Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

HRÁCH SETÝ: Jak vypěstovat zelený hrášek a udělat si hummus

Čas jarních výsevů hrášku nastal. A jestli nám to nevyjde v dubnu, nic moc se neděje. Hrách setý můžeme klidně vysévat až do konce jara a o úrodu nepřijdeme. Můžeme pěstovat buď hrách dřeňový, nebo cukrový a kdo neví, jak se od sebe liší, tak mu to prozradíme. Hrách je poměrně nenáročný, můžeme ho pěstovat nejen na zahradě, ale dařit se mu bude i na balkoně v truhlíku nebo v květináči. Jak správně hrášek pěstovat a co s úrodou dělat v kuchyni?
Vydáno: 16.04.2019
Jak vypěstovat a sníst: Hrách setý
Autor: istock.com Jak vypěstovat a sníst: Hrách setý
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na našich zahrádkách běžně pěstujeme hrách setý (Pisum sativum) dřeňový nebo cukrový. Jak se od sebe liší? Dřeňový má pevnou slupku a velká šťavnatá zrna, která se z hrachových lusků vybírají nezralá a většinou je hned sníme. Cukrový má lusky bez tvrdé slupky, je výrazně sladší; nezralé a křehké ploché lusky se konzumují celé.

Co obsahuje hrách setý?

Čerstvý zelený hrášek obsahuje vitaminy C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamin A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku, dále vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také v rostlinné říši nezvykle vysoký podíl hodnotných bílkovin, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa. Hrášek podporuje činnost slinivky břišní, mírně snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje stav ledvin a neměl by chybět v jídelníčku lidí s jakýmkoli srdečním onemocněním. Nejhodnotnější je čerstvý, za ním následuje mražený a na posledním místě konzervovaný.

Hrách setý (Pisum sativum) dřeňový Oskar a cukrový Carouby
Autor: archiv Semo Hrách setý (Pisum sativum) dřeňový Oskar a cukrový Carouby

10 pravidel pěstování hrachu setého

  1. Dřeňový i cukrový hrách nejčastěji vyséváme od počátku dubna na záhon nebo do nádob. Hrách setý má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C, roste od 4 °C a nespálí ho ani jarní přízemní mrazíky. Optimální teplota je 14 až 18 °C. Při teplotách nad 30 °C špatně probíhá opylení, hrách nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá.
  2. Hrách setý není příliš náročný na půdu, dobře prospívá v nevyhnojené, lehké hlinité půdě.
  3. Záhon na výsev hrachu setého pečlivě uhrabeme a pomocí lopatky nebo motyčky uděláme řádek o hloubce 5–7 cm. Vzdálenost řádků se pohybuje s ohledem na vybranou odrůdu od 15 do 40 cm
  4. Hrách vyséváme do řádku po jednotlivých zrnech 4–6 cm od sebe (poléhavé odrůdy), nebo do hnízd po 3–4 semenech, vzdálenost by měla být 10–15 cm (pnoucí odrůdy). Spotřeba osiva je 200–250 g na 10 m².
  5. Proti virovým a houbovým chorobám je nejlepší semena před výsadbou namořit v heřmánkovém nebo česnekovém nálevu: 2 lžičky sušených květů nebo 2 stroužky česneku zalijeme 200 ml vroucí vody, necháme vyluhovat asi půl hodiny, scedíme a necháme vychladnout. Semínka do nálevu namočíme na 6 až 8 hodiny nejlépe přes noc. Zrnka necháme oschnout a vysejeme.
  6. Vysetá zrnka hrachu musíme co nejpečlivěji zahrnout zeminou. Jestli to odflákneme, ptáci z celého širokého okolí se okamžitě dozvědí, že je zde pro ně připraveno krmení a semínka vyzobají.
  7. Hrách potřebuje k růstu oporu. Na čerstvě vysetou plochu nebo ještě před setím se vyplatí natáhnout například králičí pletivo nebo síťku, lze použít i větve, tyče, klacíky nebo provázky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody. Pokud je to možné, zasejte hrách u plotu, po němž se může pnout.
  8. Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Před škůdci hrách ochráníme, když budeme v jeho bezprostřední blízkosti pěstovat saturejku a lichořeřišnici. Naopak se hrách nemá dávat na záhon s fazolemi, protože mají stejné nároky na půdu a napadají je i stejní škůdci a nemoci. Nesvědčí mu ani společnost cibule, česneku, brambor a rajčat.
  9. Hrách setý potřebuje od výsevu do sklizně 56 až 80 dní. Vysévat ho můžeme postupně až do konce jara, pro podzimní sklizeň se rané odrůdy vysévají od poloviny července. Zelený hrášek sklízíme zhruba od poloviny června až do poloviny července podle ranosti vysetých odrůd. Abychom dosáhli prodloužení sklizně až o měsíc, vysejeme najednou několik odrůd s odlišnou vegetační dobou, tedy velmi raných s ranými, polopozdními a pozdními. Máme-li pouze jednu odrůdu, využijeme postupný výsev po 1–3 týdnech.
  10. Záhon s hráškem pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme.
Hrách nutně potřebuje ke svému růstu oporu
Autor: istock.com Hrách nutně potřebuje ke svému růstu oporu

Co děláme špatně, když nám hrášek chřadne

Semena nevyklíčí

Zrnka hrachu jsou vyhledávanou pochoutkou pro ptáky. Proto se dávají nejméně 5 cm hluboko a musíme dobře zahrnout zeminou. Výsev můžeme přikrýt netkanou textilií, kterou odstraníme, když vyrostou rostlinky. Ale panika není na místě, semena vysejeme znovu a tentokrát správně.

Na hrášku máme mšice

Ze škůdců hrách rády napadají mšice, zlikvidujeme je postřikem z rebarbory nebo pelyňku. Asi 150 g čerstvě utržené byliny nasekáme a přelijeme 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat asi 4 hodin nebo dokud nálev nevychladne. Pak scedíme do rozprašovače. Preventivní postřik je třeba provést už při výskytu několika jedinců, protože mšice škodí nejen přímo, ale také přenášejí virové nemoci.

Hrách vadne

Přirozenou obranou proti kořenovým nemocem (Fusarium) způsobujícím vadnutí hrachu je střídání plodin, konkrétně to znamená, že na stejné místo můžeme hrách (nebo i fazole), vysít nejdříve po 3 letech, ale ještě lépe až po 4–5 letech.

Hrách pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme
Autor: Jan Prášil Hrách pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme

Hrášek v kuchyni

Zelený hrášek je bezpochyby nejlepší sníst čerstvý, ovšem výborný je i tepelně upravený a je součástí mnoha pokrmů. Z dřeňového hrášku se připravují krémové polévky, rizota, saláty, placky, kaše, pomazánky či přílohy k masu. Celé lusky hrachu cukrového se skvěle uplatní v teplé kuchyni, je možné je osmahnout na másle, dusit, vařit, zapékat a tak dále. Hodí se na výrobu kaší a krémů, do omáček, do salátů a zeleninových směsí nebo jako příloha k masu. Dají se také zavařit podobně jako okurky. Někde se hrách setý pěstuje takzvaně na listy jako bylinka v květináči. Možná by hrachové lístky stály za ochutnání.

Ze zeleného hrášku je skvělý svěží jarní hummus
Autor: archiv Receptyschuti Ze zeleného hrášku je skvělý svěží jarní hummus

Doporučené odrůdy pro pěstování hrachu setého

Velmi raný hrách setý dřeňový Oskar

Jedná se o odrůdu s dlouhými asi 10cm lusky, v nichž najdeme 10 až 12 velkých šťavnatých zrn. Porost dosahuje výšky 60 až 80 cm, rostliny jsou silné, bohatě olistěné, se světle zelenými listy. Hodí se pro pěstování v naprosto rozdílných klimatických podmínkách.

Hrách setý dřeňový: velmi raná odrůda OSKAR
Autor: archiv Semo Hrách setý dřeňový: velmi raná odrůda OSKAR

Pozdní odrůda dřeňového hrachu Alderman

Tato odrůda je určená především pro pěstování s oporou, dosahuje výšky 140–160 cm, tvoří lusky velikosti 10–12 cm s 9–10 zrny středně zelené barvy. Tuto odrůdu lze pěstovat i bez opory, kdy rostliny volně polehávají.

Hrách setý dřeňový: pozdní odrůda ALDERMAN
Autor: archiv Semo Hrách setý dřeňový: pozdní odrůda ALDERMAN

Středně raný cukrový hrách Ambrosia

Jedná se o klasickou odrůdu s bílými květy a plochými, křehkými lusky, které se konzumují celé, hodí se na vaření i k nakládání.

Hrách setý cukrový: středně raná odrůda AMBROSIA
Autor: archiv Semo Hrách setý cukrový: středně raná odrůda AMBROSIA

Polopozdní cukrový hrách Sweet Salome

Tahle odrůda dorůstá do výšky 150–200 cm, k jídlu se používají celé velké ploché lusky o délce 10–12 cm a šířce 3–3,5 cm s nedozrálými semeny buď syrové, nebo vařené jako příloha. Nejvhodnější oporou je síť.

Hrách setý cukrový: polopozdní odrůda SWEET SALOME
Autor: archiv Semo Hrách setý cukrový: polopozdní odrůda SWEET SALOME
Článek je zařazen v: hrách setý (Pisum sativum) , hrách setý cukrový , hrách setý dřeňový , hrách setý odrůdy , výsev hrášku , pěstování hrachu , chyby při pěstování hrášku , hrášek recepty , jak hrách léčí
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama