reklama

SLADKÝ FENYKL: Jak pěstovat zeleninu, která voní po lékořici a chutná po anýzu

Lenka Valjentová
24. září 2019
Fenykl sladký neboli fenykl hlíznatý, zeleninový či florentinský je lahodná léčivá zelenina, jejíž listové bulvy mají široké uplatnění jak v kuchyni, tak při detoxikaci, hubnutí, potížích s trávením nebo při nachlazení. Že je to zelenina zdravá, věděli už ve starověku, a proto si sladkého fenyklu patřičně považovali. Fenykl s výraznou aromatickou anýzovou chutí a lékořicovou vůní zatím u nás není nijak populární, a tak ho ani příliš na zahrádkách nepěs
reklama

Fenykl sladký nebo taky fenykl hlíznatý, zeleninový či florentinský (Foeniculum vulgare var. azoricum, syn. Dulce), jehož listové bulvy/hlízy se konzumují jako lahůdková zelenina, je u nás zatím poměrně málo rozšířený. Křehké bulvy si sice můžeme koupit v supermarketu, ale nejlepší jsou ty čerstvě sklizené ze zahrádky. Zploštělé bulvy o průměru zhruba 10 cm voní po lékořici, mají výraznou anýzovou chuť, která ale každému nemusí sedět. Obsahují hodně vlákniny, a tak jsou ideální zeleninou pro lidi trpící nadýmáním, plynatostí, zácpou a dalšími zažívacími potížemi. Díky vysokému obsahu vitaminu C, železa, hořčíku, draslíku a vápníku pomáhá fenykl posilovat imunitu, osvědčil se při chorobách z nachlazení, méně známé jsou jeho blahodárné účinky na dýchací cesty. Fenyklová bulva obsahuje skoro 90 % vody, je tedy vynikajícím zeštíhlujícím a detoxikačním pomocníkem; váže na sebetukya jedovaté látky. Mimoto je fenykl dobrý močopudný prostředek a má uklidňující vliv na nervový systém.

9 pravidel pěstování fenyklu sladkého

  1. Fenykl sladký, zelenina s výraznou aromatickou chutí i vůní, se u nás masově nepěstuje. Přestože se pěstuje především ve Středomoří, kde roste i planě, daří se mu dobře i v našich podmínkách, nevadí mu ani podzimní ochlazení. Ba právě naopak, protože v horku a na slunci vybíhá do květu a tím se znehodnocuje chuť bulvy.
  2. Pro dobrou úrodu potřebuje teplé, před větry chráněné a slunečné místo, půda by měla být dostatečně hluboká, propustná, hlinitopísčitá.
  3. Nejčastěji se fenykl pěstuje jako následná plodina po raných bramborách, hrášku a listových salátech.
  4. Fenykl sladký vyséváme od poloviny června do poloviny srpna přímo na záhon. Po vzejití vyjednotíme na spon 20–30 x 40–50 cm. Od setí do sklizně potřebuje přibližně 70dní. Krátké dny vzáří a vříjnu a nižší teploty brání vybíhání rostlin do květu a podporují tvorbu žádoucích listových bulev.
  5. Fenykl sladký můžeme také na jaře předpěstovat – podmínkou nevybíhání do květu je klíčení semen ve výsevních miskách přiteplotě nad 20 °C avýsadba sazeniček se 3–4pravými lístky na záhon až po15.květnu do sponu 20–30 x 40–50 cm.Při výsadbě je třeba dát pozor na "utopení" sazenic, které může mít za následek vytváření protáhlé listové hlízy.
  6. Pro zdárný růst a tvorbu šťavnatých listových hlíz potřebuje fenykl sladký teploty od 7 °C, ale ne vyšší než 24 °C, které mu naopak neprospívají.
  7. Jakmile je bulva velká přibližně jako vejce (v průměru asi 5 cm)můžeme k ní přihrnout zeminu,aby se vybělila – zelenina je pak křehčí a chutnější.
  8. Fenyklu neprospívá přímé hnojení chlévskou mrvou a okopávání, neboť rostliny snarušenými kořeny netvoří pěkné bulvy.Důležitá je dostatečná a pravidelná zálivka odstátou vodou, půda nesmí vyschnout. Při nedostatku vláhy není hlíza dost šťavnatá.
  9. Listové hlízy fenyklu sklízíme od srpna do října, vždy před prvními většími mrazy. Celé rostliny uřízneme těsně nad povrchem půdy i s patkou, aby se hlíza nerozpadla. Dobře vyzrálé řapíky zpozdní říjnové sklizně jsou krátkodobě skladovatelné zhruba do Vánoc.

Doporučená odrůda fenyklu sladkého

Di Firenze

Velmi raná odrůda potřebuje od setí do sklizně 70 dní, poskytuje ploše kulaté, lesklé bílé "hlízy" odolné k vybíhání. Je křehká, aromatická. Svrchní listy, do kterých je bulva zabalena, bývají tužší. Podobně jako řapíky se hodí do polévky, které dodají chuť i vůni. Bílá bulva uvnitř je křehká a chutná i zasyrova, stejně tak jemné zelené lístečky fenyklu.

Sladký fenyklv kuchyni

Fenykl sladký je současně zeleninou i kořením. Sladce chutnající stonky, které připomínají řapíkatý celer, mají příjemnou příchuť anýzu. Je možné je nakrájet do polévky či do salátu anebo užívat na ochucení dušených pokrmů nebo smažené zeleniny. Vějířovité listy lze použít na ochucení zeleninových jídel. Křehké bulvy fenyklu jsou oblíbené především v italské a francouzské kuchyni, kde jsou běžnou součástí zeleninových salátů, ale také se zapékají, dusí a grilují. Fenyklové bulvy se hodí do omáček, polévek, rizot, ktěstovinám, výtečné jsou rovněž sdalší zeleninou i masem, neodolatelné jsou slané koláče. Vynikající je fenykl obalený v trojobale a osmažený na sádle. Zasyrova je lékořicová vůně a anýzová chuť fenyklu až příliš výrazná, po tepelné úpravě je aroma jemnější a chuť sladší. Listové bulvičky můžeme čtvrtit, rozpůlit, nakrájet na kolečka nebo je rozebrat na lístky. Při čištění fenyklu nejprve odkrojíme spodek a oddělíme vrchní tužší vrstvy. Potom odřízneme vrchní zelenou část a na stranu si dáme jemné snítky, ty můžeme využít na ozdobu. Chceme-li fenykl nakrájet na dílky, nařízneme ho na spodku do kříže.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama