Šípky pomáhají při chřipce i stresu. Kdy je sbírat a jak udělat šípkový čaj i omáčku
Červené šípky jsou odnepaměti ceněným přírodním lékem a ani 21. století na tom nic nezměnilo. Poradíme, kdy šípky sbírat, jak je sušit a připravit šípkový čaj, sirup i omáčku.
Není snad nic jednoduššího než vyrazit do přírody a nasbírat si šípky. Šípky, červené plody plané růže šípkové (Rosa canina), jsou krásné, takže je můžeme využít do podzimních dekorací, ale my vám povíme o jejich účincích na zdraví.
Nenechte si ujít: Horečku pomůžou snížit klid, studené obklady, zábaly i bylinkové čaje
Na co jsou dobré šípky
„Šípky znali a jejich léčivé účinky využívali již lidé v mladší době kamenné. Odnepaměti jsou tedy ceněným přírodním lékem a ani 21. století na tom nic nezměnilo,“ říká bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Červené plody jsou plné zejména vitaminu C, organických kyselin a tříslovin. Dlouhodobé užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy a zlepšuje látkovou výměnu, působí močopudně. Osvědčilo se také podávání šípkového čaje při ledvinovém a močovém písku a kaméncích.“
Odvar ze šípků má osvěžující, posilující a povzbuzující účinek, zejména při únavě a stresu nebo pro zvýšení odolnosti proti chorobám z nachlazení. Účinně dezinfikuje a uklidňuje zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.

Kdy a jak šípky sbírat
„Šípky jako přírodní lék doporučuji sbírat v době největší zralosti (přelom září a října), za sucha, tvrdé a ještě před mrazem. Po utržení je nejlepší každý šípek podélně rozříznout a rychle usušit při teplotách 60–80 °C. Správně usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou a svíravou chuť,“ vysvětluje bylinkář.
Zásoby šípků každý rok obnovujeme, protože loňské už nemají prakticky žádné léčivé účinky.

Šípky jako přírodní lék doporučuji sbírat v době největší zralosti (přelom září a října), za sucha, tvrdé a ještě před mrazem. Zdroj: iStock
Léčivé recepty z šípků
Šípkový čaj
Ingredience
2 lžíce rozdrcených sušených šípků
500 ml studené vody
Příprava
Drcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu macerovat, pak směs přivedeme k varu a necháme 10–15 minut vyluhovat. Čaj můžeme připravit i tak, že šípky necháme macerovat přes celou noc a před pitím výluh zahřejeme tak, abychom ho mohli pít. Při použití drcených šípků na čaj je nutné směs přefiltrovat přes pláténko, abychom odstranili nežádoucí dráždivé chloupky.
Čaj pijeme vlažný, můžeme ho osladit medem.
Inspirujte se: Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup i likér
Šípkový sirup
Ingredience
600 g zralých šípků
1 l vody
asi 800 g cukru
2 lžičky medu
šťáva z asi 1 citronu
Příprava
Šípky očistíme, opláchneme a nahrubo nadrtíme. Zalijeme studenou vodou a zakryté necháme přes noc macerovat. Druhý den šípky i s vodou zahřejeme, ale nesmí se vařit!!! Pak scedíme nejprve přes sítko a potom ještě jednou přes plátno, aby se do sirupu nedostal ani chloupek. Přisypeme cukr v poměru 1 díl tekutiny : 1 díl cukru. Opatrně zahříváme (opět nesmíme vařit), dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme. Pak přidáme med a citronovou šťávu. Sirup necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici.
Užívání
Sirup z šípků užíváme jako prevenci chorob z nachlazení buď po lžičkách (třikrát až čtyřikrát denně jednu), nebo ve vodě či v čaji.

Domácí šípková marmeláda
Ingredience
Příprava
Šípky očistíme, odstraníme stopky a bubáky, přepůlíme a pod vodou z nich vyndáme všechna semínka a chloupky.
Šípky zalijeme vodou (asi půl centimetru nad šípky), přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut doměkka. Pak šípky rozmixujeme. Propasírujeme přes jemné síto.
Hmotu zvážíme, do 2 dílů hmoty přidáme 1 díl cukru (šípky je dobré nejdříve ochutnat a pak postupně přidávat cukr). Přidáme mleté koření a vaříme asi 15 minut do požadované konzistence.
Pak plníme do sklenic, které zavíčkujeme a sterilujeme při 90–100 °C zhruba 10 minut.
Vyplatí se vědět: Jeřabiny prospívají kloubům a fungují proti stresu. Které jsou jedlé?
Šípková omáčka z šípkové marmelády
Z domácí marmelády můžeme zkusit udělat proslulou šípkovou omáčku: do masového výpeku vmícháme 200 ml červeného vína a 120 g šípkové marmelády, bude-li potřeba, tak přilijeme trochu vody. Omáčku promícháme, provaříme a ochutíme citronovou šťávou a strouhanou kůrou, případně osolíme.

Šípkový keř magický
„Růže šípková byla v dávných dobách ženským symbolem. Pět korunních okvětních lístků představovalo posvátné číslo ženského božství a šípek pak ženské lůno,“ říká Martin Kolár. Šípky planých růží se navlékaly a nosily jako náhrdelník nebo věneček přivolávající věčnou lásku.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org