KEDLUBNY: Jak vypěstovat křehkou zeleninu a udělat kedlubnové zelí
Kedlubna je křehká a šťavnatá zelenina, která je úplně nejlepší čerstvě vytržená ze záhonu. Kedlubna je buď bílá (zelená), nebo modrá (fialová), která je obecně méně citlivá k nedostatkům při pěstování. Víte, že kedlubny jsou jako stvořené pro hubnutí, dobré trávení i dobrou náladu? Poradíme, jak kedlubny pěstovat i co s nimi v kuchyni – už jste ochutnali dušené kedlubnové zelí?
Kedlubna či kedluben (Brassica oleracea var. gongylodes)obsahuje vitaminy C, B, E z minerálních vápník, železo,zinek, hořčík, selen a sloučeniny síry. Dálecholagogum, který podporuje vylučování žluči a biotin, který přispívá ke zdravé pokožce a vlasům. Nesmíme zapomenout na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
Konzumace kedluben podporuje činnosti žlučníku, zlepšuje trávení, odstraňuje zácpua upravujestav střevní mikroflóry, působípreventivně proti stresu, špatné náladě, uklidňuje a zlepšuje soustředění, snižuje cholesterol, ale hlavněreguluje hormonální systém u žen i mužů.
Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů podporuje a zvyšuje imunitu, posiluje srdce icelý oběhový systém, odvodňuje a detoxikuje. Patří kpotravinám, které jsou jako stvořené pro hubnutí – ve 100 g je zhruba 130 kJ– a navíc ještě má nízký glykemický index.
9 pravidel pěstování kedlubny
- Barvu kedlubny určují antokyany, rostlinná barviva santioxidačními účinky. Setkat se můžeme srůznými odstíny bílé, modrofialové a zelené barvy, základní dělení je však na bílé a modré odrůdy, které se dále rozlišují na rané, polorané a pozdní.
- Kedlubnám vyhovujístředně těžké a hlinitopísčité půdy s dostatečným množstvím humusu. Vybíráme místo spíše vlhčí, k dobrému růstu kedlubny nepotřebují příliš vysoké teploty.
- Kedlubny se výborně snášejí a podporují s druhy zeleniny, které preferují vyšší vlhkost půdy a mulčování. Patří k nim pór, fazole, špenát, celer, salát, ředkvička a hrách. Nadějné společenství tvoří s rajčaty a bramborami. Naopak nevhodné je sousedství brokolice, kapusty, zelí a cibule.
- Pokud si chceme předpěstovat sadbu sami, semínka vybrané odrůdy vyséváme 6 až 10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby. Nejjednodušší je použít rašelinové tablety.
- Zdravou sadbu raných odrůd vysazujeme na záhon vdubnu, poloraných vkvětnu nebo červnu, pozdní odrůdy nejpozději do poloviny července. Pro podzimní sklizeň můžeme pěstovat také rané odrůdy, jejichž sazenice musíme vysadit nejpozději do půli srpna.
- Při letním a podzimním pěstování na zahradě můžeme také vysévat přímo na stanoviště do řádků vzdálených 30–40 cm, vřádku na 20–25 cm, vyplatí se vyzkoušet pěstování z postupných přímých výsevů.
- Sazenice kedluben vysazujeme se třemi až čtyřmi pravými lístky. Sázecím kolíkem uděláme hlubší důlek, na dno dáme trochu kompostu nebo jiného organického hnojiva, pak vrstvičku zeminy, prolijeme, vložíme sazenici, jemně přihrneme a přitlačíme. Nesmíme sázet hluboko. Vysazujeme tak, jak byly rostlinky předpěstovány, nikdy ne hlouběji.
- Spon pěstování se pohybuje od 25 až 40 × 25 až 40 cm. Každopádně kedlubny mají rády prostor a vzdušnost Většinou platí, čím pozdnější odrůda, tím větší spon.
- Půdu na záhonu s kedlubnami pravidelně okopáváme a odplevelujeme, zejména po vysazení. Důležitá je rovnoměrná zálivka.Bílé odrůdy jsou náročnější na nevyrovnanou zálivku než modré. Kedlubny zaléváme často a pravidelně, zejména v období tvorby hlíz od průměru zhruba 5 cm do doby asi týden před sklizní.
Co asi děláme špatně, že kedlubna chřadne
Praskání hlíz: Kedlubny je bezpodmínečně nutnézalévat zvláště za vyšších teplot, jinak dochází ke stagnaci růstu a po obnovení zálivky (stačí letní bouřka) začnou hlízy pukat. Nevyrovnaná zálivka tak způsobuje praskání hlíz, které pak jsou ohroženy infekcemi a nedorostou tak, jak bychom chtěli.
Nevytvářejí se hlízy: Jestliže sadbu zasadíme příliš hluboko, hlízy se nevytvoří. Takže vždy sazenice vysazujeme tak, jak byly předpěstovány, ne hlouběji. Když kedlubny během růstu polehávají, nevadíto tak moc, jako když jsoupříliš hluboko.
Kedlubny dřevnatí: Pokud zalévámemálo, kedlubny mají potřebu se proti výkyvům vlhkosti obrnit. A to udělají tak, že při nadměrném suchu začnou dřevnatět.
Kedlubny v kuchyni
Kedlubny jsou nejlepší i nezdravější za syrova v salátech, na chlebu s máslem nebo se dají jen tak chroupat. Můžeme je ale i vařit, zapékat, dusit, smažit v trojobalu. Zteplé kuchyně našich babiček je zřejmě nejznámější kedlubnové zelí, které se hodí kpečeným masům a všude tam, kde bílé zelí. Kedlubny se stejně jako například celer mohou obalovat vtrojobalu a smažit, neobalené dusit se smetanou, plnit mletým masem či jinou zeleninou, podusit a podávat jako přílohu k masu nebo připravit výtečné placičky. Pochutnáme si i na mladých lístečcích, které obsahují mnohem více vitaminů i minerálních látek než hlízy. Poslouží pro zpestření chuti nadrobno nasekané zejména v salátech a polévkách.
Doporučené odrůdy pro pěstování kedluben
Modrava F1
Velmi raná odrůda modré kedlubny pro jarní apodzimní pěstování. Má středně velké listy, středně velkou ploše kulovitou bulvu skvalitní dužninou. Je dobře odolná kdřevnatění apraskání bulev ivybíhání do květu. Pěstuje se na jaře nebo na podzim. Hlavní předností je vysoká vyrovnanost vrůstu avývoji bulev ivnepříznivých podmínkách.
Kossak F1
Poloraná hybridní odrůda pro polní pěstování. Velmi chutné bulvy jsou odolné kpraskání a nedřevnatí. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 85 dní.
Violeta
Pozdní modrá odrůda je velmi odolná proti dřevnatění i praskání bulev. Dužina je pevná, bílá, pookrajích slabě nazelenalá, vyniká jemnou nasládlou, šťavnatou chutí. Odrůda vhodná ike krátkodobému skladování. Vegetační doba od výsevu je 110–125 dnů.
Prima tip: kedlubna Gigant
Tradiční pozdní odrůda, která byla vyšlechtěna v bývalém Československu a je tudíž maximálně přizpůsobená našim podmínkám. Aby vyrostla od výsevu do plné velikosti, potřebuje 120–150 dní. Vyséváme od dubna do května přímo na záhon, můžeme taky předpěstovat sadbu. Vzhledem k bujnému růstu Gigantu vyséváme semínka do sponu minimálně 40 x 40 cm. Takto je rostlina schopna dorůst svému potenciálu, kterým jsou 3–5 kg těžké bulvy. I při takovéto velikosti je dužina je vysoce jakostní, šťavnatá, nedřevnatí ani nepraská. Odrůda je dlouhodobě skladovatelná. Ideální odrůda na tradiční moravské kedlubnové zelí.