Teď je nejlepší čas nasbírat a nasušit na zimu mátu, šalvěj, meduňku a libeček. Jak na to?
Teď je nejlepší čas nasbírat a nasušit na zimu mátu, šalvěj, meduňku a libeček. Jak na to? Zdroj: istock. com
Mátu, libeček, meduňku nebo šalvěj na zahradě nejčastěji pěstujeme, abychom je mohli čerstvé použít jako zelené koření k dochucení či ozdobení pokrmů. Ale poslouží i jako léčivé byliny. Nasušit si je na zimu můžete ideálně právě teď,.
Meduňka nahradí tabletku na spaní
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) má antibakteriální, antivirové, dezinfekční účinky a blahodárný vliv na psychiku, zklidňuje a přináší nerušený spánek i při stresu, depresi a psychickém vypětí.
Šálek meduňkového nálevu oslazený lžičkou medu nahradí tabletku na spaní. Meduňka působí pozitivně na dýchací cesty, tiší záchvaty kašle. Pomáhá při žaludečních a střevních potížích, nadýmání, plynatosti a nechutenství, osvědčila se proti zvracení v těhotenství. Meduňka má své místo také při bolestech hlavy, migréně, závratích a při vysokém krevním tlaku.
Obklady se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Meduňka je osvědčeným prostředkem proti oparům i při poštípání hmyzem, doporučuje se potírání rozdrceným čerstvým listem.
Sběr a sušení meduňky
- Meduňku jako léčivku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem nejlépe v červnu.
- Nať nebo jen list sklízíme za suchého, slunného a chladnějšího počasí kolem poledne.
- Sušíme přirozeným teplem v jedné vrstvě bez obracení. Umělým teplem při teplotě 30 °C.
- Správně usušená meduňka si uchovává původní barvu a citronové aroma.
Šalvěj je přírodní antidepresivum
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je univerzální léčivka, sušená má silnější účinek než čerstvá. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při chorobách z nachlazení působí potopudně, mírní bolest v krku a usnadňuje odkašlávání. Zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, činnost střev, žaludku a žlučníku.
Šalvěj je výborné přírodní antidepresivum, uvolňuje stres a celkově uklidňuje a především u žen v klimakteriu se využívá její schopnosti čelit psychickému rozladění a melancholii. Odvar je vhodný jako kloktadlo, které pomáhá při bolestech v krku, zánětech mandlí. Je to dobrá dezinfekce ústní dutiny a prevence proti kazivosti zubů a paradentóze. Žvýkání listů šalvěje odstraňuje pach z úst. Obklady ze šalvěje se používají na hnisající rány, popáleniny a štípnutí hmyzem.
Sběr a sušení šalvěje
- Listy šalvěje lékařské se sbírají krátce před rozkvětem kolem poledne (obsahují nejvíc éterických olejů) během slunečných a suchých dní, protože vlhké listy hnědnou.
- Sušíme je v tenkých vrstvách rychle ve stínu při teplotě okolo 30 °C.
- Při umělém sušení nemá teplota překročit 35 ° C.
- Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené až stříbrošedé a plstnaté.
- Sušená šalvěj má silný kořenitý pach a kořenitou, hořkou a svíravou chuť.
- Listy se mohou také sbírat tak, že se sebere nať a po usušení se listy sdrhnou z rostliny.
Libeček se hodí při hubnutí
Libeček lékařský (Levisticum officinale) je mohutná, výrazně aromatická bylina, která má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Libeček celkově posiluje organismus. Pomáhá rozpouštět žlučové kameny a stimuluje tvorbu žluči, čistí krev a odstraňuje škodlivé látky z organismu.
Rovněž podporuje činnost jater a sleziny, vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání a plynatost. Rovněž mírně stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Libeček pomůže při potížích s dýchacími cestami, protože uvolňuje hleny. Má také uklidňující, protistresové účinky. V neposlední řadě dokáže povzbudit látkovou výměnu, proto se hodí při hubnutí.
Sběr a sušení libečku
- Libeček jako koření sbíráme po celou dobu vegetace, pravidelně zastřihování je nutné, aby stále vyrůstaly mladé listy.
- Pokud si chceme nasušit léčivku, sbíráme mladé lístky nebo nať ještě před kvetením, nejlépe v červnu.
- Bylinu sušíme volně v tenké vrstvě ve stínu na vzdušném místě při teplotě do 35 °C.
- Při sušení v sušičce nesmí teplota překročit 40 °C.
- Uchováváme dobře uzavřené a chráníme před světlem a vlhkem.
- Dají se sbírat také kořeny a semena libečku.
Máta pomáhá při problémech s trávením
Máta peprná (Mentha piperita) vyniká dezinfekčními a antibakteriálními účinky, především pomáhá při všech poruchách trávení: zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, tiší bolesti při žlučových kamenech, zmírňuje nadýmání, uvolňuje křeče žaludku, léčí střevní koliky, zastavuje zvracení, zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí. Silná mentolová vůně příjemně uvolní dýchací cesty a zklidní mysl.
Při vnějším použití se osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní; zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Používá se rovněž ve formě obkladu proti svědivým vyrážkám a zánětům kůže, vyvolává pocit chladu a znecitlivuje.
Sběr a sušení máty
- Mátu jako léčivku sklízíme listy před rozkvětem za suchého počasí.
- První sběr provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25–30 cm, a to bývá většinou v červnu.
- U máty lze sbírat celou olistěnou nať a sušit ji ve svazcích nebo z natě listy otrhat a sušit je samostatně, což je efektivnější postup.
- Sušíme volně rozložené na platech ve stínu při teplotě do 25 °C.
- Při umělém sušení nesmí teplota překročit 30 °C.
- Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org