Vyhledávání

Lesní ostružiny jsou přirozenou prevencí rakoviny
Ostružiny neutralizují v těle volné radikály, zvyšují celkovou imunitu organismu, posilují nervovou soustavu a dokážou redukovat nepříznivé účinky stresu a nadměrného psychického vyčerpání. Mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorů, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů. Předcházejí onemocněním srdce a mají blahodárné účinky na kvalitu pokožky a vlasů.
Lesní maliny bojují s viry a bakteriemi
Maliny působí jako skvělý antioxidant, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou přirozenou prevencí nádorových onemocnění, chrání srdce a oči. Maliny zlepšují trávení, jsou jedním z nejlepších ovocných zdrojů vlákniny. Mají schopnost bojovat s viry a bakteriemi. Jsou prevencí i před artritidou, používají ke snižování krevního tlaku a na snížení teploty a dalších příznaků nachlazení.
Lesní jahody podporují imunitu
Jahůdky celkově posilují organismus a podporují imunitní systém, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhají při vysokém krevním tlaku, revmatismu a anémii, posilují činnost jater. Jsou mírně močopudné, pomáhají s detoxikací a mají příznivý vliv na vlasy a pokožku. Lesní jahody se také doporučují diabetikům a těhotným ženám.
Lesní borůvky, jednička proti stárnutí
Borůvky jsou účinným antioxidantem, chrání naše tělo před nemocemi a působí proti stárnutí buněk v těle. Podporují funkce mozku, pomáhají chránit proti stresu a zpomalují úpadek duševních schopností. Zlepšují krevní oběh, chrání oči a účinně snižují hladinu cholesterolu, Účinné jsou při střevních potížích, mají dezinfekční účinky, podporují tvorbu kolagenu a skvěle působí pleť.
Domácí limonáda z lesního ovoce
Ingredience
- 8 lžic lesního ovoce (maliny, jahody, ostružiny, borůvky)
- 1 litr vody
- 1 lžíce medu nebo cukru
- šťáva z půlky citronu
- meduňka nebo máta a citron na ozdobení
Postup
Ovoce očistíme a opláchneme. Zakapeme medem nebo posypeme cukrem, promícháme a necháme asi 40 minut rozležet. Pak přidáme čerstvě vymačkanou šťávu a přilijeme vodu a dáme vychladit. Domácí limonádu podáváme vychlazenou, případně s ledem a ozdobíme mátou nebo meduňkou a kolečkem citronu.
Super džem z lesního ovoce
Ingredience
- 1 kg lesního ovoce (směs borůvek, malin, ostružin...)
- 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
- 1 balíček Gelfix 3 : 1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Postup
Lesní ovoce přebereme, případně umyjeme a nakrájíme nadrobno. Z každého druhu odvážíme 200 g. Ovoce a vanilkový extrakt vložíme do většího hrnce a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic (6 sklenic à 200 ml) až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Lesní pečený čaj
Ingredience
- 2 kg lesního ovoce (ostružiny, maliny, borůvky, lesní jahody, brusinky)
- 1 kg cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 1 citron nakrájený na kousky
- 200 ml rumu
Postup
Očištěné, omyté a osušené ovoce promícháme v pekáči se skořicí, hřebíčkem a citronem. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidáme do pekáče rovnoměrně cukr a rum. Pečeme ještě asi dalších zhruba 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Občas promícháme. Ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.. Necháme vychladnout a uskladníme v chladu a temnu. Do hrnku dáme 2–3 lžičky pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou.
Omáčka z lesních plodů
Ingredience
- 500 g lesního ovoce (borůvky, jahůdky, maliny, ostružiny)
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- asi 2 lžíce vody
- 2 lžíce griotky nebo jiného ovocného likéru
Postup
Očištěné a omyté lesní ovoce vložíme do velkého hrnce. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu a cukr. Za stálého míchání pomalu přivedeme k varu, podle potřeby přidáme vodu a 3 až 4 minuty povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Můžeme rozmixovat. Podáváme se zmrzlinou, dezerty, moučníky, ovocnými knedlíky nebo palačinkami a lívanci.