Z lesního ovoce uděláte omáčku i pečený čaj. Zkuste recepty z borůvek, ostružin, jahod a malin
Lesní ovoce 1 Zdroj: Pixabay
Při procházce letním lesem by naší pozornosti nemělo uniknout planě rostoucí ovoce. Lesní borůvky, jahůdky, maliny či ostružiny můžeme uzobávat přímo na místě z keříků, to jsou nejvoňavější a nejchutnější! Možná nevypadají tak krásně a nejsou tak velké jako ty pěstované, ovšem díky svému přirozenému růstu jsou bohatší na minerály a vitaminy, a tak mají i výraznější blahodárné účinky na zdraví.
Lesní ostružiny jsou přirozenou prevencí rakoviny
Ostružiny neutralizují v těle volné radikály, zvyšují celkovou imunitu organismu, posilují nervovou soustavu a dokážou redukovat nepříznivé účinky stresu a nadměrného psychického vyčerpání. Mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorů, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů. Předcházejí onemocněním srdce a mají blahodárné účinky na kvalitu pokožky a vlasů.
Lesní ovoce 3 Zdroj: pixabay.com
Lesní maliny bojují s viry a bakteriemi
Maliny působí jako skvělý antioxidant, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou přirozenou prevencí nádorových onemocnění, chrání srdce a oči. Maliny zlepšují trávení, jsou jedním znejlepších ovocnýchzdrojů vlákniny. Mají schopnost bojovat s viry a bakteriemi. Jsou prevencí ipřed artritidou, používají ke snižování krevního tlaku a na snížení teploty a dalších příznaků nachlazení.
Lesní jahody podporují imunitu
Jahůdky celkově posilují organismus a podporují imunitní systém, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhají při vysokém krevním tlaku, revmatismu a anémii, posilují činnost jater. Jsou mírně močopudné, pomáhají s detoxikací a mají příznivý vliv na vlasy a pokožku. Lesní jahodyse také doporučují diabetikům a těhotným ženám.
Lesní ovoce 6 Zdroj: pixabay.com
Lesní borůvky, jednička proti stárnutí
Borůvky jsou účinnýmantioxidantem, chrání naše tělo před nemocemi a působí proti stárnutí buněk vtěle. Podporují funkce mozku, pomáhají chránit proti stresu a zpomalují úpadek duševních schopností. Zlepšují krevní oběh, chrání oči a účinně snižují hladinu cholesterolu, Účinné jsou při střevních potížích, mají dezinfekční účinky, podporujítvorbu kolagenua skvěle působí pleť.
Domácí limonáda z lesního ovoce
Ingredience
- 8 lžic lesního ovoce (maliny, jahody, ostružiny, borůvky)
- 1 litr vody
- 1 lžíce medu nebo cukru
- šťáva z půlky citronu
- meduňka nebo máta a citron na ozdobení
Postup
Ovoce očistíme a opláchneme. Zakapeme medem nebo posypeme cukrem, promícháme a necháme asi 40 minut rozležet. Pak přidáme čerstvě vymačkanou šťávu apřilijeme vodu a dáme vychladit. Domácí limonádu podáváme vychlazenou, případně s ledem a ozdobíme mátou nebo meduňkou a kolečkem citronu.
Lesní ovoce 8 Zdroj: istock.com
Super džem zlesního ovoce
Ingredience
- 1 kg lesního ovoce (směs borůvek, malin,ostružin...)
- 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
- 1 balíček Gelfix 3 : 1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Postup
Lesní ovoce přebereme, případně umyjeme anakrájíme nadrobno. Zkaždého druhu odvážíme 200 g. Ovoce avanilkový extrakt vložíme do většího hrnce adůkladně promícháme. Zastálého míchání přivedeme do varu adůkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povaříme azkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu aplníme do připravených sklenic (6 sklenic à 200 ml) až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru aasi 5 minut necháme stát na víčkách.
Lesní ovoce 7 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Lesní pečený čaj
Ingredience
- 2 kg lesního ovoce (ostružiny, maliny, borůvky, lesní jahody, brusinky)
- 1 kg cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 1 citron nakrájený na kousky
- 200 ml rumu
Postup
Očištěné, omyté a osušené ovoce promícháme v pekáči se skořicí, hřebíčkem a citronem. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidáme do pekáče rovnoměrně cukr a rum. Pečeme ještě asi dalšíchzhruba 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Občas promícháme. Ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.. Necháme vychladnout a uskladníme vchladu a temnu. Do hrnku dáme 2–3 lžičky pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou.
Lesní ovoce 2 Zdroj: istock.com
Omáčka z lesních plodů
Ingredience
- 500 g lesního ovoce (borůvky, jahůdky, maliny, ostružiny)
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- asi 2 lžíce vody
- 2 lžíce griotky nebo jiného ovocného likéru
Postup
Očištěné a omyté lesní ovoce vložíme do velkého hrnce. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu a cukr. Za stálého míchání pomalu přivedeme k varu, podle potřeby přidáme vodu a 3 až 4 minuty povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Můžeme rozmixovat. Podáváme se zmrzlinou, dezerty, moučníky, ovocnými knedlíky nebo palačinkami a lívanci.