reklama

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

zidkovm
10. října 2018
Bude vám stačit kilo jeřabin a silný alkohol. Jeřabinový likér doporučují báby kořenářky a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Jeřabiny sbírejte raději později, ideálně po prvních mrazících a udělejte si chutný likér, který se k podzimu skvěle hodí!
reklama

Také milujete podzim a rádi se kocháte pohledem na stromy obtěžkané zrajícími jeřabinami? Věřte, že je škoda zůstat jen u kochání, zkuste si jeřabiny natrhat a připravit znich vlastní domácí likér.

Jako všechny likéry je i ten jeřabinový lahodný a navíc zdravý. Bylinkáři jeho užívání doporučují například při trávicích potížích a problémech stlakem.

Budete potřebovat

  • 1 kilogram jeřabin
  • 1 litr vodky nebo rumu
  • půl litru vody
  • půl kilogramu cukru krystal

Postup

Se sběrem bobulek ze stromů raději počkejte, až budou opravdu zralé a nejlépe ještě přešlé prvními mrazíky. Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Na kilogram jeřabin si připravte litr vodky nebo rumu a velkou čistou zavařovačku. Bobulky do ní nasypte, zalijte alkoholem, případně můžete ještě dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte koknu tak, aby se kní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte vpůl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte srozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do lahví a můžete se dát do ochutnávání.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: jeřábjeřabinylikérjeřabina
reklama