Ochutnejte dobroty z lesního ovoce. Z borůvek, ostružin a malin uděláte omáčku, džem i pečený čaj

Při procházce letním lesem by naší pozornosti nemělo uniknout planě rostoucí ovoce. Lesní borůvky, maliny či ostružiny možná nevypadají tak krásně jako ty ze zahrady, ale díky svému přirozenému růstu jsou zdravější. Z lesního ovoce jsou úžasné limonády, džemy, sladké omáčky i pečený čaj

Lesní borůvky, maliny či ostružiny můžeme uzobávat přímo na místě z keříků, to jsou nejvoňavější a nejchutnější! Možná nevypadají tak krásně a nejsou tak velké jako ty pěstované, ovšem díky svému přirozenému růstu jsou bohatší na minerály a vitaminy, a tak mají i výraznější blahodárné účinky na zdraví.

Lesní ostružiny

Ostružiny mj. neutralizují v těle volné radikály, zvyšují celkovou imunitu organismu, posilují nervovou soustavu a dokážou redukovat nepříznivé účinky stresu a nadměrného psychického vyčerpání. Mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorových onemocnění, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů. Předcházejí onemocněním srdce a mají blahodárné účinky na kvalitu pokožky a vlasů. Speciálně pány by ale mohla zajímat informace, že ostružiny údajně posilují mužskou potenci.

Lesní maliny

Maliny mj. působí jako skvělý antioxidant, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou přirozenou prevencí  onemocnění srdce, používají ke snižování krevního tlaku. Maliny zlepšují trávení, jsou jedním z nejlepších ovocných zdrojů vlákniny. Mají schopnost bojovat s viry a bakteriemi, pomáhají snižovat horečku a další příznaky chorob z  nachlazení. Jsou prevencí i před artritidou.

Lesní borůvky

Borůvky jsou mj.  účinným antioxidantem, působí proti stárnutí buněk v těle. Podporují funkce mozku, pomáhají chránit proti stresu a zpomalují úpadek duševních schopností, chrání před stařeckou demencí. Zlepšují krevní oběh, chrání oči a účinně snižují hladinu cholesterolu, Účinné jsou při střevních potížích, mají dezinfekční účinky, podporují tvorbu kolagenu skvěle působí pleť.

Domácí limonáda z lesního ovoce

Ingredience

  • 8 lžic lesního ovoce
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce medu nebo cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • meduňka nebo máta a citron na ozdobení

Postup

Ovoce očistíme a opláchneme. Zakapeme medem nebo posypeme cukrem, promícháme a necháme asi 40 minut rozležet. Pak přidáme čerstvě vymačkanou šťávu, přilijeme vodu a dáme vychladit. Domácí limonádu podáváme vychlazenou, případně s ledem a ozdobíme mátou nebo meduňkou a kolečkem citronu.

Super džem z lesního ovoce

Ingredience

  • 1 kg lesního ovoce (směs borůvek, malin,ostružin...)
  • 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
  • 1 balíček Gelfix 3 : 1
  • 350 g cukru

Postup

Lesní ovoce přebereme, případně umyjeme a nakrájíme nadrobno. Ovoce a vanilkový extrakt vložíme do většího hrnce a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic (6 sklenic à 200 ml) až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

Lesní pečený čaj

Ingredience

Postup

Očištěné, omyté a osušené ovoce promícháme v pekáči se skořicí, hřebíčkem a citronem. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidáme do pekáče rovnoměrně cukr a rum. Pečeme ještě asi dalších zhruba 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Občas promícháme. Ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout a uskladníme v chladu a temnu. Do hrnku dáme 2–3 lžičky pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou.

Omáčka z lesních plodů

Ingredience

  • 500 g lesního ovoce
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • asi 2 lžíce vody
  • 2 lžíce griotky nebo jiného ovocného likéru

Postup

Očištěné a omyté lesní ovoce vložíme do velkého hrnce. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu a cukr. Za stálého míchání pomalu přivedeme k varu, podle potřeby přidáme vodu a 3 až 4 minuty povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Můžeme rozmixovat. Podáváme se zmrzlinou, dezerty, moučníky, ovocnými knedlíky nebo palačinkami a lívanci.

Zdroje: vitalia.cz, bylinkyprovsechny.cz, fitness-24.cz, fresh.iprima.cz


Přečtěte si také