Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

Barevný pepř 3 Zdroj: http://pixabay.com

Barevný pepř 1 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 2 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 4 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 5 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 6 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 7 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 8 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 9 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 11 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 10 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 12 Zdroj: istock.com

Barevný pepř 13 Zdroj: istock.com
Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum). Každý druh jen sklizený v jiném stadiu zralosti a také jinak upravený. Zelený pepř se sbírá nejdříve, pak černý, červený a bílý.
Pepřovník černý roste jako křovitá liána, v tropech dorůstající až 12 m. výhony vytvářejí kořínky, kterými se přichytávají na okolní dřeviny podobně jako břečtan. Po dosažení 3–4 let vykvétají klásky krémových květů, ze kterých se později vytvářejí plody – bobule, které jsou nejprve zelené, později červené.

Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody pepřovníku černého (Piper nigrum) Zdroj: istock.com
Černý pepř je nejvoňavější
Pepř černý se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.
Černý pepř je o něco méně ostrý než bílý, ale mnohem aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený, mletý, často bývá v kořenicích směsích. Může se použít snad do všech pokrmů včetně sladkých perníků (je součástí perníkového koření). Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho chuť i příjemné aroma.

Černý pepř Zdroj: istock.com
Zelený pepř je nejlahodnější
Pepř zelený se sbírá nezralý (jako pepř černý), dříve než začnou bobule červenat. Plody se ihned a rychle suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či octového nálevu.
Zelený pepř je ze všech pepřů chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, smetanových omáček, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu a paštiky.

Zelený pepř Zdroj: istock.com
Bílý pepř je nejostřejší
Pepř bílý se sklízí v momentě, když jsou bobule zcela zralé, kdy se vnější červená dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Zralé bobule se namočí, aby se slupka lépe odstranila, a následně se pomalu suší. Jeho konečná barva je bílo až žlutošedá.
Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť a jemnou vůni. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k drůbežímu masu a rybám, do salátů, omáček, majonéz či dipů. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků.

Bílý pepř Zdroj: istock.com
Červený pepř je nejvýraznější
Pepř červený je zralý plod pepřovníku, který se jen usuší. Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti. Často se zaměňuje s pepřem růžovým (nebo taky brazilským či peruánským), který není pravým pepřem, ale jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius. Vůní a velikostí se pepři podobá, chuť je nasládlá a aromaticky kořenitá.
Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní každý pokrm. Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštik, uzenin i darů moře. Používá se i do sladkých jídel.

Červený pepř Zdroj: istock.com
6 tipů, jak zacházet s pepřem
- Na dochucení pokrmů používáme vždy čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen typická pepřová chuť, ale také aroma.
- Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Chuťovým zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem a šlehačkou.
- Bílý pepř se hodí spíše na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
- Celá pepřová zrna vaříme společně s pokrmem (vývary, omáčky). Mletým pepřem je vhodné dochutit až hotový pokrm před podáváním.
- Kupujeme celý pepř a meleme či drtíme ho až těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu během stolování. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, především jedinečná vůně pepře.
- Pepř máme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Při správném skladování si pepř uchová své aroma až tři roky.
Jak pepř pomáhá zdraví
Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře. Pepř podporuje správné trávení a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Posiluje imunitu, pomáhá tělu s detoxikací. Významně může pomoci při chorobách z nachlazení, uvolňuje rýmu a zlepšuje odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. Od nepaměti se pepř považuje afrodiziakum.

Barevný pepř Zdroj: istock.com
Pepřový čaj
Ingredience
- 12–14 zrnek černého pepře
- 500 ml vody
Postup
Pepř ve vodě vaříme 25–30 minut, sejmeme, necháme asi 10 minut stát, pak scedíme. Můžeme osladit medem.
Použití
Čaj pijeme jednou denně při problémech s trávením nebo při prvních náznacích chřipky a nachlazení. Bez medu poslouží jako skvělý detox.

Pepřový čaj Zdroj: istock.com
Pepř ve službách magie
Černý pepř patřil díky svým afrodiziakálním účinkům k základním surovinám nejrůznějších nápojů a škapulířů na přivolání lásky a sexuální touhy, ale taky sloužil k vytváření kouzel na ochranu domova. Tradovalo se, že když se pepř smíchaný se solí nasypal po obvodu domu či celého hospodářství, dokázal ochránit dům a jeho obyvatele před zlem, nemocemi, neštěstím a živelnými pohromami.