návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Artyčok je krásná květina i zdravá zelenina. Jak ho pěstovat a zpracovat?

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 09.09.2021
Artyčok je krásná květina, ale především skvělá zelenina
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především skvělá zelenina
Artyčok je je na první pohled krásná dekorativní rostlina, která vypadá jako bodlák. Ještě nerozvité květy artyčoku zeleninového a bělené řapíky artyčoku kardového jsou ale také lahodnou zeleninou příjemně nasládlé chuti s nezanedbatelnými pozitivními účinky na zdraví. Artyčoky jsou vhodné pro diabetiky a žlučníkáře, podporují trávení, detoxikaci a chrání játra. V přírodě ho u nás nenajdete, a tak si ho musíte buď koupit, nebo sami vypěstovat a my vám poradíme jak na to. A jestli nevíte, co s artyčokem v kuchyni, zkuste si udělat artyčoky v oleji.

reklama

Artyčok (Cynara) je mohutná atraktivní rostlina s výraznými stříbřitě zelenými vykrajovanými listy a modrými až fialovými květy, dorůstající do výšky až dvou metrů. Na zahrádce si můžeme vypěstovat artyčok zeleninový (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus). Domovem artyčoků je Středomoří, takže u nás se jim daří jen v teplejších oblastech nebo je musíme pěstovat ve skleníku.

Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: na zahrádce v teplejších oblastech si můžeme vypěstovat artyčok kardový (Cynara cardunculus))
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: na zahrádce v teplejších oblastech si můžeme vypěstovat artyčok kardový (Cynara cardunculus))

Jak pěstovat artyčok

  • Artyčoku vyhovují lehčí, kypré, dostatečné vlhké a humózní půdy s vysokým obsahem živin. Ještě před výsadbou zapracujete do země silnou vrstvu vyzrálého kompostu,
  • Artyčoky během vegetace potřebují pravidelnou vydatnou zálivku, hnojení organickými hnojivy zhruba jednou za dva týdny a okopávání, při němž k rostlinám přihrnujeme zeminu. Použít se dá mulčovací kůra, případně v jejich okolní pěstujeme nízké nebo plazivé letničky.
  • Na podzim nadzemní část zaschne, aby na jaře od kořenů opět vyrazila nová. Na zimu je nutné artyčok pořádně zahrnout zeminou, kompostem, listím či smrkovým chvojím.
Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: domovem artyčoků je Středomoří, takže u nás se jim daří jen v teplejších oblastech nebo je musíme pěstovat ve skleníku
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: domovem artyčoků je Středomoří, takže u nás se jim daří jen v teplejších oblastech nebo je musíme pěstovat ve skleníku

Jak získat sazenice artyčoku

  • Chceme-li si sami předpěstovat artyčoky, semínka vysejeme už v únoru až začátkem března do výsevních misek či truhlíků, a když se objeví první pravé lístky, přesadíme je do květináčů a umístíme na světlé místo, ale pozor ne na ostré jarní sluníčko, to semenáčkům nesvědčí.
  • Semena by měla klíčit při optimální teplotě 21 až 25 °C.
  • Sazeničky artyčoku potřebují pravidelnou zálivku.
  • V druhé polovině května po ledových mužích vysazujeme předpěstované sazeničky artyčoku na záhony na slunné stanoviště ve vzdálenosti nejméně 100 x 150 cm od sebe. Musíme počítat s tím, že artyčok je poměrně robustní.
  • Snadnější a rychlejší je množení artyčoku vegetativně odnožemi z mateřské rostliny.
Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: dobře vyvinuté, ale ještě nerozvité květní úbory jako zeleninu sklízíme od  července až do podzimu, artyčoky dozrávají postupně
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: dobře vyvinuté, ale ještě nerozvité květní úbory jako zeleninu sklízíme od  července až do podzimu, artyčoky dozrávají postupně

Jak a kdy sklízet artyčoky

  • Dobře vyvinuté, ale ještě nerozvité květní úbory jako zeleninu sklízíme od července až do podzimu, artyčoky dozrávají postupně.
  • V průměru mají zhruba 10 cm, dužnaté lůžko je obklopené širokými listeny.
  • Když se artyčoky rozvinou, zdřevnatí a zhořknou, takže je sklízíme, když jsou šupiny květního úboru ještě zcela zavřené.
  • V lednici vydrží sklizené plody zabalené ve fólii až 3 týdny.
  • Květy artyčoků jsou velice dekorativní, ostatně jako všechny bodláky, a nalákají včely, čmeláky a motýly. Ovšem když artyčok jednou vykvete, přestane nasazovat nová jedlá poupata.
Jako delikatesní zelenina se konzumují květní lůžka artyčoku zeleninového (Cynara scolymus), mají příjemně nahořklou či hořkosladkou chuť
Autor: iStock Jako delikatesní zelenina se konzumují květní lůžka artyčoku zeleninového (Cynara scolymus), mají příjemně nahořklou či hořkosladkou chuť

Jak připravit artyčok?

Jako delikatesní zelenina se konzumují květní lůžka artyčoku zeleninového, mají příjemně nahořklou či hořkosladkou chuť. Můžeme je vařit v páře, zapékat, grilovat, marinovat, nakládat, plnit nádivkami, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, do zeleninových směsí, ale také jen samotné.

Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: artyčoku je potřeba nejprve ořezat vláknité dužnatých listeny na povrchu květního lůžka, které jsou tuhé
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: artyčoku je potřeba nejprve ořezat vláknité dužnatých listeny na povrchu květního lůžka, které jsou tuhé
  • Připrava artyčoku je trochu složitější. Nejprve je potřeba ořezat vláknité dužnaté listeny na povrchu květního lůžka, které jsou tuhé, a taky ostré špičky listenů. Lžičkou vyjmeme chlupatý střed, který se nedá jíst. Můžeme ořezaný květ také příčně rozkrojit od vrcholku ke stopce a střed odstranit. 
  • S artyčoky pracujeme co nejrychleji, protože na řezu opravdu brzy černají. Očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronovou šťávou, nebo je celé vložíme do vody s několika kapkami citronu. Artyčoky můžeme před další úpravou krátce spařit v páře.
Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronem, nebo je celé vložíme do vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronem, nebo je celé vložíme do vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly

Základní recept na přípravu artyčoků

Ingredience

Příprava

Srdíčka artyčoku krátce povaříme v horké vodě s citronovou šťávou a pepřem – doměkka, ale aby se nerozvařila. Necháme krátce okapat. Na talíři je podle chuti mírně osolíme a zakápneme olivovým olejem nebo rozehřátým máslem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronem, nebo je celé vložíme do vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronem, nebo je celé vložíme do vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly

Artyčoky v oleji

Ingredience

  • 1 kg artyčoků
  • 10 g soli
  • 250 ml bílého vína
  • 500 ml octa
  • 250 ml vody
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 citron
  • bobkové listy
  • 3  kuličky jalovce
  • 1  hřebíček
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l extra panenského olivového oleje

Příprava

Artyčoky očistíme, podélně rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly. Vodu s octem, vínem, česnekem, solí a kořením přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a asi 3 minuty povaříme. Pak scedíme a artyčoky necháme důkladně okapat. Naskládáme do vyvařených sklenic a zalijeme olivovým olejem. Necháme asi 20 minut stát, pak podle potřeby ještě dolijeme olej tak, aby byly artyčoky schované pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici.

Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: artyčoky nakládané v oleji
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: artyčoky nakládané v oleji

Artyčok kardový

Z artyčoku kardového se jako zelenina užívají nikoli květní úbory, ale bělené řapíky, přičemž nejchutnější jsou řapíky vnitřních mladých listů. Řapíky jsou jemně nahořklé. Vybělené řapíky využíváme k přípravě salátů, případně dušené jako přílohu k masu podobně jako nerozvinuté květy artyčoku zeleninového nebo jako chřest.

Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: z artyčoku kardového se jako zelenina užívají nikoli květní úbory, ale bělené řapíky, přičemž nejchutnější jsou řapíky vnitřních mladých listů
Autor: iStock Artyčok je krásná květina, ale především lahodná zelenina: z artyčoku kardového se jako zelenina užívají nikoli květní úbory, ale bělené řapíky, přičemž nejchutnější jsou řapíky vnitřních mladých listů

Jak pěstovat artyčok kardový?

Pěstuje se stejně jako artyčok zeleninový, jen sklizeň je jiná.

Zhruba měsíc před ní je nutné listy svázat a obalit obalit černou fólií, kartonem nebo slámou. Na světle se nechají jen špičky listů, aby došlo k bělicímu procesu.

Listy s vybělenými řapíky sklízíme v srpnu a v září.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Štětka lesní (Dipsacus sylvestris)

Bodláky jsou jedlé a umí léčit. Podívejte se, jaké druhy bodláků najdete v Česku

Bělotrn: Vypadá jako bodlák a není to bodlák

Bělotrn: Vypadá jako bodlák, a není to bodlák

Chřest je lahodná zelenina i účinná léčivka

Chřest je lahodná zelenina, která chrání před viry a pomáhá s hubnutím

4 chřestové tipy, které jsou během jara k nezaplacení

4 chřestové tipy, které jsou během jara k nezaplacení

Řapíkatý celer, křupavá záruka dobrého zdraví a štíhlé linie

Řapíkatý celer obsahuje víc vitaminu C než citron. Jak ho pěstovat?

Artyčok alias jedlý bodlák

Artyčok alias jedlý bodlák

reklama

Článek je zařazen v: arytčok , artyčok pěstování , artyčok kardový , artyčok zeleninový , artyčok recept , artyčoky v oleji , artyčok zelenina , artyčok řapíky

reklama

Přečtěte si také