejně připravíme i obklad, který je výborný na opruzeniny nebo akné. Naše babičky ze sušené bazalky a vepřového sádla připravovaly mazání na rozpraskané rty, odvar používaly jako chladivý nápoj při horečkách nebo jím léčily záněty dásní.

Tip druhý – zamrazit

Pro kuchyňské účely je vhodnějším způsobem zakonzervování zamražení. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout. Poté nasekejte a zamrazte vsáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící.

Tip třetí – olej

Svazek čerstvé bazalky opláchněte, důkladně osušte a natrhejte na kousky. Ty pak dejte do čistě vymyté sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby rostlinka nevykukovala nad hladinu. Sklenici uzavřete a na 14 dní odložte na tmavé místo. Pokud chcete, aby vám olej vydržel co nejdéle, po dvou týdnech ho přeceďte a dál už skladujte bez bylinek. Využití pro něj najdete určitě vkuchyni, například jako na zálivku do salátů nebo jako dochucovadlo.

Tip čtvrtý – pesto

Každý, kdo vyzkoušel vyrobit a ochutnal domácí bazalkové pesto tvrdí, že se stím kupovaným nedá srovnávat. Pokud máte rádi italskou kuchyni a zrovna přemýšlíte o tom, jak naložit sbazalkou vzáhoně, dokud ještě vypadá hezky, není co řešit, pusťte se do výroby pesta.

Suroviny:

  1. 6 hrstí čerstvé bazalky
  2. 2 lžíce nasucho opražených piniových oříšků, mandlí nebo slunečnicových semínek
  3. 5 lžic parmazánu
  4. 2 stroužky česneku
  5. 100 ml olivového oleje

Uvedené množství surovin je orientační, zvolte takový poměr, který bude vyhovovat vaší chuti. Bazalkové pesto nevydrží věčně, i vlednici se jedná spíše o dny a úplně zaručeně nefunguje ani fígl, kdy se pesto, aby nezačalo plesnivět, zalévá vrstvičkou olivového oleje. Chcete-li mít tuto specialitu připravenou i na zimu, zamrazte ji vmalých porcích, třeba vtvořítkách na led nebo v malých miskách.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: pestoBazalka
reklama