Tipy pro zdravá játra: Co jíst a pít i jaké bylinky jim prospívají?
Chraňte svá játra! Mají sice mimořádnou schopnost regenerace, ale nejsou nezničitelná. Objevte nejlepší potraviny, nápoje a bylinky pro jejich regeneraci.
Játra můžeme zjednodušeně přirovnat k čističce, která zbavuje náš organismus škodlivých látek. Na rozdíl od ostatních orgánů mají mimořádnou schopnost regenerace, ale nejsou nezničitelná. Je v našem vlastním zájmu, abychom se o svá játra pečlivě a hlavně průběžně starali.
Játra jsou největší žlázou v lidském těle. „Chrání nás zejména před jedy, které se dostávají do organismu, jsou zásadním orgánem metabolismu, tvoří žluč, která je nezbytná pro trávení, a jsou zásobárnou energie ve formě glykogenu. Na rozdíl od ostatních orgánů mají mimořádnou schopnost regenerace, až polovina jater může znovu dorůst,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Nenechte si ujít: 7 bylin a koření pro lepší trávení
Jak játra volají o pomoc
Játra vydrží hodně, ale nejsou nezničitelná. „Kvůli toxickému zamoření zvenčí i zevnitř (tabákový kouř, alkohol, chemické příměsi v potravinách a lécích, patogenní mikroorganismy atd.) dochází stále častěji k vážným poruchám jater od zánětů až po rakovinu," uvádí bylinkář.
Játra volají o pomoc často nevysvětlitelnou zvýšenou únavou, bolestmi hlavy či kloubů, depresemi nebo trávicími problémy. Klíčovým opatřením ochrany jater je tzv. řízená detoxikace a obnova jaterních buněk.
Snad nejúčinnější bylinou v tomto směru je ostropestřec mariánský, dalšími vhodnými bylinami pro regeneraci a detoxikaci jater jsou například pampeliška lékařská, třezalka tečkovaná, rozmarýn lékařský, artyčok kardový nebo měsíček lékařský.
Co (ne)jíst a (ne)pít
Ať již budeme mít k dispozici sebedokonalejší detoxikační přípravek, ruku v ruce s jeho užíváním musí jít vždy maximálně odlehčený a pro játra nezatěžující jídelníček. Nejde o dietu v pravém slova smyslu, spíše o rozumnou stravu.
Svým játrům prospějeme, když dokážeme vynechat či alespoň výrazně omezit především:
Alkohol (nebo ho pít jen v malém množství, tedy občas skleničku vína či pivo k jídlu)
kouření cigaret i pobyt v zakouřeném prostředí
průmyslově zpracované, uzené, přibarvované potraviny
tučná a smažená jídla
hodně solené a příliš kořeněné pokrmy
čerstvé pečivo
sladkosti, slazené perlivé nápoje
Vyplatí se vědět: Jak uhasit pálení žáhy: Vezměte si na pomoc léčivé rostliny či jablečný ocet s medem
Do svého jídelníčku bychom měli co nejčastěji zařadit zejména:
zeleninu (červenou řepu, petržel kořenovou i petrželku naťovou hladkolistou a kadeřavou, mrkev, rajčata, černou ředkev, artyčoky, čekankové puky)
libové maso a ryby
polotučné mléčné výrobky
čerstvé ovoce
základ pitného režimu by měla tvořit čistá voda
Jeden den pro zdravá játra
Játrům je potřeba dopřát čas od času odpočinek jednodenním půstem (během dne budeme pít pouze čerstvé zeleninové šťávy, ideálně z mrkve a červené řepy) nebo odlehčeným dnem, kdy třikrát denně před jídlem vypijeme asi 50 ml šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžičku šťávy z černé ředkve.
Šťáva na posílení jater z černé ředkve
Ingredience
2 černé ředkve
Příprava
Ředkve oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme přes plátno nebo kávový filtr. Šťávu připravujeme průběžně čerstvou, neskladujeme ji déle než dva dny.
Čekankový salát
Chceme-li udělat něco dobrého pro svá játra, připravíme si salát z čekankových puků.
Ingredience
1 nebo 2 čekankové puky
1 jablko
2 květy měsíčku lékařského nebo snítka kadeřavé petrželky
200 ml kefíru
citronová šťáva
Příprava
Čekankové puky omyjeme a pokrájíme, přidáme na kousky nakrájené jablko, opláchnuté květy měsíčku lékařského nebo petrželku, promícháme, zalijeme kefírem a lehce pokapeme citronovou šťávou.
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský je jeden z nejlepších přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci.
„Vděčí za to hlavně silymarinu, látce v semenech, která je považována za jednu z nejefektivnějších, co se týče ochrany a obnovy jaterní tkáně. Léčí tučná nebo ztvrdlá játra (cirhóza), ale také následky jejich infekčních zánětů, např. žloutenky. Aby se tvrdá semena ostropestřce správně vyluhovala, musí se nejdříve rozdrtit, spaření ani odvar z celých semen na léčebné využití nestačí. Pohodlné a přitom velmi účinné je užívání lihového extraktu (tinktury). Ostropestřec by se měl užívat jako ozdravná kúra – pravidelně po několik týdnů nebo měsíců, nejlépe opakovaně,“ radí M. Kolár.
Mohlo by vás zajímat: Co zabírá na zkažený žaludek. Vsaďte na bylinky a namíchejte si směs na žaludeční čaj.
Čaj na posílení jater z ostropestřce
Ingredience
1 lžička rozdrcených semen ostropestřce mariánského
250 ml vroucí vody
Příprava
Ostropestřec zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat, poté scedíme.
Užívání
Čaj pijeme teplý až vlažný, po malých doušcích, ráno na lačný žaludek, 30 minut před obědem a večer před spaním.
Artyčok kardový
Játrům velice prospívá artyčok kardový. Obsahuje mj. antioxidanty a probiotický inulin, ale z hlediska jater je mnohem významnější cynarin, který povzbuzuje tvorbu žluči a detoxikační schopnosti orgánu. Tato látka se nachází hlavně v listech a kořenech.
V lidové medicíně se používají čerstvé nebo sušené listy artyčoku kardového, ze kterých se nejčastěji připravuje čaj, který se pije před jídlem.
Čaj na ochranu jater z artyčoku
Ingredience
2 lžičky sušených listů artyčoku nebo 3 lžičky najemno nasekaných čerstvých
, 250 ml studené vody
Příprava
Listy zalijeme vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu povaříme 2 minuty a necháme ještě asi 10 minut vyluhovat. Pak sejmeme a scedíme. Můžeme osladit medem.
Užívání
Pijeme jeden šálek třikrát denně před jídlem. Čaj je hodně hořký, můžeme ho osladit medem. Užíváme jako měsíční kúru s jednoměsíční přestávkou.
Inspirujte se: Jalovec pomůže s trávením, hubnutím i kašlem. Jak ho bezpečně užívat?
Třezalka tečkovaná
Regeneraci jater také pomáhá třezalka tečkovaná. Účinek zaručují flavonoidy, které obsahuje. Zvláště účinná je jako čaj, který pijeme po každém jídle. Stačí jen 1 lžičku třezalky zalít 200 ml vroucí vody, nechat 5 až 10 minut vyluhovat a pak ještě teplý čaj vypít.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. Franck Gigon, Patricia Bareau), Co jíst, když... (Jarmila Mandžuková), Léčíme se s přírodou (Reader's Digest Výběr)