Artyčok je krásná rostlina i zdravá zelenina. Jak ho pěstovat a zpracovat?

Artyčok je na první pohled krásná dekorativní rostlina, která vypadá jako bodlák. Ještě nerozvité květy artyčoku zeleninového a bělené řapíky artyčoku kardového jsou také lahodnou zeleninou příjemně nasládlé chuti s nezanedbatelnými pozitivními účinky na zdraví. Artyčoky jsou vhodné pro diabetiky a žlučníkáře, podporují trávení a chrání játra. V přírodě ho u nás nenajdete, a tak si ho musíte buď koupit, nebo vypěstovat.

Artyčok (Cynara) je mohutná atraktivní rostlina s výraznými stříbřitě zelenými vykrajovanými listy a modrými až fialovými květy, dorůstající do výšky až dvou metrů. Na zahrádce si můžeme vypěstovat artyčok zeleninový (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus). Domovem artyčoků je Středomoří, takže u nás se jim daří jen v teplejších oblastech nebo je musíme pěstovat ve skleníku.

Jak pěstovat artyčok

  • Artyčoku vyhovují lehčí, kypré, dostatečné vlhké a humózní půdy s vysokým obsahem živin. Ještě před výsadbou zapracujete do země silnou vrstvu vyzrálého kompostu,
  • Artyčoky během vegetace potřebují pravidelnou vydatnou zálivku, hnojení organickými hnojivy zhruba jednou za dva týdny a okopávání, při němž k rostlinám přihrnujeme zeminu. Použít se dá mulčovací kůra, případně v jejich okolní pěstujeme nízké nebo plazivé letničky.
  • Na podzim nadzemní část zaschne, aby na jaře od kořenů opět vyrazila nová. Na zimu je nutné artyčok pořádně zahrnout zeminou, kompostem, listím či smrkovým chvojím.

Jak získat sazenice artyčoku

  • Chceme-li si sami předpěstovat artyčoky, semínka vysejeme už v únoru až začátkem března do výsevních misek či truhlíků, a když se objeví první pravé lístky, přesadíme je do květináčů a umístíme na světlé místo, ale pozor ne na ostré jarní sluníčko, to semenáčkům nesvědčí.
  • Semena by měla klíčit při optimální teplotě 21 až 25 °C.
  • Sazeničky artyčoku potřebují pravidelnou zálivku.
  • V druhé polovině května po ledových mužích vysazujeme předpěstované sazeničky artyčoku na záhony na slunné stanoviště ve vzdálenosti nejméně 100 x 150 cm od sebe. Musíme počítat s tím, že artyčok je poměrně robustní.
  • Snadnější a rychlejší je množení artyčoku vegetativně odnožemi z mateřské rostliny.

Jak a kdy sklízet artyčoky

  • Dobře vyvinuté, ale ještě nerozvité květní úbory jako zeleninu sklízíme od července až do podzimu, artyčoky dozrávají postupně.
  • V průměru mají zhruba 10 cm, dužnaté lůžko je obklopené širokými listeny.
  • Když se artyčoky rozvinou, zdřevnatí a zhořknou, takže je sklízíme, když jsou šupiny květního úboru ještě zcela zavřené.
  • V lednici vydrží sklizené plody zabalené ve fólii až 3 týdny.
  • Květy artyčoků jsou velice dekorativní, ostatně jako všechny bodláky, a nalákají včely, čmeláky a motýly. Ovšem když artyčok jednou vykvete, přestane nasazovat nová jedlá poupata.

Jak připravit artyčok?

Jako delikatesní zelenina se konzumují květní lůžka artyčoku zeleninového, mají příjemně nahořklou či hořkosladkou chuť. Můžeme je vařit v páře, zapékat, grilovat, marinovat, nakládat, plnit nádivkami, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, do zeleninových směsí, ale také jen samotné.

  • Připrava artyčoku je trochu složitější. Nejprve je potřeba ořezat vláknité dužnaté listeny na povrchu květního lůžka, které jsou tuhé, a taky ostré špičky listenů. Lžičkou vyjmeme chlupatý střed, který se nedá jíst. Můžeme ořezaný květ také příčně rozkrojit od vrcholku ke stopce a střed odstranit.
  • S artyčoky pracujeme co nejrychleji, protože na řezu opravdu brzy černají. Očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronovou šťávou, nebo je celé vložíme do vody s několika kapkami citronu. Artyčoky můžeme před další úpravou krátce spařit v páře.

Základní recept na přípravu artyčoků

Ingredience

Příprava

Srdíčka artyčoku krátce povaříme v horké vodě s citronovou šťávou a pepřem – doměkka, ale aby se nerozvařila. Necháme krátce okapat. Na talíři je podle chuti mírně osolíme a zakápneme olivovým olejem nebo rozehřátým máslem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Artyčoky v oleji

Ingredience

  • 1 kg artyčoků
  • 10g soli
  • 250 ml bílého vína
  • 500 ml octa
  • 250 ml vody
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1citron
  • bobkové listy
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 hřebíček
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1l extra panenského olivového oleje

Příprava

Artyčoky očistíme, podélně rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly. Vodu s octem, vínem, česnekem, solí a kořením přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a asi 3 minuty povaříme. Pak scedíme a artyčoky necháme důkladně okapat. Naskládáme do vyvařených sklenic a zalijeme olivovým olejem. Necháme asi 20 minut stát, pak podle potřeby ještě dolijeme olej tak, aby byly artyčoky schované pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici.

Artyčok kardový zelenina

Z artyčoku kardového se jako zelenina užívají nikoli květní úbory, ale bělené řapíky, přičemž nejchutnější jsou řapíky vnitřních mladých listů. Řapíky jsou jemně nahořklé. Vybělené řapíky využíváme k přípravě salátů, případně dušené jako přílohu k masu podobně jako nerozvinuté květy artyčoku zeleninového nebo jako chřest.

Jak pěstovat artyčok kardový?

  • Pěstuje se stejně jako artyčok zeleninový, jen sklizeň je jiná. Zhruba měsíc před ní je nutné listy svázat a obalit obalit černou fólií, kartonem nebo slámou. Na světle se nechají jen špičky listů, aby došlo k bělicímu procesu.
  • Listy s vybělenými řapíky sklízíme v srpnu a v září.

Zdroje: growveg.co.ukbylinkyprovsechny.czjimeto.czfresh.iprima.cz


Přečtěte si také