Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jezte a pěstujte zeleninu podle barev a znamení zvěrokruhu

Nová sezona pěstování zeleniny na zahradách, zahrádkách, na balkonech a terasách se rozjíždí na plné obrátky. Asi ani nikdo nepochybuje, že vlastní zelenina je nejen hodně dobrá, ale především zdravá. Ovšem možná netušíte, že i barva zeleniny a znamení zvěrokruhu spolu souvisejí a jsou při rozhodování jakou zeleninu pěstovat a jíst důležité, ale není to žádné dogma, spíše jen doporučení. Tak se na to pojďme společně podívat.
Vydáno: 21.04.2020, Lenka Odstrčilová
Zelenina podle horoskopu
Autor: istock.com Zelenina podle horoskopu

Beran: fialový lilek

Ambiciózní a temperamentní Beran (21. březen až 20. duben) by se měl zaměřit na pěstování a konzumaci zeleniny fialové barvy, především na lilek, fialové kedlubny, zelí a čekanku. Rostliny s touto barvou jsou výtečným zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti kornatění tepen a snižují riziko mozkové příhody. Zpomalují stárnutí, posilují imunitní systém, chrání tělo před vznikem infekce, podporují činnost mozku a chrání proti depresím. Fialová zelenina pomáhá při nedostatku životní energie a odhání špatnou náladu.

Lilek na váš stůl

Lilek na váš stůl

Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Býk: červená rajčata

Tvrdohlaví a smyslně náruživí lidé narození ve znamení Býka (21. duben až 20. květen) by měli co nejvíc jíst zeleninu sytě červené barvy, jako jsou rajčata, červená řepa, červená cibule a červené papriky. Červené potraviny obsahují lykopen a antokyany, které zejména  pomáhají snižovat riziko vzniku onkologických a srdečně cévních onemocnění, podílejí se snižování hladiny cholesterolu v krvi, posilují přirozenou imunitu a chrání kůži před negativním vlivem UV záření. Červená zelenina také podporuje trávení a látkovou výměnu.

Divoká rajčata dokáží překvapit množstvím plodů

Pěstujeme rajčata na balkoně: Divoká rajčata dokážou překvapit množstvím plodů

ČERVENÁ ŘEPA: Vypěstujte si tu nejzdravější zeleninu a uvařte si boršč

ČERVENÁ ŘEPA: Jak vypěstovat nejzdravější zeleninu a uvařit si boršč

Blíženci: zelený špenát

Výmluvným a rozpolceným Blížencům (22. květen až 21. červen) nejvíce prospívá konzumace listových a hlávkových salátů, špenátu, řapíkatého celeru a šťovíku. Všechny druhy listové zeleniny mají vysoké dobré zastoupení vitaminu C, obsahují lutein, antioxidant, který posiluje zrak, dále draslík, železo nebo kyselinu listovou. Je jim připisována také schopnost pozitivně ovlivňovat psychiku. Se zelenými potravinami se Blížencům podaří zmírnit celou řadu nemocí, například srdeční choroby, poruchy spánku, problémy s trávením, hlavně s játry a žlučníkem, pomůžou i v  boji s nadváhou. Jsou prospěšné pro kosti a zuby.

ŠPENÁT: Vypěstujte si křehké zelené lístky a objevte jejich kouzlo

Jak pěstovat špenát? Pochutnejte si na křehkých listech a upečte slaný koláč

Řapíkatý celer, křupavá záruka dobrého zdraví a štíhlé linie

Řapíkatý celer obsahuje víc vitaminu C než citron. Jak ho pěstovat?

Rak: oranžová dýně hokaido

Citliví a romanticky založení lidé narození ve znamení Raka (22. červen až 22. červenec) by měli na zahradě pěstovat co nejvíc zeleniny s oranžovými plody, zejména oranžovou papriku, mrkev a dýni hokaido. Oranžová je především barva karotenoidů, tedy antioxidantů chránících organismus před volnými radikály, vitaminu A, nezbytného pro zdravý zrak a zdravou pokožku i vitaminů C a E. Oranžová zelenina podporuje trávení, metabolismus, ledviny a aktivitu močového měchýře, je ideální na potlačení stresu, podrážděnosti, strachu a smutku, kterým Raci mnohdy podléhají. 

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

MRKEV: Jak vypěstovat hvězdu kořenové zeleniny a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček

MRKEV: Jak vypěstovat hvězdu kořenové zeleniny a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček

Lev: žlutá kukuřice

Optimistický, hrdý a svobodomyslný Lev (23. červenec až 22. srpen) by měl v zájmu svého zdraví jíst zejména žlutou až žlutooranžovou zeleninu, konkrétně kukuřici, žluté cukety, rajčata i papriky nebo máslovou dýni. Na Lva totiž právě žlutá barva působí jako antidepresivum – připomíná mu zářící letní slunce, a to mu zlepšuje náladu a zahání chmury. Díky svému složení (vitaminy A, C, E, flavonoidy) povzbuzují žluté plody nejen nervový, ale také imunitní a lymfatický systém, pomáhají tak přirozeně předcházet mnoha civilizačním chorobám a projevům stárnutí.

kukuřice pěstování

KUKUŘICE: Jak ji vypěstovat a z kukuřičných vlasů uvařit čaj na hubnutí

DÝNĚ MÁSLOVÁ Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super zeleninový koláč

MÁSLOVÁ DÝNĚ: Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super slaný koláč

Panna: zelené okurky

Lidé narození ve znamení Panny (23. srpen až 23. září) bývají vitální, sedí jim zelená barva ve všech odstínech od zemitě tmavých až po zářivě jasné. Ideální zeleninou, kterou by všechny Panny měly pěstovat a konzumovat ve velkém, jsou zejména okurky, cukety, růžičková kapusta, brokolice, zelené papriky a fazolky. Zelená zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů, aminokyselin a jiných prospěšných živin, které výrazně posilují celkovou obranyschopnost, působí proti virům a bakteriím, pomáhají při snižování krevního tlaku i krevního cukru a v neposlední řadě mají protizánětlivé účinky. Zelená je barvou harmonie a podporuje celkovou regeneraci těla.

OKURKY: Jak vypěstovat královny letní zahrady a udělat si domácí zmrzlinu

Jak vypěstovat okurky a udělat si domácí okurkovou zmrzlinu

BROKOLICE: Jak vypěstovat superpotravinu a připravit, aby chutnala každému

BROKOLICE: Jak vypěstovat superpotravinu a jak na to, aby chutnala každému

Váhy: bílý česnek

Intelektuálně založené a nerozhodné Váhy (23. září až 23. říjen) by měly na zahrádce pěstovat a hlavně jíst bílé druhy zeleniny, nejlepší je pro ně česnek, sladký fenykl, květák a bílé ředkve a kedlubny. Bílé potraviny chrání tělo před rakovinou, posilují imunitu, snižují hladinu cholesterolu, tlak a zabraňují cukrovce. Navíc pomáhají k očistě těla i ducha a přispívají ke krásné pleti. Bílá je barvou očisty. Bílé potraviny často podporují psychickou i fyzickou očistu a odvodnění. Bývají spojovány s imunitním systémem, kvůli obsahu betaglukanů, lignanů, flavonoidů a dalších antioxidantů.

Česnek

ČESNEK: Jak vypěstovat přírodní antibiotikum a uvařit vyprošťovací česnečku

Sladký fenykl: Jak vypěstovat léčivou zeleninu, která voní po lékořici a chutná po anýzu

SLADKÝ FENYKL: Jak pěstovat zeleninu, která voní po lékořici a chutná po anýzu

Štír: černý kořen

Vášnivým, chytrým a poněkud rozpolceným Štírům (24. říjen až 22. listopad) prospívá ta stará dávná tmavá kořenová zelenina! Vyzkoušet by určitě měli staročeský tuřín a hlavně černý kořen neboli hadí mord. Díky velkému počtu vitamínů (C, E, B1, B2, A) a minerálních látek (vápník, hořčík, železo, mangan, měď, fosfor a zinek) jsou ideálními pomocníky při překonávání zdravotních problémů; Štír mívá trable s trávením, močovým měchýřem a vysokým krevním tlakem. Černý kořen Štírům imponuje i tím, že když ho nechají vykvést, překvapí je žlutými květy vonícími po čokoládě.

ČERNÝ KOŘEN

ČERNÝ KOŘEN: Jak pěstovat hadí mord španělský. Dietní zelenina vás okouzlí svou chutí

TUŘÍN:  Jak vypěstovat dokonalou zeleninu a udělat bramboráky

TUŘÍN: Jak vypěstovat nenáročnou zeleninu a udělat bramboráky

Kozoroh: modrá kedlubna

Rozumní a zodpovědní Kozorozi (22. prosinec až 20. leden) by se rozhodně měli věnovat pěstování zeleniny v odstínech modré až modrofilaové barvy, tedy především vodnice a modrým kedlubnám, ale sáhnout mohou i po červeném zelí nebo lilku. Modrá barva zeleniny pomáhá zmírnit napětí, podrážděnost a neklid. Za modrou barvou zeleniny stojí antokyany, které zajišťují antioxidační účinky a mohou být prospěšné v léčbě zánětů, srdečních onemocnění, bakteriálních infekcí, neurodegenerativních chorob, využívají se pro léčbu hypertenze, cukrovky, ledvinových kamenů, nachlazení a chřipky. Modré potraviny zpomalují stárnutí.

KEDLUBNY: Jak vypěstovat křehkou zeleninu a udělat si kedlubnové zelí

KEDLUBNY: Jak vypěstovat křehkou zeleninu a udělat kedlubnové zelí

Vodnice Jak pěstovat staročeskou zeleninu s chutí něco mezi kedlubnou a ředkvičkou

VODNICE: Jak pěstovat staročeskou zeleninu na zahradě, na balkoně i za oknem

Vodnář: červené ředkvičky

Spontánní a vynalézaví Vodnáři (21. leden až 20. únor) by na své zahradě měli pěstovat co nejvíce zeleniny červené barvy, jako jsou ředkvičky, vodní meloun, rebarbora, červená cibule a chilli papričky. Za červenou barvu je zodpovědný lykopen, jeden z antioxidantů, který v těle pomáhá likvidovat toxiny a škodlivé látky. Pojídání červených plodů příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, zpevňuje cévy, podporuje krvetvorbu a funguje jako prevence srdečních onemocnění, ke kterým bývají Vodnáři náchylní. Červená zelenina také zmírňuje projevy chorob z nachlazení.

Vypěstujte si křehké ředkvičky 1

Vypěstujte si křehké ředkvičky: Drobná zelenina s jemně palčivou chutí patří k nejlepším jarním pochoutkám

VODNÍ MELOUN: Jak vypěstovat zdravé letní osvěžení a umíchat melounové mojito

VODNÍ MELOUN: Jak vypěstovat zdravé letní osvěžení a umíchat originální mojito

Ryby: bílý křen

Citlivým a pořád zasněným Rybám (21. únor až 22. březen) prospívá zejména kořenová zelenina v bílé barvě, která díky obsahu betaglukanů, lignanů, flavonoidů a dalších antioxidantů chrání tělo před nádorovým onemocněním, posiluje imunitu a podporuje přirozené detoxikační procesy a odvodnění, a to velmi důkladně. Ryby mívají potíže s pomalou látkovou výměnou. Bílé potraviny podporují psychickou i fyzickou očistu. Mají antibakteriální i antivirové schopnosti a v tomto ohledu k téměř zázračným rostlinám patří křen, ale ani pastinák, petržel, celer nebo brukev nezůstávají nijak pozadu.

Křen je koření i lék: : Jak pěstovat český ženšen

Křen je koření a lék: Jak pěstovat český ženšen

PASTINÁK: Jak vypěstovat staročeskou zeleninu a udělat si smaženky

PASTINÁK: Jak vypěstovat staročeskou zeleninu a udělat si pikantní smaženky

Mohlo by vás ještě zajímat:

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zdravou zeleninu a udělat si cuketové špagety

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zeleninu a upéct domácí chleba

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup nebo džem

Článek je zařazen v: horoskop , pěstování zeleniny podle barev , přestování zeleniny podle horoskopu , bio zelenina , česká zelenina , zelenina a zdraví , biozelenina , zelenina podle horoskopu , zelenina podle barev , jak pěstovat zeleninu , zelenina
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama