22. září 2014 05:30
Markéta ZídkováPálení slivovice a dalšího alkoholu. Vše, co potřebujete vědět
Nevíte, co s úrodou? Proměňte ji v pálenku.
Nebaví vás cpát už ovoce, co se vám urodilo na zahrádce, do koláčů nebo z něj vařit marmelády? Zkuste si vyrobit vlastní pálenku. Teda ne přímo doma (to byste se dopustili přestupku a mohli být ztrestáni pokutou až 3000 korun!), ale svěřte ho odborníkům.
Z čeho všeho se dá vyrobit kořalka?
Zjednodušeně řečeno ze všeho, co kvasí. Jenže… Třeba takové melouny prý při kvašení tak strašně smrdí, že se ten puch nedá vydržet. Banány zase tak moc zaneřádí kotle, že je pak palírník musí tři dny drbat. Ovšem poctivá palírna vám experimenty podobné druhu stejně hned zatrhne. Podle zákona se může pálit jen ovoce z českých zahrádek, takže žádná exotika. Všechno musí být pečlivě evidováno a je kontrolováno celníky.
Nejčastěji palírníci destilují třešně, višně, meruňky, mirabelky, jablka, hrušky, švestky, hroznové víno a tajný tip pro vás: úplně nejlepší je prý kořalka z oskeruší!
Je kuriózní, že pálení doma je nelegální, ale prodej domácích palíren zákon nijak nepostihuje. Při metanolové aféře před dvěma lety, kdy se půlka národa bála dát si v hospodě panáka rumu, našel Miroslav Kafoněk z Olomouce díru na trhu a začal ve svém obchůdku s outdoorovým oblečením a vybavením pro turisty prodávat malé domácí palírny. A i když nebyly nejlevnější, stály něco přes 7 tisíc korun, šly na dračku. Pokud si ale nechcete pohrávat se zákonem, využijte raději služeb pěstitelských palíren.
Pokud byste chtěli pálit řekněme borůvky či rybíz, pravděpodobně narazíte. Aby se palírníkovi vyplatilo zapnout kotle, musí je mít čím naplnit, což v praxi znamená, že musíte dodat nejméně 180, spíše ale 200 kilogramů ovoce bez lístků a větviček. Pokud tedy přijedete se sto osmdesáti kily zralých, čistých, nenahnilých borůvek, fajn. V případě ale, že svou úrodu nepočítáte na stovky kil (a který zahrádkář ano), můžete samozřejmě přivézt, co máte, ovšem ztrácíte jistotu, že výsledná kořalka pochází přímo z plodů z vaší zahrady. Palírna od vás ovoce převezme a pak z něj připraví společný kvas neboli smíchá ho s plody ostatních zahrádkářů. V případě borůvek či rybízu jich ale pravděpodobně moc nebude. Z hotového kvasu pak vyrobí kořalku a vám odlije podle průměrné výtěžnosti ovoce. Počítejte, že na 1 litr pálenky potřebujete zhruba 10 až 12 kilo ovoce.
Pálení od A až do Z
Každá dobrá palírna nabízí plný servis – od příjmu ovoce, po jeho vypeckování, zakvašení, následnou výrobu destilátu a stočení do lahví. Pokud nechcete, nemusíte se o nic starat. Prostě jen dovezete plody a za 4 až 12 týdnů si vyzvednete kořalku. Ovoce musí být bez plísní a hniloby, jelikož ty nejen že snižují obsah využitelných cukrů v ovoci, ale jejich pachuť přechází i do pálenky. Stejně tak vám neudělají dobrou službu plody, které ještě nedozrály. Obsahují hodně kyselin a málo cukru. A poslední zásada: sklizeň se musí dodávat vždy bez stopek a listů, protože jejich vylouhováním přechází do destilátu nepříjemná palčivá chuť.
(kar)
Mohlo by vás zajímat: