Je čas borůvek. Ochutnejte kynuté knedlíky, muffiny, džem i salsu s chilli a zázvorem
Borůvky jsou úžasné ovoce. Nejlepší jsou čerstvě utržené, ale dá se s nimi taky kouzlit v kuchyni. Máme pro vás čtyři recepty, jak co nejchutněji zpracovat borůvky lesní i zahradní. Můžete připravit tradiční kynuté knedlíky, moderní muffiny, klasický borůvkový džem a pikantní salsu s chilli a zázvorem.
Borůvky lesní x borůvky kanadské
Lesní borůvky má většina z nás spojené s létem, prázdninami a modrofialovou pusou, která na nás prozradila, kam všechny natrhané borůvky zmizely. Co takhle si tyhle krásné časy připomenout? Stačí vyrazit do lesa na sběr malých modrých bobulek a pěkně si zamlsat.
- Naše „pravé“ borůvky z lesních porostů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) mají výraznou chuť, jemnou vůni a uvnitř modrofialovou šťávu, která barví a skvrny od borůvek se dají jen těžko odstranit.
A jestli se do lesa nedostanete, nemusíte věšet hlavu, zahradní neboli kanadské borůvky je směle nahradí, jenom pusu neobarví...
- Na zahradě se pěstuje borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), známá jako borůvka kanadská, zahradní nebo velkoplodá, která pochází ze Severní Ameriky. Kanadské borůvky jsou větší a sladší než ty z lesa. Na rozdíl od borůvek z přírody téměř nebarví.
Lesní borůvky má většina z nás spojené s létem, prázdninami a modrofialovou pusou, která na nás prozradila, kam všechny natrhané borůvky zmizely. Zdroj: iStock
Lesní borůvky má většina z nás spojené s létem, prázdninami a modrofialovou pusou, která na nás prozradila, kam všechny natrhané borůvky zmizely. Zdroj: iStock
Co dělat s borůvkami
Borůvky je nejlepší jíst syrové, mražené nebo sušené, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Skvěle chutnají jen tak, nebo rozmačkané s trochou cukru či se smetanou. Dávají se do různých krémů, pěn, dezertů, zákusků, zmrzlin, ovocných salátů nebo domácích limonád, mléčných koktejlů a smoothie.
Používáme je hlavně do sladkých jídel, tradičně jako náplně do knedlíků, buchet, bublanin, bábovek, dortů a koláčů. Výborné jsou borůvkové džemy, kompoty, šťávy, sirupy, toppingy, vína nebo pálenky. Hodí se i ke zvěřině a grilovanému masu.
Kynuté borůvkové knedlíky
Ingredience
- 200 g hrubé mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
- 1 vejce
- 90 až 100 ml mléka
- 400 g borůvek + hrst na ozdobení
- 150 g másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- mletá skořice, strouhaný tvrdý tvaroh nebo strouhaný perník na posypání
Příprava
Mouky prosijeme, smícháme s droždím a solí. Přidáme vejce a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto, lehce posypeme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého uděláme placku, do středu dáme dvanáctinu borůvek a vytvarujeme knedlík.
Borůvkové knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak je vložíme do vroucí vody. Po 6 minutám vaření je otočíme a vaříme dalších 6 až 8 minut Knedlíky vyndáme a propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Na talíři je posypeme moučkovým cukrem a skořicí, perníkem či tvarohem, přelijeme rozpuštěným máslem a odzdobíme borůvkami.
Borůvkový džem
Ingredience
- 1 kg borůvek
- 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1
- 2 lžičky kyseliny citronové
Příprava
Omyté a očištěné borůvky rozmixujeme a vložíme do většího hrnce. Želírovací cukr přidáme k ovoci a pečlivě promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky džemu, pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do něj 2 lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do sklenic (6 kusů á 250 ml). Uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
- Borůvkový džem můžete ovonět i levandulovými květy! Vyzkoušejte jednoduchý recept.
Muffiny s borůvkami
Ingredience
- 150 g borůvek
- 300 g dortové mouky
- 1 kypřící prášek
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 90 g rozpuštěného másla
- špetka soli
Příprava
V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, sůl a borůvky. V druhé vyšlehejte vejce s mlékem, smetanou a máslem. Spojte obě části dohromady a naplňte do papírových košíčků nebo formy na muffiny. Pečte v troubě přehřáté na na 180 °C asi 20 minut.
- Pokud použijete mražené borůvky, těsto se zbarví do lehce modré barvy. Ta bude před pečením mnohem intenzivnější, než po něm. Čerstvé borůvky těsto obarví buď jen minimálně, nebo vůbec.
Borůvková salsa s chilli a zázvorem
Ingredience
- 1 kg borůvek
- 1 feferonka nebo chilli paprička
- 40 g čerstvého zázvoru
- 3 chemicky neošetřené limetky
- 400 ml 100% jablečné šťávy
- 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1
- 2 lžičky soli
- špetka mletého pepře
Příprava
Borůvky omyjeme a ponorným mixérem rozmixujeme. Feferonku nebo chilli papričku očistíme a nasekáme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Limetky omyjeme horkou vodou, osušíme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Všechny ingredience dáme do většího hrnce, přidáme jablečnou šťávu a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme dovaru a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Salsu ochutíme solí a pepřem a okamžitě plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).
- Salsu podáváme ke grilovanému nebo pečenému masu.
Zdroje: fresh.prima.cz, vareni.cz, boruvkyboruvky.cz