reklama

Jezte a pěstujte zeleninu podle barev a znamení zvěrokruhu. Rajčata jsou ideální pro Býky, cukety pro Panny

Lenka Valjentová
21. dubna 2020
Nová sezona pěstování zeleniny na zahradách, zahrádkách, na balkonech a terasách se rozjíždí na plné obrátky. Asi ani nikdo nepochybuje, že vlastní zelenina je nejen hodně dobrá, ale především zdravá. Ovšem možná netušíte, že i barva zeleniny a znamení zvěrokruhu spolu souvisejí a jsou při rozhodování jakou zeleninu jíst a pěstovat taky důležité. Rozhodně to ale není žádné dogma, spíše doporučení, abyste ochutnali tu svou zeleninu, i když ji zrovna nemusíte.
reklama

Beran: fialový lilek

Ambiciózní a temperamentní Beran (21. březen až 20. duben) by se měl zaměřit na pěstování a konzumaci zeleniny fialové barvy, především na lilek neboli baklažán, fialové kedlubny, zelí a čekanku.

Fialová zelenina je  výtečným zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti kornatění tepen a snižuje riziko mozkové příhody. Zpomaluje stárnutí, posiluje imunitní systém, chrání tělo před vznikem infekce, podporuje činnost mozku a chrání proti depresím. Fialová zelenina pomáhá při nedostatku životní energie a odhání špatnou náladu.

Býk: červená rajčata

Tvrdohlaví a smyslně náruživí lidé narození ve znamení Býka (21. duben až 20. květen) by měli co nejvíc jíst zeleninu sytě červené, spíše rudé barvy, jako jsou rajčata, červená řepa a červená cibule.

Červené potraviny obsahují lykopen a antokyany, které zejména pomáhají snižovat riziko vzniku onkologických a srdečně cévních onemocnění, podílejí se snižování hladiny cholesterolu v krvi, posilují přirozenou imunitu a chrání kůži před negativním vlivem UV záření. Červená zelenina také podporuje trávení a látkovou výměnu.

Blíženci: zelený řapíkatý celer

Výmluvným a rozpolceným Blížencům (22. květen až 21. červen) nejvíce prospívá konzumace listových a hlávkových salátů, špenátu, medvědího česneku, řapíkatého celeru a šťovíku.

Všechny druhy listové zeleniny mají vysoké zastoupení vitaminu C, obsahují lutein, antioxidant, který posiluje zrak, dále draslík, železo nebo kyselinu listovou. Je jim připisována také schopnost pozitivně ovlivňovat psychiku. Se zelenými potravinami se Blížencům podaří zmírnit celou řadu nemocí, například srdeční choroby, poruchy spánku, problémy s trávením, hlavně s játry a žlučníkem, pomůžou i v boji s nadváhou. Jsou prospěšné pro kosti a zuby.

Rak: oranžová dýně hokaido

Citliví a romanticky založení lidé narození ve znamení Raka (22. červen až 22. červenec) by měli na zahradě pěstovat co nejvíc zeleniny s oranžovými plody, zejména oranžovou papriku, mrkev a dýni hokaido.

Oranžová je především barva karotenoidů, tedy antioxidantů chránících organismus před volnými radikály, vitaminu A, nezbytného pro zdravý zrak a zdravou pokožku, i vitaminů C a E. Oranžová zelenina podporuje trávení, metabolismus, ledviny a aktivitu močového měchýře, je ideální na potlačení stresu, podrážděnosti, strachu a smutku, kterým Raci mnohdy podléhají.

Lev: žlutá kukuřice

Optimistický, hrdý a svobodomyslný Lev (23. červenec až 22. srpen) by měl v zájmu svého zdraví jíst zejména žlutou až žlutooranžovouzeleninu, konkrétně kukuřici, žluté cukety, rajčata i papriky nebo máslovou dýni.

Na Lva žlutá barva působí jako antidepresivum – připomíná mu zářící letní slunce, a to mu zlepšuje náladu a zahání chmury. Díky svému složení (vitaminy A, C, E, flavonoidy) povzbuzují žluté plody nejen nervový, ale také imunitní a lymfatický systém, pomáhají tak přirozeně předcházet mnoha civilizačním chorobám a projevům stárnutí.

Panna: zelené cukety

Lidé narození ve znamení Panny (23. srpen až 23. září) bývají vitální, sedí jim zelená barva ve všech odstínech od zemitě tmavých až po zářivě jasné. Ideální zeleninou, kterou by všechny Panny měly pěstovat a konzumovat ve velkém, jsou zejména okurky, cukety, růžičková kapusta, brokolice, zelené papriky a fazolky.

Zelená zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů, aminokyselin a jiných prospěšných živin, které výrazně posilují celkovou obranyschopnost, působí proti virům a bakteriím, pomáhají při snižování krevního tlaku i krevního cukru a v neposlední řadě mají protizánětlivé účinky. Zelená je barvou harmonie a podporuje celkovou regeneraci těla.

Váhy: bílý sladký fenykl

Intelektuálně založené a nerozhodné Váhy (23. září až 23. říjen) by měly na zahrádce pěstovat a hlavně jíst bílé druhy zeleniny, nejlepší je pro ně česnek, sladký fenykl, květák a bílé ředkve a kedlubny.

Bílé potraviny chrání tělo před rakovinou, posilují imunitu, snižují hladinu cholesterolu, tlak a zabraňují cukrovce. Navíc pomáhají k očistě těla i ducha a přispívají ke krásné pleti. Bílá je barvou očisty. Bílé potraviny často podporují psychickou i fyzickou očistu a odvodnění. Bývají spojovány s imunitním systémem kvůli obsahu betaglukanů, lignanů, flavonoidů a dalších antioxidantů.

Štír: černý kořen

Vášnivým, chytrým a poněkud rozpolceným Štírům (24. říjen až 22. listopad) prospívá ta stará dávná tmavá kořenová zelenina! Vyzkoušet by určitě měli staročeský tuřín, černou ředkev a hlavně černý kořen neboli hadí mord španělský.

Díky velkému počtu vitamínů (C, E, B1, B2, A) a minerálních látek (vápník, hořčík, železo, mangan, měď, fosfor a zinek) jsou černé potraviny ideálními pomocníky při překonávání zdravotních problémů; Štír mívá trable s trávením, močovým měchýřem a vysokým krevním tlakem. Černý kořen Štírům imponuje i tím, že když ho nechají vykvést, překvapí je žlutými květy vonícími po čokoládě.

Kozoroh: modrá kedlubna

Rozumní a zodpovědní Kozorozi (22. prosinec až 20. leden) by se rozhodně měli věnovat pěstování zeleniny v odstínech modré a modrofialové barvy, tedy především vodnici a modrým kedlubnám, sáhnout mohou i po červeném zelí nebo lilku.

Modrá barva zeleniny pomáhá zmírnit napětí, podrážděnost a neklid. Za modrou barvou zeleniny stojí antokyany, které zajišťují antioxidační účinky a mohou být prospěšné v léčbě zánětů, srdečních onemocnění, bakteriálních infekcí, neurodegenerativních chorob, využívají se pro léčbu hypertenze, cukrovky, ledvinových kamenů, nachlazení a chřipky. Modré potraviny zpomalují stárnutí.

Vodnář: červené ředkvičky

Spontánní a vynalézaví Vodnáři (21. leden až 20. únor) by na své zahradě měli pěstovat co nejvíce zeleniny červené barvy, jako jsou ředkvičky, vodní meloun, rebarbora a chilli papričky.

Za červenou barvu je zodpovědný lykopen, jeden z antioxidantů, který v těle pomáhá likvidovat toxiny a škodlivé látky. Pojídání červených plodů příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, zpevňuje cévy, podporuje krvetvorbu a funguje jako prevence srdečních onemocnění, ke kterým bývají Vodnáři náchylní. Červená zelenina také zmírňuje projevy chorob z nachlazení.

Ryby: bílá ředkev

Citlivým a pořád zasněným Rybám (21. únor až 22. březen) prospívá hlavně kořenová zelenina v bílé barvě. Zejména křen, který díky svým antibakteriálním i antivirovým účinkům patří k téměř zázračným rostlinám, skvělé jsou také pastinák, petržel, celer nebo bílá ředkev.

Bílá zelenina díky obsahu antioxidantů pomáhá chránit tělo před nádorovým onemocněním, posiluje obranyschopnost organismu a podporuje přirozené detoxikační procesy a odvodnění, a to velmi důkladně - a Ryby mívají často potíže s pomalou látkovou výměnou. Bílé potraviny navíc podporují psychickou i fyzickou očistu a kondici.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama