Lahodná jahodová roláda se šlehačkou vás osvěží
Pokud už jste měli letos jahodový koláč, dort, koktejl, palačinky s jahodami i lívance, možná hledáte další dobrotu, kterou byste si z jahod vyrobili – ani tak nebudete příliš hřešit, jahody jsou totiž nejen lahodné, ale i velmi zdravé, jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu A, B, E a organických kyselin.
Tou dobrotou z jahod pro tentokrát může být jahodová roláda, kterou jahody i nádherně dekorují. Možná se bojíte dělat zrovna roládu, protože nemáte dobré zkušenosti s jejím srolováním. Nebojte se, v článku najdete i detailní postup, jak to udělat, aby se vám nepolámala.
Ingredience
Těsto
- 4 vejce
- 4 lžíce teplé vody
- 125 g práškového cukru
- 75 g polohrubé mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- 500 g jahod
- 500 ml smetany ke šlehání
- 75 g práškového cukru
- 2 ztužovače šlehačky
- 1 vanilkový cukr
Postup
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky spolu s cukrem a horkou vodou ušlehejte. Mouku promíchejte se škrobem a práškem do pečiva a vše opatrně vmíchejte do ušlehaných žloutků s cukrem. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který opatrně vmíchejte do těsta.
- Rozehřejte troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem, vylejte na něj těsto a do vyhřáté trouby dejte péct. Pečeme 10–15 minut. Po upečení je třeba roládu srolovat. Jak na to?
- Jak srolovat roládu: Navlhčete si utěrku a na ni i s papírem přendejte horkou roládu. Chvilinku nechte pečicí papír navlhnout. Pak roládu s papírem i utěrkou srolujte. Nechte vychladnout. Pak rozrolujte a přitom odstraňujte papír.
- Mezitím si odstopkujte jahody, nakrájejte je na čtvrtky, pár kousků celých jahod si dejte stranou na ozdobu.
- Ušlehejte si šlehačku se ztužovačem, podle potřeby oslaďte.
- Vychladlou roládu natřete šlehačkou (vemte si 2/3), na ní dejte jahody a srolujte. Pak vršek rolády potřete zbyvající šlehačkou. Nakonec ozdobte plátky jahod podle obrázku.
Další recepty z jahod: