návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

zidkovm , Aktualizováno: 13.09.2021
Hřib satan
Autor: istock.com Hřib satan
Zvracení, bolest hlavy i malátnost jsou jen některé známky toho, že jste pozřeli nejedlý hříbek. Které z nich to jsou a jak je bezpečně poznáte?

reklama

Podívejme se na hřiby, které jsou nejedlé až jedovaté. Dokážou zkazit celé jídlo, a když je nedostatečně upravíte, mohou způsobit i zdravotní obtíže. Zejména kousek hřibu žlučníku zkazí celé jídlo a tepelně neupravený satan zas obsahuje poměrně silný jed. Vzhledem k tomu, že se houbařům často plete s jinými druhy, to může být problém.

Je dobré se v houbách vyznat. Předejdete tak zdravotním komplikacím.
Autor: istock.com Je dobré se v houbách vyznat. Předejdete tak zdravotním komplikacím.

Nejedlé hřiby

Zklamání mohou přivodit tyto tři druhy hřibovitých hub: hřib žlučník (Tylopilus felleus), lidově nazývaný hořčák, hřib kříšť (Caloboletus calopus) a hřib medotrpký (Caloboletus radicans). Samostanou kapitolou je pak hřib satan, který je přímo jedovatý. Existuje i jedovatý hřib, který se jmenuje rudonachový. Je velmi vzácný a patří na Červený seznam hub České republiky, takže se s ním spíše nepotkáme.

Hřib rudonachový
Autor: Xth-Floor/wikimedia.org Hřib rudonachový

Jak je tedy poznat?

Většina druhů hřibů je jedlá a řadí se mezi nejoblíbenější houby vůbec. Setkat se s nimi můžeme kdekoliv a vždy bychom měli kontrolovat každou houbu zvlášť.

Hřib žlučník

Hřib žlučník má také hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a proto se kvůli němu plete s jedlými hřiby, zejména s hřibem smrkovým, dubovým, hnědým a někdy i s některými dalšími druhy. Nicméně odhalíte ho podle přece jen odlišného odstínu hnědé barvy, než má klobouk pravého hřibu.

Hřib hořčák
Autor: Tylopilus_felleus/wikimedia.org Hřib hořčák

Střední a velké kusy žlučníku také poznáte podle narůžovělých až růžových rourek pod kloboukem – na rozdíl od pravých hřibů, u nichž jsou vždy olivově žluté. Ty menší potenciální žlučníky ovšem nezbývá než ochutnat. Mnohdy je to k zlosti, les je plný nádherných hořčáků, je to tedy velmi rozšířená houba, a tak se mu dostalo řady lidových názvů: kromě hořčák se mu přezdívá také žlučák, satanáš.

Krásný hřib žlučník neboli hořčák není jedlý, ale je léčivý

Krásný hřib žlučník neboli hořčák se nedá jíst, ale může léčit

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Hřib kříšť

Také hřib kříšť je hořký. Roste v pohorských a horských lesích. Prozradí jej relativně světlý či šedobělavý klobouk a červenožlutý třeň. Přesto si ho houbaři pletou s jinými hřiby – s hřibem kolodějem a hřibem kovářem s („modrákem“), někdy ho zaměňují i za hřib žlutomasý, či dokonce satan. Od kováře, koloděje i satana jej nejsnáze odlišíme při pohledu pod klobouk: zatímco kovář, satan a koloděj mají na spodní straně klobouku póry v barvě rudé, oranžově červené až žlutočervené, u hřiba kříště jsou čistě žluté.

Hřib kříšť se snadno splete s „modrákem“ Foto: Hřib kříšť se snadno splete s „modrákem“, Foto: Creative Commons

Zamapatujte si tedy, že hřib kříšť má vždy:

  • Citronově žluté až špinavě olivově žluté póry (rourky)
  • Třeň s barevným přechodem od žluté pod kloboukem ke krvavé červené
  • Má plasticky vystupující síťku stejné barvy jako podklad.
  • Po otlačení modrá.

Hřib medotrpký

Na hřib medotrpký se světlým kloboukem a žlutým třeněm si dejte pozor hlavně v listnatých lesích Foto: Na hřib medotrpký se světlým kloboukem a žlutým třeněm si dejte pozor hlavně v listnatých lesích, Foto: Creative Commons

Narazíte na něj v listnatých lesích a skoro si ho nespletete. Má světlý, šedý, někdy až bělavý či nahnědlý klobouk a žlutý třeň, čistě žluté ústí rourek a světle až citronově žlutý třeň. Tedy si ho těžko spletete s jiným druhem hřibů.

Hřib satan

Zvláště jedovaté satany houbaři z neznalosti často jedí
Autor: Creative Commons Zvláště jedovaté satany houbaři z neznalosti často jedí

Zvláště problematický je hřib satan. Setkat se s ním můžete v listnatých lesích, ale není jich mnoho. Poznáte jej podle velmi světlého šedobílého klobouku a podle červených rourek a třeně. Syrový je jedovatý. Sice nezabije, ale stačí pozřít malý kousek a lehkovážný houbař si pozvrací celou bundu. Satany houbaři z neznalosti často jedí. Potížím většinou uniknou díky tepelné úpravě. Po dvaceti minutách důkladné tepelné úpravy jed ztrácí účinnost. I tak ale oběti záměny mají smůlu. Někomu na talíři skončí nedovařený kousek, ten si ale následně bolavou hlavu ani žaludek na vodě s hřibem nespojí. Potíž je ale i v tom, že dospělé exempláře satana páchnou po shnilém zelí, pročež kazí chuť celého pokrmu.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem i jedovatým satanem

Muchomůrka císařka

Ne každá muchomůrka vás může zabít. Které jsou kulinářskou delikatesou a jak je poznáte?

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

reklama

Článek je zařazen v: hřib žlučník , hořčák , hřib kříšť , hřib medotrpký , hřib satan , nejedlé hřiby , hřib , houby , jak poznat jedovaté hřiby , houba , satan , kovář , houbaření , jak rozpoznat jedovaté houby

reklama

Přečtěte si také