Co se dá udělat z borůvek? Kynuté knedlíky, muffiny, džem i salsa
Borůvky lesní i zahradní jsou úžasné ovoce. Můžete z nich připravit tradiční kynuté knedlíky, moderní muffiny, klasický borůvkový džem a pikantní salsu s chilli a zázvorem.
Borůvky lesní
Lesní borůvky má většina z nás spojené s létem, prázdninami a modrofialovou pusou, která na nás prozradila, kam všechny natrhané borůvky zmizely. Co takhle si tyhle krásné časy připomenout? Stačí vyrazit do lesa na sběr malých modrých bobulek a pěkně si zamlsat.
- Naše „pravé“ borůvky z lesních porostů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) mají výraznou chuť, jemnou vůni a uvnitř modrofialovou šťávu, která barví a skvrny od borůvek se dají jen těžko odstranit.

Borůvky zahradní neboli kanadské
A jestli se do lesa nedostanete, nemusíte věšet hlavu, zahradní neboli kanadské borůvky je směle nahradí, jenom pusu neobarví...
- Na zahradě se pěstuje borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), známá jako borůvka kanadská, zahradní nebo velkoplodá, která pochází ze Severní Ameriky. Kanadské borůvky jsou větší a sladší než ty z lesa. Na rozdíl od borůvek z přírody téměř nebarví.

Lesní borůvky má většina z nás spojené s létem, prázdninami a modrofialovou pusou, která na nás prozradila, kam všechny natrhané borůvky zmizely. Zdroj: iStock
Jak borůvky zpracovat?
Borůvky je nejlepší jíst syrové, mražené nebo sušené, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Skvěle chutnají jen tak, nebo rozmačkané s trochou cukru či se smetanou. Dávají se do různých krémů, pěn, dezertů, zákusků, zmrzlin, ovocných salátů nebo domácích limonád, mléčných koktejlů a smoothie.
Nenechte si ujít: Brusinky léčí močové cesty a posilují imunitu. Jak nejlépe zpracovat plody i listy
Používáme je hlavně do sladkých jídel, tradičně jako náplně do knedlíků, buchet, bublanin, bábovek, dortů a koláčů. Výborné jsou borůvkové džemy, kompoty, šťávy, sirupy, toppingy, vína nebo pálenky. Hodí se i ke zvěřině a grilovanému masu.
Vyplatí vědět: Proč jíst pikantní ostružiny? Jsou skvělé na hubnutí i zvýšení potence. Jak je pěstovat
Kynuté borůvkové knedlíky
Ingredience
- 200 g hrubé mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
- 1 vejce
- 90 až 100 ml mléka
- 400 g borůvek + hrst na ozdobení
- 150 g másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- mletá skořice, strouhaný tvrdý tvaroh nebo strouhaný perník na posypání
Příprava
- Mouky prosijeme, smícháme s droždím a solí. Přidáme vejce a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto, lehce posypeme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého uděláme placku, do středu dáme dvanáctinu borůvek a vytvarujeme knedlík.
- Borůvkové knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak je vložíme do vroucí vody. Po 6 minutám vaření je otočíme a vaříme dalších 6 až 8 minut Knedlíky vyndáme a propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
- Na talíři je posypeme moučkovým cukrem a skořicí, perníkem či tvarohem, přelijeme rozpuštěným máslem a odzdobíme borůvkami.

Borůvkový džem
Ingredience
- 1 kg borůvek
- 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1
- 2 lžičky kyseliny citronové
Příprava
- Omyté a očištěné borůvky rozmixujeme a vložíme do většího hrnce. Želírovací cukr přidáme k ovoci a pečlivě promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky džemu, pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do něj 2 lžičky kyseliny citronové.
- Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do sklenic (6 kusů á 250 ml). Uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
- Borůvkový džem můžete ovonět i levandulovými květy! Vyzkoušejte jednoduchý recept.

Muffiny s borůvkami
Ingredience
- 150 g borůvek
- 300 g dortové mouky
- 1 kypřící prášek
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 90 g rozpuštěného másla
- špetka soli
Příprava
V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, sůl a borůvky. V druhé vyšlehejte vejce s mlékem, smetanou a máslem. Spojte obě části dohromady a naplňte do papírových košíčků nebo formy na muffiny. Pečte v troubě přehřáté na na 180 °C asi 20 minut.
- Pokud použijete mražené borůvky, těsto se zbarví do lehce modré barvy. Ta bude před pečením mnohem intenzivnější, než po něm.
- Čerstvé borůvky těsto obarví buď jen minimálně, nebo vůbec.

Borůvková salsa s chilli a zázvorem
Ingredience
- 1 kg borůvek
- 1 feferonka nebo chilli paprička
- 40 g čerstvého zázvoru
- 3 chemicky neošetřené limetky
- 400 ml 100% jablečné šťávy
- 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1
- 2 lžičky soli
- špetka mletého pepře
Příprava
- Borůvky omyjeme a ponorným mixérem rozmixujeme. Feferonku nebo chilli papričku očistíme a nasekáme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Limetky omyjeme horkou vodou, osušíme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu.
- Všechny ingredience dáme do většího hrnce, přidáme jablečnou šťávu a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
- Salsu ochutíme solí a pepřem a okamžitě plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).
- Salsu podáváme ke grilovanému nebo pečenému masu.
Zdroje: fresh.prima.cz, vareni.cz, boruvkyboruvky.cz