Šípky pomáhají při chřipce či stresu. Kdy je sbírat a jak udělat šípkový čaj i omáčku
Není snad nic jednoduššího než vyrazit do přírody a nasbírat si červené šípky. Jsou krásné, takže je můžeme využít do podzimních dekorací, ale my vám povíme o jejich účincích na zdraví. Šípky jsou ceněným zdrojem přírodního vitaminu C, zvyšují odolnost proti chorobám z nachlazení, únavě a stresu, snižují hladinu cholesterolu či pomáhají při ledvinových a močových potížích. Poradíme, kdy je sbírat a jak je sušit a použít.
Šípky, červené plody plané růže šípkové (Rosa canina), jsou odnepaměti ceněným přírodním lékem a ani 21. století na tom nic nezměnilo.
NENECHTE SI UJÍT: Horečku pomůžou snížit klid, studené obklady, zábaly i bylinkové čaje
Na co jsou dobré šípky
„Šípky znali a jejich léčivé účinky využívali již lidé v mladší době kamenné,“ říká bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Červené plody jsou plné zejména vitaminu C, organických kyselin a tříslovin. Dlouhodobé užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy a zlepšuje látkovou výměnu, působí močopudně. Osvědčilo se také podávání šípkového čaje při ledvinovém a močovém písku a kaméncích.“
- Odvar ze šípků má osvěžující, posilující a povzbuzující účinek, zejména při únavě a stresu nebo pro zvýšení odolnosti proti chorobám z nachlazení. Účinně dezinfikuje a uklidňuje zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.
Kdy a jak šípky sbírat
„Šípky jako přírodní lék doporučuji sbírat v době největší zralosti (přelom září a října), za sucha, tvrdé a ještě před mrazem. Po utržení je nejlepší každý šípek podélně rozříznout a rychle usušit při teplotách 60–80 °C. Správně usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou a svíravou chuť,“ vysvětluje bylinkář. Zásoby šípků každý rok obnovujeme, protože loňské už nemají prakticky žádné léčivé účinky.
Šípky jako přírodní lék doporučuji sbírat v době největší zralosti (přelom září a října), za sucha, tvrdé a ještě před mrazem. Zdroj: iStock
Léčivé recepty z šípků
Šípkový čaj
Ingredience
- 2 lžíce rozdrcených sušených šípků
- 500 ml studené vody
Příprava
- Drcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu macerovat, pak směs přivedeme k varu a necháme 10–15 minut vyluhovat.
- Čaj můžeme připravit i tak, že šípky necháme macerovat přes celou noc a před pitím výluh zahřejeme tak, abychom ho mohli pít.
- Při použití drcených šípků na čaj je nutné směs přefiltrovat přes pláténko, abychom odstranili nežádoucí dráždivé chloupky.
- Čaj pijeme vlažný, můžeme osladit medem.
INSPIRUJTE SE: Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup i likér
Šípkový sirup
Ingredience
- 600 g zralých šípků
- 1 l vody
- asi 800 g cukru
- 2 lžičky medu
- šťáva z asi 1 citronu
Příprava
Šípky očistíme, opláchneme a nahrubo nadrtíme. Zalijeme studenou vodou a zakryté necháme přes noc macerovat. Druhý den šípky i s vodou zahřejeme, ale nesmí se vařit!!! Pak scedíme nejprve přes sítko a potom ještě jednou přes plátno, aby se do sirupu nedostal ani chloupek. Přisypeme cukr v poměru 1 díl tekutiny : 1 díl cukru. Opatrně zahříváme (opět nesmíme vařit), dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme. Pak přidáme med a citronovou šťávu. Sirup necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici.
Užívání
Sirup z šípků užíváme jako prevenci chorob z nachlazení buď po lžičkách (třikrát až čtyřikrát denně jednu), nebo ve vodě či v čaji.
Domácí šípková marmeláda
Ingredience
Příprava
- Šípky očistíme, odstraníme stopky a bubáky, přepůlíme a pod vodou z nich vyndáme všechna semínka a chloupky.
- Šípky zalijeme vodou (asi půl centimetru nad šípky), přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut doměkka. Pak šípky rozmixujeme. Propasírujeme přes jemné síto.
- Hmotu zvážíme, do 2 dílů hmoty přidáme 1 díl cukru (šípky je dobré nejdříve ochutnat a pak postupně přidávat cukr). Přidáme mleté koření a vaříme asi 15 minut do požadované konzistence.
- Pak plníme do sklenic, které zavíčkujeme a sterilujeme při 90–100 °C zhruba 10 minut.
Šípková omáčka z šípkové marmelády
Z domácí marmelády můžeme zkusit udělat proslulou šípkovou omáčku: do masového výpeku vmícháme 200 ml červeného vína a 120 g šípkové marmelády, bude-li potřeba, tak přilijeme trochu vody. Omáčku promícháme, provaříme a ochutíme citronovou šťávou a strouhanou kůrou, případně osolíme.
Růže šipková byla v dávných dobách ženským symbolem. Pět korunních okvětních lístků představovalo posvátné číslo ženského božství a šípek pak ženské lůno Zdroj: iStock
Šípkový keř magický
„Růže šipková byla v dávných dobách ženským symbolem. Pět korunních okvětních lístků představovalo posvátné číslo ženského božství a šípek pak ženské lůno,“ říká Martin Kolár. Šípky planých růží se navlékaly a nosily jako náhrdelník nebo věneček přivolávající věčnou lásku.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org