Šípky pomáhají při chřipce i stresu. Kdy je sbírat a jak udělat šípkový čaj i proslulou omáčku

Není snad nic jednoduššího než vyrazit do přírody a nasbírat si červené šípky. Jsou krásné, takže je můžeme využít do podzimních dekorací, ale my vám povíme o jejich účincích na zdraví. Šípky jsou ceněným zdrojem přírodního vitaminu C, zvyšují odolnost proti chorobám z nachlazení, únavě a stresu, snižují hladinu cholesterolu či pomáhají při ledvinových a močových potížích. Poradíme, kdy je sbírat a jak je sušit a použít.

Šípky, červené plody plané růže šípkové (Rosa canina), jsou odnepaměti ceněným přírodním lékem a ani 21. století na tom nic nezměnilo.

Na co jsou dobré šípky

„Šípky znali a jejich léčivé účinky využívali již lidé v mladší době kamenné,“ říká bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Červené plody jsou plné zejména vitaminu C, organických kyselin a tříslovin. Dlouhodobé užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy a zlepšuje látkovou výměnu, působí močopudně. Osvědčilo se také podávání šípkového čaje při ledvinovém a močovém písku a kaméncích.“

  • Odvar ze šípků má osvěžující, posilující a povzbuzující účinek, zejména při únavě a stresu nebo pro zvýšení odolnosti proti chorobám z nachlazení. Účinně dezinfikuje a uklidňuje zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.

Kdy a jak šípky sbírat

Šípky jako přírodní lék doporučuji sbírat v době největší zralosti (přelom září a října), za sucha, tvrdé a ještě před mrazem. Po utržení je nejlepší každý šípek podélně rozříznout a rychle usušit při teplotách 60–80 °C. Správně usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou a svíravou chuť,“ vysvětluje bylinkářZásoby šípků každý rok obnovujeme, protože loňské už nemají prakticky žádné léčivé účinky.

Léčivé recepty z šípků

Šípkový čaj

Ingredience

  • 2 lžíce rozdrcených sušených šípků
  • 500 ml studené vody

Příprava

  1. Drcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu macerovat, pak směs přivedeme k varu a necháme 10–15 minut vyluhovat.
  2. Čaj můžeme připravit i tak, že šípky necháme macerovat přes celou noc a před pitím výluh zahřejeme tak, abychom ho mohli pít.
  3. Při použití drcených šípků na čaj je nutné směs přefiltrovat přes pláténko, abychom odstranili nežádoucí dráždivé chloupky.
  4. Čaj pijeme vlažný, můžeme osladit medem.

Šípkový sirup

Ingredience

  • 600 g zralých šípků
  • 1 l vody
  • asi 800 g cukru
  • 2 lžičky medu
  • šťáva z asi 1 citronu

Příprava

Šípky očistíme, opláchneme a nahrubo nadrtíme. Zalijeme studenou vodou a zakryté necháme přes noc macerovat. Druhý den šípky i s vodou zahřejeme, ale nesmí se vařit!!! Pak scedíme nejprve přes sítko a potom ještě jednou přes plátno, aby se do sirupu nedostal ani chloupek. Přisypeme cukr v poměru 1 díl tekutiny : 1 díl cukru. Opatrně zahříváme (opět nesmíme vařit), dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme. Pak přidáme med a citronovou šťávu. Sirup necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici.

Užívání

Sirup z šípků užíváme jako prevenci chorob z nachlazení buď po lžičkách (třikrát až čtyřikrát denně jednu), nebo ve vodě či v čaji.

Domácí šípková marmeláda

Ingredience

  • 1,2 kg čerstvě natrhaných šípků
  • asi 500 g cukru
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Příprava

  1. Šípky očistíme, odstraníme stopky a bubáky, přepůlíme a pod vodou z nich vyndáme všechna semínka a chloupky.
  2. Šípky zalijeme vodou (asi půl centimetru nad šípky), přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut doměkka. Pak šípky rozmixujeme. Propasírujeme přes jemné síto.
  3. Hmotu zvážíme, do 2 dílů hmoty přidáme 1 díl cukru (šípky je dobré nejdříve ochutnat a pak postupně přidávat cukr). Přidáme mleté koření a vaříme asi 15 minut do požadované konzistence.
  4. Pak plníme do sklenic, které zavíčkujeme a sterilujeme při 90–100 °C zhruba 10 minut.

Šípková omáčka z šípkové marmelády

Z domácí marmelády můžeme zkusit udělat proslulou šípkovou omáčku: do masového výpeku vmícháme 200 ml červeného vína a 120 g šípkové marmelády, bude-li potřeba, tak přilijeme trochu vody. Omáčku promícháme, provaříme a ochutíme citronovou šťávou a strouhanou kůrou, případně osolíme.

Šípkový keř magický

Růže šipková byla v dávných dobách ženským symbolem. Pět korunních okvětních lístků představovalo posvátné číslo ženského božství a šípek pak ženské lůno,“ říká Martin Kolár. Šípky planých růží se navlékaly a nosily jako náhrdelník nebo věneček přivolávající věčnou lásku.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také