Když borůvky hrají hlavní roli: kynuté knedlíky, muffiny, džem a ostrá salsa
Naše „pravé“ borůvky z lesních porostů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) mají výraznou chuť, jemnou vůni a uvnitř modrofialovou šťávu, která barví a skvrny od borůvek se dají jen těžko odstranit.
Na zahradě se pěstuje borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), známá jako borůvka kanadská, zahradní nebo velkoplodá, která pochází ze Severní Ameriky. Kanadské borůvky jsou větší a sladší než ty zlesa. Na rozdíl od borůvek zpřírody téměř nebarví.

Borůvky v kuchyni 2 Zdroj: istock.com
Borůvky lesní x borůvky kanadské
Borůvky je nejlepší jíst syrové, mražené nebo sušené, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Skvěle chutnají jen tak, nebo rozmačkané strochou cukru či se smetanou. Používáme je hlavně do sladkých jídel, tradičně jako náplně do knedlíků, buchet, bublanin, bábovek, dortů a koláčů. Dávají se do různých krémů, pěn, dezertů, zákusků, zmrzlin, ovocných salátů nebo domácích limonád, mléčných koktejlů a smoothie. Vynikající jsou jako doplněk ke zvěřině a grilovanému masu. Borůvky do dají usušit a zmrazit, výborné jsou borůvkové džemy, kompoty, šťávy, sirupy,topingy, vína nebo pálenky.
Kynuté borůvkové knedlíky
Ingredience
- 200 g hrubé mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 sáčeksušeného droždí
- špetka soli
- 1 vejce
- 90 až 100 ml mléka
- 400 g borůvek + hrst na ozdobení
- 150 g másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- mletá skořice, strouhaný tvrdý tvaroh nebo strouhaný perník na posypání
Příprava
Mouky prosijeme, smícháme s droždím a solí. Přidáme vejce a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkoua na teplém místě necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého uděláme placku, do středu dáme dvanáctinu borůvek a vytvarujeme knedlík. Borůvkové knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak je vložíme do vroucí vody. Po 6minutám vaření je otočíme a vaříme dalších 6 až 8 minut. Uvařené knedlíky vyndáme a propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.. Dáme na na talíř, posypeme moučkovým cukrem a skořicí, perníkem či tvarohem, přelijeme rozpuštěným máslem a odzdobíme borůvkami.

Borůvky v kuchyni 3 Zdroj: istock.com
Borůvkový džem
Ingredience
- 1 kg borůvek
- 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava
Omyté a očištěné borůvky rozmixujeme a vložíme do většího hrnce. Extra želírovací cukr přidáme k ovoci a pečlivě promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky džemu, pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do něj 2 lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do sklenic (6 kusů á 250 ml). Uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Prima tip:
Borůvkový džem můžete ovonět i levandulovými květy! Vyzkoušejte jednoduchý recept.

Borůvky v kuchyni 4 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Muffiny s borůvkami
Ingredience
- 150 g borůvek
- 300 g dortové mouky Babiččina volba
- 1 kypřící prášek
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 90 g rozpuštěného másla
- špetka soli
Příprava
Vjedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, sůl a borůvky. Vdruhé vyšlehejte vejce smlékem, smetanou a máslem. Spojte obě části dohromady a naplňte do papírových košíčků nebo formy na muffiny. Pečte v troubě přehřáté na na 180 °C asi 20 minut. Pokud použijete mražené borůvky, těsto se zbarví do lehce modré barvy. Ta bude před pečením mnohem intenzivnější, než po něm. Čerstvé borůvky těsto obarví buď jen minimálně, nebo vůbec.

Borůvky v kuchyni 5 Zdroj: archiv Babiččina volba
Ostrá borůvková salsa s chilli a zázvorem
Ingredience
- 1 kg borůvek
- 1 červená feferonka nebo chilli paprička
- 40 g čerstvého zázvoru
- 3 chemicky neošetřené limetky
- 400 ml 100% jablečné šťávy
- 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
- 2 lžičky soli
- špetka mletého pepře
Příprava
Borůvky omyjeme a ponorným mixérem rozmixujeme. Feferonku nebo chilli papričku očistíme a nasekáme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Limetky omyjeme horkou vodou, osušíme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Všechny ingredience dáme do většího hrnce, přidáme jablečnou šťávu a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme dovaru a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Salsu ochutíme solí a pepřem a okamžitě plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice sklasickými víčky bez závitů neobracíme). Salsu podáváme ke grilovanému nebo pečenému masu.