Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Černý kořen vás okouzlí svou chutí, zároveň je skvělý při dietě

Černý kořen je zelenina, která se z našich talířů vytratila. Je to škoda, obsahuje hodně vitaminů a jen málo kalorií.
Vydáno: 13.08.2016
Chutná podobně jako chřest
Chutná podobně jako chřest Autor: Thinkstockphotos
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Už naše babičky znaly, a dokonce pěstovaly zvláštní zeleninu, která se jmenuje černý kořen. Chutná podobně jako chřest a lze jej i podobně připravovat. Na talíři se může objevit vařený, přelitý různými omáčkami, lze jíst i syrový. Výborný je i obalovaný v trojobalu, stejně jako řízek.

Černý kořen byl původně nazýván hadí mord španělský. Prý proto, že když se vloží hadovi do tlamy, ten zahyne. Jak je to s pravdivostí tohohle úsloví stoprocentně nevíme, i když o hadově smrti dost pochybujeme. Jiná pověst praví, že kořeny pojídaly keltské a germánské kmeny, protože věřily, že je ochrání před hadím kousnutím a dýmějovým morem. Faktem je, že se černý kořen jako zelenina začal používat až v 16. století, pochází z jižní Evropy a Blízkého východu a že se do Evropy rozšířil právě ze Španělska.

Chutná, ale i léčí

Lidé ve středověku měli pravdu, když věřili, že je černý kořen léčivý. Je plný vitaminů A, B1, B2, C a E a minerálních látek, jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník a železo. Kromě sacharidů, bílkovin a tuků obsahuje také imulin, který je vhodný pro diabetiky. Ale hlavně se v něm nachází látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Černý kořen byl původně nazýván hadí mord španělský. Prý proto, že když se vloží hadovi do tlamy, ten zahyne
Černý kořen byl původně nazýván hadí mord španělský. Prý proto, že když se vloží hadovi do tlamy, ten zahyne
Thinkstockphotos

Léčí i chronické záněty močových cest a ledvinové kaménky. Povzbuzuje látkovou výměnu (metabolismus), je vhodný při ekzému, dně a revmatismu, ale také při osteoporóze, zlomeninách a problémech s klouby, protože vyživuje klouby i kosti. Při zlomeninách a dalších akutních problémech ho lze jako doplněk stravy užívat 1 až 2krát denně, jinak je nejlepší užívat asi třikrát týdně jako doplněk léčby. Můžeme pít také čaj, není však tak účinný jako pojídání čerstvého kořene. I listy mají léčivé účinky, používají se jako obklad, například na revmatické klouby.

Je velmi málo kalorický, na 100 gramů obsahuje pouhých 64 kalorií, takže je ideální pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Pomáhá také s nechutenstvím dětí i dospělých a srovnává trávení. Hodně záleží na způsobu úpravy. Kořen smažený v trojobalu příliš dietní není, nejlepší je konzumovat ho syrový v salátech.

Vypěstujte si vlastní

Přestože je černý kořen velmi nenáročnou rostlinou na pěstování, v Česku se pěstuje velmi zřídka. I proto není příliš jednoduché kořen koupit, občas ho seženete na farmářských trzích. Pokud na něj narazíte v obchodě, bude nejčastěji z Nizozemí, Francie či Belgie, jelikož tyto tři země jsou největšími světovými pěstiteli. Nikdy ale nevíte, jak se s kořeny zacházelo, než se k vám dostaly, je vždy lepší si vypěstovat vlastní. Jak už jsme řekli, jeho pěstování je velmi jednoduché.

Základem jsou vhodné podmínky. Zvolte tedy slunné místo, na kterém bude písčitohlinitá zemina, dobře vyživená. Záhon nesmí být přemokřený, protože pak by rostlinu napadly plísně. Semínka lze v Česku běžně sehnat, vyséváme na jaře, nebo právě nyní, o prázdninách. Vysévá se přímo do volné půdy v řádcích o 30 až 40 centimetrů a do hloubky 3 až 4 centimetrů. Při vyrývání 40 centimetrů dlouhých kořenů postupujte opatrně, často se lámou a tím i znehodnotí. Kořeny se sbírají v pozdním podzimu, ale ještě před příchodem mrazíků, a skladují se podobně jako například mrkev, tedy svázané do svazků a uložené do písku.

Efektní na oko, skvělý v kuchyni

Kořeny dorůstají až 40 centimetrů a jsou temně černé. Pod povrchem se ale skrývá bílá a křehká dužina, kterou když narušíte, začne z ní vytékat bílá šťáva, která po několika minutách zasychá a v místě poškození či řezu utvoří bílý film. Při loupání barví ruce, což lze špatně umýt.

Kořen je nutné oloupat, což můžete dělat za syrova nebo po uvaření. Někdy je za syrova příliš lepkavý, čehož se zbavíte spařením vroucí vodou. Aby vám před přípravou pokrmu na povrchu nezhnědl, namočte jej do vody se šťávou z citronu.

Lidé ve středověku měli důvod, když věřili, že je černý kořen léčivý
Lidé ve středověku měli důvod, když věřili, že je černý kořen léčivý
Thinkstockphotos

Nepochutnáte si jen na kořenu, zajímavou chuť mají i listové výhonky, které využijete do salátu či je upravíte podobně jako špenát.

Vyzkoušejte například gratinovaný černý kořen

Budete potřebovat kilo černého kořene, 2 rajčata, 4 plátky šunky, 1 žloutek, 200 ml mléka, 250 ml kysané smetany, 100 g strouhaného sýra, sůl a pepř

Kořen oloupejte a uvařte doměkka, trvá to 20–30 minut. Mezitím nakrájejte šunku na kostičky a připravte směs ze smetany, mléka, žloutku, soli a pepře. Po uvaření nechte kořen okapat a vložte ho do zapékací formy. Posypte šunkou a zalijte připravenou směsí. Nakonec poklaďte rajčaty nakrájenými na plátky, posypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě.

Lucie Kořistová

Mohlo by vás zajímat:

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Stojí pár korun a přitom se z ní dají uvařit úžasné dobroty

Podzimní zelenina, která vás dostane

Udělejte si osevní plán

Při pěstování zeleniny musíte střídat její druhy. Už teď je čas to promyslet


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama