Jak vypěstovat brokolici na zahradě a jak na to, aby chutnala každému
Brokolice je známá superpotravina, která ale budí hodně emocí – buď ji milujeme, nebo ji ani nevezmeme do úst. Je fakt, že jen málokterá zelenina, snad kromě špenátu a kapusty, má tolik zarputilých odpůrců, což je ale veliká škoda. Zvláště pánové by brokolici měli jíst několikrát týdně, chrání je totiž před rakovinou prostaty a zvyšuje sexuální výkonnost. Prozradíme, jak brokolici pěstovat na zahradě, a recepty, jak ji připravit tak, aby si každý pochutnal.
Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) patří do rodiny brukvovitých, jejími nejbližšími jsou květák, kapusta, kedlubny a zelí. Brokolice je bohatá na vitaminy A, C, E, kyselinu listovou, betakaroten, flavonoidy a vlákninu, z minerálů obsahuje vápník, draslík, hořčík a železo. Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic a osteoporóze. Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Je to jedna z nejlepších protistresových zelenin, proto se rozhodně vyplatí v období zvýšené psychické zátěže jíst ji i několikrát týdně. Brokolice pomáhá snižovat hladinu volných radikálů vkrvi a tím riziko cévních onemocnění, navíc podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Růžice obsahuje komplex látek s antikarcinogenní aktivitou, výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení. Její síla se nejvíce osvědčila v prevenci rakoviny prostaty. Brokolice mužům také pomáhá zvyšovat sexuální výkonnost a plodnost – stačí se podívat pozorně na jednotlivá poupátka a určitě nám připomenou spermie s ocáskem.
Brokolice 9 Zdroj: istock.com
10 pravidel pěstování brokolice
- U nás se pěstují dva typy brokolice: stonková (vytváří menší růžičky, které se sklízejí postupně) a květáková (tvoří velkou středovou růžici, která se sklízí najednou).
- Brokolici můžeme pěstovat prakticky na každé zahrádce. Má ráda půdy kypré, zásadité hlinitopísčité (pH minimálně 6) a pohnojené kvalitním kompostem.
- Brokolice preferuje světlá a vzdušná místa, pokud ji vysadíme do stínu, poroste pomaleji arůžice bude menší. Nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, ve vyšších teplotách rychleji vykvétá.
- Brokolici optimálně pěstujeme po hrachu nebo fazolích, které půdu přirozeně obohacují o dusík. Nikdy ji nedáváme na záhon, kde jsme v předchozích dvou sezonách měli zelí, kapustu a kedlubny. Brokolici prospívá sousedství se špenátem. Také se vyplatí zasít k brokolici lichořešnici, tahle letnička jiochrání před dřepčíky, mšicemi, housenkami a mravenci.
- Brokolici pěstujeme z předpěstované sadby nebo přímého výsevu. Několik termínů výsevu a výsadby nám zajistí postupnou sklizeň zhruba od června do listopadu.
- Pro ranou sklizeň v červnu začínáme s předpěstování sazenic v únoru až březnu; zdravé vysazujeme podle počasí v dubnu. Pro letní sklizeň během července a srpna vyséváme semínka na předpěstování začátkem dubna, sazenice pak vysazujeme na záhon v polovině května. Letní brokolici můžeme zkusit pěstovat z přímého výsevu v květnu; za 2–3 měsíce budeme moci brokolici sklízet. Okamžitě po výsevu zakryjeme záhon bílou netkanou fólií, která vytváří příznivé mikroklima. Chceme-li sklízet brokolici v říjnu až listopadu, vyséváme semínka počátkem června, na záhon vysazujeme v červenci.
- Sazenice k vysazení do volné půdy musí mít nejméně tři pravé lístky, nesmí být přerostlé a vytáhlé. Po výsadbě se doporučuje zakrýt záhon netkanou textilií, která je ochrání před chladem a udržuje vlhko, které mladým sazenicím svědčí. Navíc dobře utěsněná textilie ochrání mladé rostlinky před škůdci, zejména dřepčíky. Sazenice vysazujeme ve sponu zhruba 45 x 45 cm.
- Během vegetační doby je potřeba přiměřená zálivka – na počátku tvorby růžic musí být vydatnější, aby byly husté a kompaktní. Když se začne vytvářet růžice, zálivku částečně omezíme.Brokolici často přihnojujeme. Záhony s brokolicí je třebaokopávat, tím se provzdušní vrchní vrstva půdy, což je při pěstování brokolice velmi důležité.
- Konzumní částí brokolice jsou nerozvinutá květní poupata. Proto se brokolice sklízí tehdy, když jsou růžice pevné – včasná sklizeň je důležitá! Květní poupata se stále vyvíjejí a obzvláště za horkých letních dnů může začít růžice brokolice na zahrádce kvést. Brokolice, která začíná vytvářet drobné žluté kvítky, je již přezrálá. Vykvetením se brokolice znehodnocuje.
- Po sklizni růžice dorůstají růžice boční, sice menší, ale stejně chutné. Po sklizni vrcholové růžice se u většiny odrůd vyvinou zpupenů vpaždí listů růžice postranní. Jsou menší ale stejně křehké a chutné jako růžice hlavní.
Brokolice 3 Zdroj: istock.com
Co asi děláme špatně, že nám brokolice chřadne
Mladé rostlinky na záhoně hynou
Na záhoně si musíme hlídat napadení dřepčíkem zelným (Phyllotreta nemorum). Tihle drobní skákající broučci jsou za suchého počasí schopni zničit rostlinky během pár hodin. Proto ihned po výsevu nebo výsadbě zakryjeme pečlivě záhon netkanou textilií, protože dřepčíci nemají rádi vlhko, které pod fólií je. Na dřepčíky platí i vydatná zálivka. Vyplatí se pěstovat brokolici spolu s mátou, lichořeřišnicí a špenátem, ty je odpuzují.
Rostliny nevyvářejí růžice
Nejčastější příčinou tzv. vyslepnutí růžic brokolice je nedostatek molybdenu v půdě, zejména pokud máme půdu s pH nižším než 6. Při nedostatku molybdenu při přípravě záhonu přidáme do půdy molybdenan amonný, hnojivo s tímto prvkem, nebo ho preventivně aplikujeme na mladé rostliny i během růstu.
Brokolice 4 Zdroj: Jan Prášil
Brokolice v kuchyni
Brokolici je potřeba rychle zpracovat nebo sníst, aby nezežloutla. Pokud ihned po sklizni růžici brokolice podchladíme vledničce, zpomalíme tím procesy, které způsobují zežloutnutí. Nejlepší je brokolici povařit v páře, nechat okapat a zmrazit. Z mírně povařené brokolice – co nejkratší tepelná úprava zajistí znehodnocení minima cenných látek brokolice – připravujeme saláty, nákypy, slané koláče, omáčky na těstoviny, dá se upravit jako příloha k masovým pokrmům, můžeme ji dusit, péct,zapékat, restovati grilovat, přidat do rizota, z brokolice se dělají polévky a zeleninové krémy. I listy brokolice jsou jedlé a dají se zpracovat podobně jako špenát. Na jídlo sbíráme pouze mladé a jemné listy, staré jsou už příliš tuhé a vláknité.
Brokolice 5 Zdroj: istock.com
Doporučené odrůdy pro pěstování brokolice
Brokolice květáková Fellow F1
Osvědčený, stresy snášející hybrid vhodný pro celoroční pěstování. Po sklizni hlavní růžice dorůstají i růžičky z bočních výhonů, které jsou menší. Vegetační doba je 85–90 dní od výsadby.
Brokolice 6 Zdroj: Jan Prášil
Brokolice stonková Calabrese
Obrůstající odrůda stonkového typu pro postupnou sklizeň růžic. Calabrese je italská odrůda sbohatě větvenou rostlinou a postupným vývojem růžiček. Středové růžice mají průměr 8–10 cm, boční – vyrůstající zpaždí listů – jsou drobnější. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 80–120dní.
Brokolice květáková Lucky F1
Poloraná hybridní odrůda pro jarní a raně letní až podzimní sklizně. Rostlina je středně vysoká, s pevnou kompaktní růžicí. Povrch růžice je jemně zrnitý, středně zelené barvy snamodralým ojíněním. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 75 dní.
Brokolice 7 Zdroj: Jan Prášil