19. srpna 2015 05:50
Klára BeščecováSezona rajčat je v plném proudu. Podpořte jejich úrodu a uložte je na zimu
Sklízet vlastní úrodu můžete ještě dlouho poté, co prázdniny oficiálně skončí. Stačí vědět, jak na to.
I když to podle aktuální předpovědi počasí úplně nevypadá, tohle teplé počasí musí jednou skončit. Blíží se totiž konec srpna a s ním i konec sezony rajčat. Abyste z rostlin dostali ještě co nejvíce skvělých plodů, je třeba jejich růst trošku podpořit.
Bojovník proti rakovině
Rajčata mají červenou barvu díky lykopenu, což je barvivo, které je zároveň silným antioxidantem. Jako takové na sebe váže škodlivé volné radikály v organismu. Rajčata jsou jedním z nejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících více rajčat se snižuje riziko nádorových onemocnění.
Rajčatová sezona - Obrázek 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Je dobré jíst rajčata v syrovém stavu, kdy z nich získáte velké množství vitaminů. Nebojte se ale ani tepelné úpravy těchto plodů, protože právě teplo zvyšuje schopnost organismu využívat lykopenu. Připravujte si tedy domácí kečupy, protlaky či pyré.
Podpořte zrání plodů
I když jsou rajčata náchylná na přelití, v tomto počasí je spíš potřeba ochránit jejich kořenový systém před uschnutím. Výborným pomocníkem je v tomto případě mulčovací kůra, postačí však i obyčejná posekaná tráva, kterou nasypete ke stonku. Nejdřív však rostlinky pečlivě zalejte, mulč se pak postará o to, aby zemina tak rychle nevysychala.
V průběhu růstu tyčkových rajčat je třeba odstraňovat boční výhonky. Když má výhonek 5 až 10 centimetrů, rukou ho snadno odlomíte. Nůž není k odstraňování výhonků vhodný, hrozí vysoké riziko přenosu plísní či škůdců.
Rajčatová sezona - Obrázek 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Než se z kvítku urodí zralý plod, trvá to zhruba dva měsíce. Nenechávejte tedy už svá rajčata příliš kvést a na konci srpna už květy odtrhávejte. Rostlina dá všechnu sílu do uzrání již vytvořených zelených kuliček. Ještě lépe uděláte, zaštípnete-li rostlinu za 7 až 8 patrem. Rajčátka, která vyrostou výše, už by v našich podmínkách stejně nedozrála. Také odstraňte spodní listy, a to až k prvním větvičkám. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto spodní listy rostlina nepotřebuje.
Až tepla skončí
S příchodem dešťů hrozí vašim rostlinám různé plísně. Poskytněte rajčatům stříšku, například skleník nebo kryt, díky čemuž budou moci rostliny zůstat déle venku a využijí posledních letních dní pro zrání.
Ještě než nastane doba prvních nočních mrazíků, je třeba rajčata ze zahrady sklidit. Mráz velmi snižuje jejich kvalitu. Ani tehdy se ale ještě vlastních plodů vzdát nemusíte. Skliďte rajčata zelená, zabalte je do novin a nechte je dozrát doma. Výborně se hodí například horní část skříně, kde budou mít plody potřebnou teplotu, a to 18 až 20 stupňů. Po několika dnech by měla zčervenat. Tento proces zrání můžete zrychlit přidáním jablka.
Můžete také odříznout celou rostlinu u kořene, zbavit ji přebytečných listů a stonek i s plody zavěsit vzhůru nohama v teplé místnosti. Rajčata ke zrání už nepotřebují světlo, využít tak můžete místo v kotelně či garáži.
Plody usušte, naložte či zavařte
Současné horké a suché počasí se výborně hodí k sušení rajčat. Stačí plody nakrájet na menší části, odstranit dužinu a rozprostřít na plech pokrytý pečicím papírem. Takto připravená rajčata můžete posolit či posypat oblíbenými bylinkami a umístit na to nejvíc prosluněné místo na vaší zahradě. Samozřejmě můžete použít i sušičku, ale proč nevyužít toho horka, které už týdny sužuje republiku. Usušená jeukládejte na suchém místěobalená hedvábným papírem. Pokud začnou opět měknout, klidně je dejte znovu do sušičky.
Rajčatová sezona - Obrázek 4 Zdroj: Thinkstockphotos
Další možností je si rajčata zavařit. Vyzkoušejte například skvělá zavařená a v troubě pečená rajčata. Rajčata umyjte a naskládejte do sklenic, jsou-li příliš velká, nakrájejte je. Do každé lahve dejte stroužek česneku a lístek bazalky. Otevřené sklenice postavte na plech do trouby při teplotě 220 °C a nechte, dokud šťáva z rajčat, kterou pustí, nepřekryje plody. To trvá asi 20 až 25 minut. Potom sklenice z trouby opatrně vyjměte, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Takto zavařená rajčata jsou skvělá například pod maso či do italských pokrmů.
Rajčata lze díky vysokému obsahu vody také snadno zamrazit. Nejlepší je celé plody, ale i kousky nechat předmrazit na tácku a poté naporcovat do mikrotenových sáčků a uložit do mrazáku. Červené plody snadno uložíte i v podoběpyré. Stačí je jen rozmixovat a rozdělit do misek. Vydrží zmrazené až 6 měsíců.
Lucie Kořistová
Mohlo by vás zajímat: