Bylinky pomůžou zmírnit bolesti zubů. Vyzkoušejte šalvěj, hřebíček nebo aloe vera
Bolest zubu nebo zubů občas potrápí takřka každého, obvykle za ní stojí zubní kaz nebo záněty zubu či dásně, často provází rostoucí zuby moudrosti. Vyřešení situace nám zajistí pouze návštěva u zubního lékaře, ale mnohdy se zuby rozbolí v ten nejméně vhodný okamžik a my si musíme poradit sami. V takovém případě, pokud se nechceme hned ládovat prášky, můžeme ke zmírnění bolesti zubů vyzkoušet byliny a koření.
Šalvěj pomáhá i po trhání zubů
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) má antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat bakterie a omezuje mikroorganismy v dutině ústní. „Protože má také stahující (adstringentní) účinky, pomáhá i po trhání zubů. Žvýkání čerstvých listů šalvěje odstraňuje zápach z úst, bylinka se proto přidává do zubních past a ústních vod,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
Šalvějový odvar
Ingredience
- hrst čerstvých listů šalvěje lékařské
- 500 ml studené vody
Příprava
Šalvěj zalijeme vodou, zakryjeme a pomalu přivedeme k varu. Zhruba 5 minut povaříme. Sejmeme a ještě 10 minut necháme zakryté odstát. Pak scedíme.
Užití
Šalvějovým odvarem (vlažným nebo studeným, podle toho, co nám lépe vyhovuje) si třikrát až pětkrát denně pečlivě proplachujeme ústní dutinu.
Heřmánek mírní akutní bolest
Generacemi prověřeným pomocníkem při akutní bolesti zubu a dásní je heřmánek pravý (Matricaria chamomilla), který má stahující a uklidňující účinky. Heřmánkový nálev nebo odvar můžeme aplikovat k vyplachování úst několikrát denně, dokud se zub nezklidní.
Generacemi prověřeným pomocníkem při akutní bolesti zubu a dásní je heřmánek pravý (Matricaria chamomilla). Zdroj: iStock
Řepík má dezinfekční účinky
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) má protizánětlivé a dezinfekční účinky, je výborný proti krvácivosti dásní. Kloktání nebo obklady z odvaru řepíku pomáhají při hnisavých zánětech v ústní dutině.
Řepíkový odvar
Ingredience
- 2 lžičky sušené natě řepíku lékařského
- 250 ml studené vody
Příprava
Bylinu vložíme do vody, přivedeme k varu, přikryjeme a sejmeme. Necháme nejméně 20 minut vyluhovat. Scedíme.
Užití
Řepíkové obklady – kousek vaty nebo měkké látky namočený ve studeném odvaru – se přikládají na zuby a dásně. Odvarem můžeme ústa také několikrát denně proplachovat.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Co jíst při průjmu?
Tymián jako lokální anestetikum
Při bolesti zubu uleví i tymián obecný (Thymus vulgaris), který má výrazné antiseptické vlastnosti. „Vyzkoušet můžeme žvýkání jednoho až tří čerstvě utržených lístků tymiánu. Jedná se o velmi účinné lokální anestetikum,“ radí bylinkář.
Měsíček uklidňuje
Měsíček lékařský (Calendula officinalis) má silné antibakteriální účinky, působí protizánětlivě, podporuje regeneraci sliznic a uklidňuje. Je jedním z nejlepších podpůrných prostředků při zánětu dásní a bolesti zubů.
Měsíčkový nálev
Ingredience
- 1 lžíce sušených květů měsíčku lékařského nebo 2 lžíce čerstvých
- 150 ml vroucí vody
Příprava
Bylinu zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat. Scedíme.
Užití
Měsíčkovým nálevem vyplachujeme ústa podle potřeby nebo jím bolavý zub opatrně potíráme.
MOHLO BY VÁS TAKY ZAJÍMAT: Jak zklidnit rozbouřený žlučník
Dobromysl (oregano) působí antisepticky
Dobromysl obecná (Origanum vulgare) má vysoký obsah thymolu, což z ní dělá jeden z nejlepších antiseptických prostředků. Žvýkání čerstvé natě nebo několik kapek éterického oleje opatrně vetřených do dásně dočasně pomůže při bolesti zubů.
Dubová kůra pomáhá při parodontóze
Použití kůry dubu letního (Quercus robur) je vhodné především při parodontóze, protože obsahem tříslovin (až 20 %) působí svíravě a protizánětlivě, ale pomáhá i při bolestivých zánětech zubů.
Kloktadlo z dubové kůry
Ingredience
- 1 lžíce sušené dubové kůry
- 250 ml studené vody
Příprava
Dubovou kůru zalijeme vodou, zakryjeme, přivedeme k varu a přibližně 20 minut pomalu vaříme, spíše jen necháme probublávat. Sejmeme a necháme ještě 10 minut odstát. Scedíme.
Užití
Na proplachování úst či kloktání se používá vlažný odvar několikrát denně.
Aloe vera zpomaluje tvorbu kazu
Gel čerstvě vytlačený z vychlazeného (doporučuje se dát aspoň na 2 hodiny do ledničky) listu aloe vera po přiložení k zubu přechodně odstraní bolest. Aloe vera má rovněž antibiotické vlastnosti, zpomaluje tvorbu zubního kazu.
Hřebíček tlumí bolest
Hřebíček, usušené nerozvité poupě hřebíčkovce vonného (Eugenia caryophyllata), má dezinfekční a analgetické účinky, takže tlumí bolest a lokálně otupuje citlivost zubního nervu. Hřebíček také zabraňuje vzniku parodontózy, zubního kazu a zánětů. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, především díky obsahu eugenolu.
„Jako první pomoc při bolesti zubu hřebíček nadrtíme nebo ho opatrně rozkoušeme doměkka a přiložíme na bolavé místo. Bolest by měla začít poměrně rychle ustupovat. Bolest utišíme i přiložením doměkka uvařeného hřebíčku na bolavé místo. Doporučuji hřebíček používat v podobě tinktury, kterou si snadno připravíme sami doma,“ uvádí M. Kolár.
Hřebíčková tinktura
Ingredience
- 2lžíce nadrceného hřebíčku
- 300 ml vodky
Příprava
Hřebíček zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme dva až tři týdny macerovat. Každý den důkladně protřepeme. Pak scedíme přes kávový filtr, dáme do tmavé sklenice a dobře uzavřeme.
Užití
V hřebíčkové tinktuře namočíme kousek vaty a přiložíme na bolavý zub nebo jím mneme zub a jeho okolí. Nebo 1 lžičku hřebíčkové tinktury smícháme s 150 až 200 ml studené převařené vody a hotovou směsí kloktáme. Preventivně hřebíčkovou vodou dvakrát denně vyplachujeme ústa, mj. působí i jako osvěžovač dechu.
Přírodní ústní voda, aby zuby nebolely
Ingredience
- 2 lžíce sušené šalvěje lékařské nebo 3 lžíce čerstvých lístků
- 2 lžíce sušené máty peprné nebo 3 lžíce čerstvých lístků
- 2 lžíce sušeného heřmánku pravého nebo 2 lžíce čerstvých květů
- 2 lžíce sušeného řepíku lékařského nebo 2 lžíce čerstvých květů s natí
- 1,2 l studené vody
Příprava
Směs bylin přelijeme vodou, pomalu přivedeme k varu, sejmeme z plotýnky, přikryjeme a necháme vyluhovat až do vychladnutí. Pak scedíme. Uchováváme v chladu.
Užití
„Přírodní bylinnou ústní vodu doporučuji používat k proplachování ústní dutiny po každém čištění zubů,“ radí bylinkář.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčíme se s přírodou (Rider´s Digest Výběr), bylinkopedie.cz