Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety

Pozdní léto je pro zahrádkáře ve znamení sklizně bohaté úrody rajčat, okurek, paprik a cuket, která je zaslouženou odměnou za naši starostlivou péči i lopotnou práci. Chceme-li se do zralých plody hned zakousnout a vychutnat si jejich dokonalost, můžeme si je utrhnout kdykoliv, když se je rozhodneme zavařit a jinak zpracovat, je pro sklizeň nejvhodnější časné ráno. Zeleninu na uskladnění sklízíme je za suchého slunného dne v poledne nebo odpoledne. Jak svá rajčata, okurky, cukety a papriky na zahradě správně sklízet, abychom zbytečně nepoškodili ani rostliny, ani plody a mohli si dosyta užívat bohaté a zdravé úrody? Tady jsou naše rady, tipy a triky, jak být co nejlepší ve sklizni zeleniny.
Vydáno: 04.08.2019
Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety
Autor: istock.com Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety

Jak a kdy sklízet rajčata

Rajčata sklízíme, když jsou plody podle odrůdy správně vybarvené, krásně červené, žluté, oranžové či černé, ale ještě pevné, nikoli už měkké. Plody trháme opatrně odshora dolů. V období, kdy začínají rajčata překotně dozrávat, je nutné je sklízet každý den. Nejchutnější jsou dozrálá rajčata za plného, teplého léta, chladné večery a dny již zhoršují jejich chuť. Rajčata se trhají bez problémů, plody se oddělují v kolínku zcela bezpečně. Plody hodně zralé a veliké se oddělí bez zeleného kalichu, a tak je pohodlnější na jejich sklizeň použít zahradnické nůžky. Plody je třeba sklízet i se stopkou, pak déle vydrží. Rajčata mají poměrně dlouhou vegetační dobu, a tak se může snadno stát, že první podzimní mrazíky překvapí poslední, ještě nevyzrálá rajčata. Proto je lepší už teď odstranit vrcholky rostlin, i když ještě kvetou – tak veškerou svou energii dají do dozrávajících plodů. Úroda bude větší.

Jak a kdy sklízet rajčata: na sklizeň je pohodlnější použít zahradnické nůžky
Autor: istock.com Jak a kdy sklízet rajčata: na sklizeň je pohodlnější použít zahradnické nůžky

Prima tip: rajčata nepatří do lednice

Ještě než přijdou mrazíky, všechna rajčata sklidíme, a to i nedozrálé plody. Co s nimi? Celé rostliny můžeme vytrhnout s kořeny, očistit a zavěsit kořenem vzhůru třeba na půdu, kde zelená  rajčata postupně „dojdou“. Větvičky rajčat, která se z rostlin odlomila, i jednotlivé plody naskládáme na tác v jedné vrstvě a dáme na místo, kde je co nejvíce světla a slunce. A pokud chceme urychlit zrání, umístíme je do sousedství jablek nebo banánů. Protože ovoce uvolňuje ethylen, který pomůže rajčatům přirozeně dozrát. Sklizená zralá rajčata neskladujeme za teplot nižších než 10 °C, tedy ani v lednici. Za teploty okolo 15 °C si rajčata nejlépe udrží svou typickou chuť i vůni. 

Se sběrem okurek neotálíme

Okurky sklízíme pravidelně probírkou zhruba každé dva až tři dny podle počasí, aby nepřezrály. Na záhonu se okurky nakládačky sklízejí, když dorostou do požadované délky, obvykle kolem 8 cm. Čím častěji plody trháme, tím více květů a plodů dorůstá a zvyšuje se úroda. Okurku nakládačku stačí jemně ohnout proti směru růstu, aby se uvolnila, a pak ji opatrně ulomíme či ukroutíme. Pokud nám to nejde, použijeme raději nůžky nebo nůž, abychom zbytečně neporanili rostlinu.

Jak a kdy sklízet okurky: čím častěji plody trháme, tím větší bude úroda
Autor: Jan Prášil Jak a kdy sklízet okurky: čím častěji plody trháme, tím větší bude úroda

Prima tip: okurky ve skleníku

Skleníkové okurky hadovky se dají pohodlně ukroutit, ale snadno se mouhou poškodit křehké výhonky. Daleko lepší je použít nožík či nůžky. Rostliny ve skleníku bývají totiž až příliš křehké na to, abychom dokázali plody vždy vylomit bez poškození.

Papriky sbíráme raději nůžkami

Zralé papriky lze sice docela snadno ručně odlomit proti směru růstu, ale chce to cvik, protože při vylamování můžeme velmi snadno vzít s sebou celý výhon i s mladými papričkami a zničit ho, což by byla velká škoda. Takže je lepší používat zahradní nůžky. Jsou sice méně pohodlné, ale bezpečnější. Při sklizni nůžkami odstřihneme stopku 2–3 cm od paprikového lusku.

Jak a kdy sklízet papriky: při sklizni pálivých paprik a hlavně chilli papriček bychom si měli vzít rukavice
Autor: istock.com Jak a kdy sklízet papriky: při sklizni pálivých paprik a hlavně chilli papriček bychom si měli vzít rukavice

Prima tip: jak na pálivé papriky

Při sklizni pálivých paprik a hlavně chilli papriček bychom ve svém vlastním zájmu neměli zapomenout vzít si i rukavice – řízný kapsaicin, který obsahují, by nám na rukou zůstal ještě několik hodin a sáhnout si potom do oka či do nosu, to bychom si ještě hodně dlouho pamatovali! Při průběžné sklizni zhruba každý třetí den dosáhneme bohaté úrody. Od kvetení do vyzrání plodů potřebují různé odrůdy zhruba 60 až 90 dnů. Paprikové lusky se mají sklízet zhruba každý třetí den.

Cukety nenecháváme přerůst!

Cukety sklízíme především vykroucením. Je to metoda jednoduchá a bezpečná. Cukety nemají dlouhé stopky, plody jsou těsně přisedlé k rostlině, a protože jsou stopky dužnaté, snadno se vám je podaří utrhnout. Na sklizeň cuket raději nepoužíváme nůž a nůžky, protože šťávou, která na jejich ostří ulpí, se mohou z rostliny na rostlinu přenášet choroby. Jedině pokud bychom sklízeli příliš přerostlé, obrovské cukety, použijeme nůžky. Stejná pravidla platí také pro sklizeň patizonů! I v případě cuket platí, že čím častěji budeme plody sklízet, tím více podnítíme rostlinu k tvorbě dalších a dalších plodů. Velké cukety tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Navíc jsou mladé plody do velikosti 15  až 20 cm nejchutnější, nejjemnější a nejkřehčí.

Jak a kdy sklízet cukety: na trhání cuket raději nepoužíváme nůž a nůžky, ale ukroutíme je ručně
Autor: Jan Prášil Jak a kdy sklízet cukety: na trhání cuket raději nepoužíváme nůž a nůžky, ale ukroutíme je ručně
Článek je zařazen v: plodová zelenina sklizeň , rajčata sklizeň , okurky sklizeň , papriky sklizeň , zeleninové žně
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama