3. září 2014 05:30
Markéta ZídkováRozhoduje tvar i chuť aneb Návod, jak vybrat v obchodě dobré brambory
Brambory kdysi vysvobodily Evropu z opakujících se hladomorů.
Brambor existuje bezpočet druhů – žluté, červené, rohlíčky, malé, velké... Víte, jak se orientovat v bramborové nabídce?
Jak vznikají odrůdy
I obyčejní konzumenti vědí nebo alespoň tuší, že něco velmi důležitého jsou odrůdy. Platí to nejen u jablek, ale i u brambor. Každá odrůda se od jiné něčím liší a to pak rozhoduje o tom, zda se vám rozvaří, půjdou z nich dělat hranolky nebo budou vhodné na kaši.
Šlechtění probíhá už několik století. Z původních forem dovezených do Evropy je dnes díky úsilí šlechtitelů tisíce nových odrůd. Základem šlechtění je vždy výběr neboli selekce. Nové odrůdy vznikají většinou křížením. Vznik nové odrůdy trvá u brambor deset i více let.
Šlechtitelé se při své práci zaměřují na požadavky spotřebitelů. Bude-li se jednat o brambory pro škrobárny, nejdůležitějším kritériem bude obsah škrobu, u konzumu je důležitější stolní hodnota, pro pěstitele je potřeba vyvinout odrůdu, která je odolná vůči nemocem a škůdcům.
Oblíbené odrůdy
Astoria
Velmi raná odrůda, hlízy jsou velké, vzhledné, poměrně odolné vůči poškození. Jde o varný typ BA, středně pevné konzistence, velmi chutné, vhodné pro zpracování na hranolky.
Karin
Raná odrůda velice oblíbená u zahrádkářů pro poměrně vysoký výnos. Jde o varný typ BA, středně pevné konzistence, slabě až středně moučné. Odolná proti virovým chorobám, méně odolná vůči plísním. Hlízy jsou dlouhé, oválné se žlutou dužinou.
Rosara
Velmi raná odrůda se středně vysokým výnosem. Varný typ BA, odolná vůči virovým nemocem i proti strupovitosti. Slupka je červená, ale dužina tmavě žlutá. Hodí se jako příloha.
Rosella
Poloraná odrůda varného typu B. Hlízy jsou kuželovité, silně intenzivně červenofialové, dužina tmavě žlutá. Odolná vůči plísni bramborové.
Keřkovské rohlíčky
Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších odrůd. Jde o poloranou odrůdu varného typu BA nebo B. Je vhodná na saláty i jako příloha. Hlízy jsou velmi dlouhé, rohlíčkovité, slupka je žlutá a hladká.
Varné typy
U brambor ke kuchyňskému využití musíme rozlišovat dnes už obecně vžité a užívané dělení na varné typy A, B a C, včetně přechodných typů BA, BC apod.
Symbolem A jsou označeny odrůdy pevné, salátové nebo také lojovité, vhodné pro vaření ve slupce, na loupačku a pro přípravu salátů.
Varný typ B označený jako polopevné nebo přílohové, je univerzální. Odrůdy takto označené jsou vhodné do gulášů, polévek, ale také do salátů, těst a především jako příloha.
Varný typ C označuje brambory polomoučné, rozvářivé a rozsýpavé s vyšším obsahem škrobu. Výborně se z nich připravují kaše, těsta, placky, knedlíky, ale také polévky.
Dobroty z brambor
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
200 g uzené krkovice, 900 g vařených brambor ve slupce, 180 g hrubé mouky, 80 g krupice, sádlo, 2 cibule, 1 vejce, sůl, trochu hladké mouky na vyválení knedlíků
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm silné plátky a rozválíme na čtverce 5 x 5 cm. Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10 až 12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
Bramborový salát
1000 g brambor, nejlépe typu A nebo BA, 250 g mrkve, 250 g celeru, ocet, sklenice sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku, 150 g kyselých okurek, 4 až 6 lžic majonézy, pepř, sůl.
Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15 až 20 minut. Necháme mírně vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí uvaříme, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, hrášek a všechno v misce promícháme. Přidáme lák z okurek, majonézu, dosolíme a ochutíme pepřem.
Marta Pawlicová
Mohlo by vás zajímat: