reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Z lesního ovoce uděláte omáčku i pečený čaj. Zkuste recepty z borůvek, ostružin, jahod a malin

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 04.08.2020
Lesní ovoce: Vzhůru do lesa na maliny, borůvky a ostružiny!
Autor: pixabay.com Lesní ovoce: Vzhůru do lesa na maliny, borůvky a ostružiny!
Při procházce letním lesem by naší pozornosti nemělo uniknout planě rostoucí ovoce. Lesní borůvky, jahůdky, maliny či ostružiny můžeme uzobávat přímo na místě z keříků, to jsou nejvoňavější a nejchutnější! Možná nevypadají tak krásně a nejsou tak velké jako ty pěstované, ovšem díky svému přirozenému růstu jsou bohatší na minerály a vitaminy, a tak mají i výraznější blahodárné účinky na zdraví. Lesní ovoce nás v horkých letních dnech osvěží a co nesníme hned, můžeme využít v kuchyni a udělat si domácí limonádu, super džem, pečený čaj nebo lahodnou ovocnou omáčku. Tak vzhůru do lesa!

reklama

Lesní ostružiny jsou přirozenou prevencí rakoviny

Ostružiny neutralizují v těle volné radikály, zvyšují celkovou imunitu organismu, posilují nervovou soustavu a dokážou redukovat nepříznivé účinky stresu a nadměrného psychického vyčerpání. Mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorů, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů. Předcházejí onemocněním srdce a mají blahodárné účinky na kvalitu pokožky a vlasů.

Lesní ovoce: ostružiny mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorů, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů
Autor: pixabay.com Lesní ovoce: ostružiny mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorů, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů

Lesní maliny bojují s viry a bakteriemi

Maliny působí jako skvělý antioxidant, zvyšují obranyschopnost  organismu. Jsou přirozenou prevencí nádorových onemocnění, chrání srdce a oči. Maliny zlepšují trávení, jsou jedním z nejlepších ovocných zdrojů vlákniny. Mají schopnost bojovat s viry a bakteriemi. Jsou prevencí i před artritidou, používají ke snižování krevního tlaku a na snížení teploty a dalších příznaků nachlazení.

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak vypěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék

Proč jíst maliny: maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává

7 dobrých důvodů, proč jíst maliny a 10 rad, jak maliník pěstovat

Lesní jahody podporují imunitu

Jahůdky celkově posilují organismus a podporují imunitní systém, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhají při vysokém krevním tlaku, revmatismu a anémii, posilují činnost jater. Jsou mírně močopudné, pomáhají s detoxikací a mají příznivý vliv na vlasy a pokožku. Lesní jahody se také doporučují diabetikům a těhotným ženám. 

Lesní ovoce: jahůdky celkově posilují organismus a přirozeně podporují imunitní systém, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky
Autor: pixabay.com Lesní ovoce: jahůdky celkově posilují organismus a přirozeně podporují imunitní systém, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky

Lesní borůvky, jednička proti stárnutí

Borůvky jsou účinným antioxidantem, chrání naše tělo před nemocemi a působí proti stárnutí buněk v těle. Podporují funkce mozku, pomáhají chránit proti stresu a zpomalují úpadek duševních schopností. Zlepšují krevní oběh, chrání oči a účinně snižují hladinu cholesterolu, Účinné jsou při střevních potížích, mají dezinfekční účinky, podporují tvorbu kolagenu a skvěle působí pleť.

Jahodová sezona vrcholí. To je skvělá šance dát si dort s jahodami

Jahodová sezona vrcholí, a tak máme skvělou šanci udělat dort s jahodami

Chcete udělat pro své zdraví něco dobrého? Tak šup do lesa na borůvky!

Zrají borůvky! Zajděte si pro ně do lesa a udělejte si léčivý čaj

Domácí limonáda z lesního ovoce

Ingredience

  1. 8 lžic lesního ovoce (maliny, jahody, ostružiny, borůvky)
  2. 1 litr vody
  3. 1 lžíce medu nebo cukru
  4. šťáva z půlky citronu
  5. meduňka nebo máta a citron na ozdobení

Postup

Ovoce očistíme a opláchneme. Zakapeme medem nebo posypeme cukrem, promícháme a necháme asi 40 minut rozležet. Pak přidáme čerstvě vymačkanou šťávu a přilijeme vodu a dáme vychladit. Domácí limonádu podáváme vychlazenou, případně s ledem a ozdobíme mátou nebo meduňkou a kolečkem citronu.

Lesní ovoce: recept na domácí limonádu
Autor: istock.com Lesní ovoce: recept na domácí limonádu

Super džem z lesního ovoce

Ingredience

  1. 1 kg lesního ovoce (směs borůvek, malin, ostružin...) 
  2. 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
  3. 1 balíček Gelfix 3 : 1 Dr.Oetker
  4. 350 g cukru

Postup

Lesní ovoce přebereme, případně umyjeme a nakrájíme nadrobno. Z každého druhu odvážíme 200 g. Ovoce a vanilkový extrakt vložíme do většího hrnce a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic (6 sklenic à 200 ml) až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

Lesní ovoce: recept na super džem z maliny, borůvek a ostružin
Autor: archiv Dr.Oetker Lesní ovoce: recept na super džem z maliny, borůvek a ostružin

Lesní pečený čaj

Ingredience

  1. 2 kg lesního ovoce (ostružiny, maliny, borůvky, lesní jahody, brusinky)
  2. 1 kg cukru
  3. 1 lžička mleté skořice
  4. 5 hřebíčků
  5. 1 citron nakrájený na kousky
  6. 200 ml rumu

Postup

Očištěné, omyté a osušené ovoce promícháme v pekáči se skořicí, hřebíčkem a citronem. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidáme do pekáče rovnoměrně cukr a rum. Pečeme ještě asi dalších zhruba 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Občas promícháme. Ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.. Necháme vychladnout a uskladníme v chladu a temnu. Do hrnku dáme 2–3 lžičky pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou.

Lesní ovoce: recept na pečený čaj
Autor: istock.com Lesní ovoce: recept na pečený čaj

Omáčka z lesních plodů

Ingredience

  1. 500 g lesního ovoce (borůvky, jahůdky, maliny, ostružiny)
  2. 4 lžíce cukru
  3. 2 lžíce citronové šťávy
  4. 2 lžíce pomerančové šťávy
  5. asi 2 lžíce vody
  6. 2 lžíce griotky nebo jiného ovocného likéru

Postup

Očištěné a omyté lesní ovoce vložíme do velkého hrnce. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu a cukr. Za stálého míchání pomalu přivedeme k varu, podle potřeby přidáme vodu a 3 až 4 minuty povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Můžeme rozmixovat. Podáváme se zmrzlinou, dezerty, moučníky, ovocnými knedlíky nebo palačinkami a lívanci.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Když borůvky hrají hlavní roli: Kynuté borůvkové knedlíky, muffiny džem a ostrá salsa

Když borůvky hrají hlavní roli: kynuté knedlíky, muffiny, džem a ostrá salsa

Ostružiník/Rubus fruticosus

Jezte ostružiny a přestanete stárnout

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

Borůvka lesní/Vaccinium myrtillus - detail

Chcete zhubnout? Vyrazte na borůvky!

Článek je zařazen v: lesní ovoce , lesní plody , lesní ovoce zdraví , lesní ovoce recepty , lesní maliny , lesní borůvky , lesní ostružiny , pečený čaj z lesních plodů , domácí limonáda z lesního ovoce recept , recept na džem z lesného ovoce , ovocná omáčka , lesní jahody

reklama

Přečtěte si také