Svízel syřišťový rozhýbe lymfatický systém a sníží chuť k jídlu
Svízel syřišťový (Galium verum) je vytrvalá bylina dorůstající do výšky okolo 70 cm s čtyřhrannou, ne příliš rozvětvenou lodyhou s jehlicovitými listy. Kvete zhruba od června do září latami drobných zlatožlutých či jasně žlutých, příjemně medem vonících květů. Bylinu najdeme na suchých a světlých pastvinách a loukách, křovinatých stráních, okrajích cest a lesů, jako plevel v zahradách a parcích. Roste spíše ve vyšších polohách.

Svízel syřišťový 2 Zdroj: iStock
Svízel syřišťový sběr a sušení
- Plně rozkvetlou nať sbíráme seříznutím či odstřihnutím asi 10 cm od země (spodní část lodyhy bývá dřevnatá, ta se nepoužívá) za suchého a slunečného dne kolem poledne.
- Sušíme ji buď svázanou ve svazečcích a zavěšenou v průvanu, nebo rozloženou v max. 10cm vrstvách na sušicích platech na stinném a vzdušném místě.
- Při sušení nesmí teplota přesáhnout 40 ºC.
- Při sušení ji neobracíme, neboť se snadno drolí.
- Sušená nať má typický kořenitý pach a ostře hořkou chuť.

Svízel syřišťový 4 Zdroj: iStock
Proč se říká, že je svízel syřišťový lymfatické koště
Nať obsahuje množství účinných látek, především glykosidy, silici, pryskyřici, třísloviny, saponiny, flavonoidy či vitamin C.„Téhle u nás rozšířené krásné léčivce se zcela právem říká lymfatické koště. Čaj nebo tinktura ze svízele syřišťového výrazně podporuje lymfatický systém, pomáhá při otocích a nadměrném zadržování vody v těle. Má zajímavou vlastnost, že snižuje chuť k jídlu, čehož se využívá při redukčních dietách,“ objasňuje bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Na rozhýbání lymfy a očistu organismu doporučuji vyzkoušet čaj ze svízele syřišťového, ovšem je třeba upozornit, že nemá příliš příjemnou chuť. Připravíme si ho zjedné vrchovaté lžičky natě a čtvrt litru vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme. Toto množství vypijeme ráno a vpoledne. Večer vzhledem k možnému silnějšímu močopudnému účinku už raději ne.“
Svízel syřišťový také uvolňuje křeče, léčí záněty, slouží jako prevence onemocnění ledvin a močových cest, čistí játra, slinivku břišní a slezinu, posiluje a povzbuzuje přifyzické i psychické únavě a vyčerpání. Zevně (mast, tinktura, čerstvá šťáva) podporuje léčbu revmatismu a dny, kožních onemocnění čišpatně se hojících ran. Žvýkání čerstvé nati pomáhá při paradentóze.
Vše léčivých bylinách a zeleném koření najdete v našem speciálu:
Domácí svízelová tinktura
Ingredience
- 1 díl kvetoucí natě svízele syřišťového
- 5 dílů vodky (nebo domácí pálenky)
Příprava
Čerstvou nať nakrájíme keramickým nožem, vložíme do sklenice z tmavého skla a zalijeme alkoholem. Uzavřeme a necháme macerovat tři týdny. Každý den pečlivě protřepeme. Pakscedíme přes kávový filtr.Tinkturu přelijeme do (ideálně tmavých) lahviček a uzavřeme.
Užívání
Svízelovou tinkturu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve vodě či v čaji. Používá se takéjako mazání na oteklé klouby.

Svízel syřišťový 5 Zdroj: iStock
Mast ze svízele syřišťového
Ingredience
- 250 g čistého vepřového sádla
- 3 lžíce svízele syřišťového
Příprava
Sádlorozehřejeme a nasypeme do něho nasekanou kvetoucí nať svízele syřišťového. Promícháme a necháme zpěnit. Sejmeme. Zakryjeme a necháme nejméně 24 hodin rozležet. Pak opět zahřejeme a propasírujeme přes pláténko nebo husté síto. Byliny pořádně vymačkáme. Mast dáme do uzavíratelných sklenic a uchováváme v lednici.
Použití
Mastí potíráme jednou až dvakrát denně oteklé klouby při revmatismu a dně, kožní záněty nebo obtížně se hojící rány.

Svízel syřišťový 3 Zdroj: iStock
Šťáva ze svízele syřišťového
Čerstvě natrhanou nať umyjeme a v odšťavňovači uděláme šťávu, kterou několikrát denně potíráme nemocná místa na kůži.Můžeme použít také jako tonikum na unavenu pleť.