Černý pepř pro zdraví: Udělejte si pepřový čaj proti kašli a rýmě nebo na hubnutí

Pepř černý je především oblíbeným kořením, ovšem má taky nezanedbatelné léčivé vlastnosti. Tak například podporuje správné trávení, posiluje celkovou imunitu, pomáhá při chřipce a chorobách z nachlazení, především při kašli a rýmě a v neposlední řadě je dobrý jako podpora hubnutí. Uvařte z černého pepře čaj a sami si vyzkoušejte jeho účinky.

Pepř jsou plody pepřovníku černého (Piper nigrum), tropické popínavé rostliny. Černý pepř se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.

Černý pepř pro zdraví

Černý pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který má na svědomí typickou pálivou štiplavost pepře. Dále bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, minerální látky a vitaminy.

„Pepř černý v malém množství má dezinfekční a antibakteriální účinky. Zejména podporuje správné trávení, posiluje žaludek a stimuluje činnost žaludeční sliznice, odstraňuje nadýmání, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Přirozeně posiluje celkovou imunitu, a protože podporuje činnost jater, pomáhá tělu s detoxikací – dokonce působí jako protilátka při otravách rybami,“ uvádí bylinkář Martin Kolár a dodává: „Významně může pomoci taky při chřipce a chorobách z nachlazení, především při kašli a rýmě. Pepř totiž prohřívá tělo a jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma a zlepšuje se odkašlávání.“

Černý pepř mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti svalů a kloubů, pomáhá při onemocnění zubů a dásní. Od nepaměti se pepř považuje za účinné přírodní afrodiziakum.

Pepř jako koření

Černý pepř je velice aromatický. Jako koření se dá použít snad do všech slaných i sladkých pokrmů, je součástí mnoha kořenicích směsí, např. perníkového koření nebo Garam Masala. Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho typická chuť i příjemné aroma.

Pepřový čaj s medem pomáhá při chřipce a nachlazení

Ingredience

  • 10–12 zrnek černého pepře
  • 500 ml vody
  • 1–2 lžičky medu

Příprava

Zrnka pepře dáme do studené vody, zakryjeme pokličkou a pomalu přivedeme k varu. Povaříme zhruba 30 minut, sejmeme, necháme ještě asi 10 minut vyluhovat, pak scedíme. Přidáme med.

Užívání

Pepřový čaj pijeme jednou denně nebo rozdělený do dvou dávek hned při prvních náznacích chřipky a nachlazení, protože jednak přirozeně stimuluje obranyschopnost organismu, jedna uvolňuje ucpané dýchací cesta a nosní dutiny. Pomáhá taky při problémech s trávením.

Pepřový čaj jako detox a kloktadlo

Čaj uvaříme stejně jako v předchozím receptu, jen ho neochutíme medem. Bez medu poslouží jako skvělá týdenní očistná kúra při hubnutí – každý den si uvaříme čerstvý pepřový čaj a vypijeme ho během dne po jídle. Pomáhá také při onemocnění zubů a dásní jako kloktadlo nebo obklad, aplikujeme několikrát denně podle potřeby.

Pepřový med na žaludek

Ingredience

Příprava

Pepř pečlivě promícháme s medem.

Užívání

Užívá se ráno asi půl hodiny před snídaní. Můžeme přidat do vody nebo vlažného čaje. Bolesti žaludku a další nepříjemnosti trávení by měly rychle odeznít.


Přečtěte si také