Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Zahrada

Chcete zhubnout? Jezte a pěstujte brambory

Brambory mají sice vysoký glykemický index (tělo je rychle stráví), ale na druhou stranu mají málo kalorií.
Vydáno: 07.09.2014
Brambory jsou nízkokalorické

Chcete-li si udržet linii, konzumujte brambory. 100 gramů vařených brambor obsahuje 70 kilokalorií, přitom 100 gramů rýže dvojnásobek a stejné množství těstovin až 160 kcal. I když je tedy pravda, že rýže zasytí na delší dobu než brambory, ale po těstovinách je také brzy hlad.

Brambory je nutno počítat k nejdůležitějším základním potravinám. Celkové množství balastních látek (vlákniny) činí asi 2,5 %, minerálních látek je kolem 1 %. Z nich je významný zejména draslík, ale také hořčík, fosfor, mangan, sodík, vápník a železo. Z obsahu vitaminů stojí za pozornost zvláště vitamin C (kyselina sorbová) s obsahem kolem 17 mg ve 100 g sušiny, ale také vitaminy ze skupiny B. Hlízy obsahují v malém množství také enzymy, různé organické kyseliny, barviva a aromatické látky. Obsah vitaminu C může dosáhnout hodnot až 40 % denní spotřeby.

Další užitečné rady najdete v naší Encyklopedii.Rozhodně tedy brambory nepodceňujte a neříkejte, že je máte nejraději, když projdou přes čuníka. To byste všechny ty výše popsané užitečné látky přenechali čtyřnohému zvířeti.

Kolik jich sníme

Na rozdíl od dob, kdy byly brambory pro většinu lidí hlavní základní potravinou a tehdejší spotřeba se pohybovala okolo 150 kg brambor na hlavu za rok, zaznamenáváme v posledních letech pokles. V současnosti je to asi 75 kg. Významnou roli tu sehrává orientace na zušlechtěné a hotové výrobky, čímž odpadá u většiny obyvatel potřeba zásobovat se bramborami na zimní uskladnění.

Brambor je velké množství odrůd. Chcete vědět, jak je vybrat?

Brambory se pěstují v mnoha odrůdách

Rozhoduje tvar i chuť aneb Návod, jak vybrat v obchodě dobré brambory

(mp)

Mohlo by vás zajímat:

Hřib kovář/Boletus erytropus

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Cuketa

Nejoblíbenější tykví je cuketa. Skvělé nápady, jak ji připravit

Buďte rychlejší než ptáci!

Zavařujeme bezinky: TOP recepty na povidla, víno, likér i džem

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama