Exotické morušovníky lze pěstovat i v Česku. Mají chutné plody a vděčíme jim za hedvábí
Morušovníky a jejich šťavnaté plody, moruše, možná znáte spíše z pobytu v některé jižněji položené zemi, ale morušovníky se dají docela dobře pěstovat i u nás. Pokud si chcete na jejich plodech opravdu pochutnat, zvolte raději morušovník černý. Na druhou stranu morušovník bílý je méně choulostivý. Jeho plody však zdaleka nejsou tak chutné.
Morušovník (Morus)
Morušovník si můžete dopřát i na své zahradě, ale pouze za předpokladu, že máte zahradu dostatečně velkou. Morušovníky jsou poměrně vysoké stromy, které se vČR pěstují velmi dlouho, ale pouze ojediněle a spíše vteplejších oblastech, vnížinách jižní Moravy či vPolabí.
Morušovník (Morus) 2 Zdroj: iStock
Moruše jsou vysoké stromy
Morušovníky jsou teplomilné stromy z čeledi morušovníkovitých (Moraceae), které pocházejí původně zAsie (morušovník bílý a černý) i zAmeriky (morušovník červený), ale i vjižní Evropě se pěstovaly již vantických dobách. Pěstovaly se však i vČechách. VPraze byly vysazeny celé morušové háje, a dokonce se jim dařilo velmi dobře. Dnes je u nás objevíte jenom výjimečně. Do čeledi morušovníkovitých patří i oblíbený fíkovník nebo naopak málo známý chlebovník, papírovník či maklura.
Morušovníky dorůstají do výšky asi 10–15 m. Mají rozpraskanou kůru a dlanité listy se zubatými okraji. Morušovníky u nás vykvétají oproti jiným ovocným dřevinám dost pozdě, většinou od května do června.
Morušovník (Morus) 6 Zdroj: iStock
Plody morušovníku jsou chutné a šťavnaté
Moruše, které dozrávají postupně přes celé léto, většina lidí mylně považujeme za plody morušovníku. Nejsou to však plody, ale souplodí drobných peckoviček. Mají nasládlou nebo sladkokyselou chuť, ale opravdu chutné jsou pouze moruše morušovníku černého a červeného. Peckovičky morušovníku bílého zdaleka tak dobré nejsou.
Morušovník (Morus) 4 Zdroj: iStock
Morušovníku bílému vděčíme za hedvábí
Na druhou stranu morušovník bílý je velmi významný zúplně jiného důvodu. Plody nejsou pro lidstvo tak důležité jako jeho listy. Těmi se totiž živí housenky nočního motýla, bource morušového, zjejichž kokonů, tedy zámotků, se odpradávna vyrábí přírodní hedvábí.
Morušovník (Morus) 5 Zdroj: iStock
Kde zakoupit morušovníky i moruše?
Morušovníky nepatří kběžné nabídce zahradnictví, ale na internetu najdete dostatek inzerátů kzakoupení a zaslání poštou nebo i spřímým odběrem.
Plody morušovníků objevíte většinou vprodejnách zdravé výživy, které je mají mezi nabídkou sušených plodů. Pro čerstvé moruše se budete muset vypravit na jih Evropy, nebo si nějaký ten morušovník vysadit přímo na svou zahradu. Jen si na ně budete muset pár let počkat. I roubované morušovníky začínají plodit většinou až ve čtvrtém roce od vysazení.
Morušovník (Morus) 7 Zdroj: iStock
Jak pěstovat morušovníky
Morušovníky se vysazují na jaře nebo na podzim a ihned po výsadbě se zastřihují větvičky, do tvaru střechy. Vdalších letech se provádí už jen výchovný řez a u starších stromů se neprovádí řez vůbec žádný.
Morušovníky, kterým se daří především vteplejších oblastech, vyžadují umístění na plném slunci, chráněném před větry. Potřebují výhřevnou půdu, bohatou na živiny, dobře propustnou. Trvale zamokřená půda jim nevyhovuje.