Muďoul trojlaločný neboli indiánský banán můžete pěstovat ve skleníku
Hledáte do své zahrady, ale možná raději do skleníku, stromek, který bude každý obdivovat? Pak si pořiďte tak trochu raritu v našem klimatu, muďoul trojlaločný. U nás v obchodech jeho plody nenajdete, ale můžete si je vypěstovat. Neříkáme, že snadno, ale jde to!
Muďoul trojlaločný (Asimina triloba)
Muďoul je opadavý, ovocný stromek z čeledi láhevníkovitých vysoký 2–10 m a v našich zahradách se s ním téměř nesetkáte. Běžně se pěstuje ve Spojených státech amerických, ale i v jižní Evropě, v Itálii. Že se dá pěstovat i v našich podmínkách, se nejlépe přesvědčíte v Dendrologické zahradě v Průhonicích, kde úspěšně pěstují několik jedinců. Pokud chcete mít větší jistotu, že vám stromek bude dobře prospívat, raději ho umístěte do zimní zahrady nebo do skleníku, máte-li tu možnost.
Jak pěstovat muďoul trojlaločný
Stromek vyžaduje především v mládí polostín, ostré slunce může poškodit listy. Upřednostňuje vlhčí, nevysychavou půdu plnou živin. Muďoul raší velmi pozdě. Pokud ho tedy vysadíte volně do zahrady měl by zvládnout i poslední jarní mrazíky. V době vegetačního klidu snese mráz až −25 °C.
Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) Zdroj: iStock
Pozor při výsadbě
Výsadbu muďoulu provádějte velmi opatrně, v žádném případě nesmíte poškodit kořenový bal a obnažit kůlový kořen. Kořenový systém má velmi málo kořenových vlásečnic a je velmi choulostivý.
Kdy se dočkáte chutných plodů
Na jaře se na stromku začnou objevovat nádherné, nepříliš voňavé exotické květy tmavě bordó, fialové nebo bílé barvy, ale ne dříve, než za 4–5 let po vysazení. Pokud se chcete dočkat chutných plodů, musíte koupit stromky roubované a v našich podmínkách květy sami opylit štětečkem. Ve své domovině muďoul opyluje zvláštní druh much. Nejlepší období pro opylení květů je ve chvíli, kdy je blizna květů lepkavá a mění barvu ze zelené na fialovou.
Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) Zdroj: iStock
Později na podzim na stromku, pokud se vám ho podaří dobře opylit, dozrávají plody, kterým se někdy říká indiánské banány. Jsou to velmi aromatické bobule se několika semeny, které obsahují hodně bílkovin a vyžadují rychlou spotřebu. Jejich chuť je opravdu podobná banánu nebo mangu.
Plody se mohou kompotovat nebo se z nich připravuje marmeláda.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mu%C4%8Foul_trojlalo%C4%8Dn%C3%BD; https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/mudoul-trojlalocny/; https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-pestovat-mudoul-25333.html