reklama

Plody černého bezu: Vyrazte na bezinky a připravte si marmeládu s jablky

Markéta Kašková
3. září 2016
Ještě minimálně do konce září máme možnost sbírat a zpracovávat zralé plody černého bezu. Velice specificky voní a chutnají a navíc obsahují řadu účinných látek, které nás posílí například v boji proti chřipce nebo nachlazení. Vyzkoušejte skvělou marmeládu, která vám posílí imunitu a nenechá bacily vyhrát.
reklama

Pokud jste se na začátku léta věnovali sběru a zpracování květů černého bezu, teď máte ideální příležitost doplnit spižírnu o vlastní pochoutky zprávě dozrávajících bezových bobulek.

Bez je přírodní lékař

Kromě barviv, tříslovin a cukrů obsahují i řadu vitamínů, takže určitě neuděláte chybu, když po bezinkovém likéru nebo sirupu sáhnete ve dnech, kdy kolem vás všichni začnou prskat a kašlat. Bezinky jsou močopudné, tudíž podporují činnost ledvin, vyvolávají pocení a slabě zmírňují bolesti hlavy.

Bobule je potřeba dostatečně tepelně upravit

Pozor na konzumaci tepelně nezpracovaných a nezralých bobulek, ty mají silně projímavé účinky. Staří bylinkáři dokonce kaší zbezinek doporučovali jako přírodní projímadlo. Sušené bezinky naopak ordinovali při průjmových onemocněních. Bezinky se využívaly také jako barvivo, při sběru a dalším zpracování stím tedy počítejte, úklid kuchyně od rozšlapaných bobulek nebo rozlité bezinkové šťávy zvládnou bez nervového záchvatu jen otrlí jedinci.

Zkyblíku rovnou do vany

Najít bezové keře není velká věda, určitě za nimi nemusíte putovat někam daleko od vašeho bydliště, v žádném případě ale nesbírejte bobulky zkeřů, které rostou přímo u silnice.

Na sběr se ideálně vyzbrojte čistým kyblíkem a nůžkami, díky nim pohodlně odstraníte celé laty bez toho, aby vyzrálé bobule opadaly. Na dva litry očištěných a od stonků oddělených kuliček budete potřebovat zhruba ¾ běžně velkého kbelíku bezinek. Do dalšího zpracování se dejte co nejrychleji, zkaždé laty nejdříve odstraňte zelené a seschlé kuličky a přebraný zbytek ze stopek strhněte vidličkou – na to doporučujeme použít nádobu svyšším okrajem, který zabrání létání kuliček do okolí. Pokud se bojíte o neposkvrněnost vaší naleštěné kuchyně, raději se stouto činností přestěhujte na zahradu nebo třeba do vany.

Dva recepty po babičce

Takto nachystané a oprané bezinkové kuličky jsou výborné pro přípravu kompotů, marmelád, vína nebo sirupů. My pro vás máme dva léty prověřené recepty, které nás zatím nikdy nezklamaly – bezinkový likér a marmeládu s jablky. Věřte, že při jejich ochutnávání velice rychle zapomenete na poněkud náročnější přípravné práce sčištěním a oddělováním bobulek. Při výrobě marmelády, která barvou hodně a chutí trochu připomíná borůvky, navíc můžete zpracovat padaná jablka, pro která jste nenašli jiné využití.

Zdravotní bezinkový likérek

Na likér budete potřebovat:

  1. 2 litry obraných a opraných bezinkových kuliček
  2. 1 litr vody
  3. 1 kilogram cukru (nejlépe třtinového)
  4. ½ litru rumu nebo vodky
  5. trochu dobré, silné kávy.

Bezinky s vodu povařte 15 minut a nechte vychladnout. Potom vodu skuličkami přeceďte přes cedník, do kterého jste rozprostřeli utěrku. Kuličky, které zůstanou vcedníku, ještě vymačkejte vutěrce nebo vodšťavňovacím mlýnku na ovoce. Šťávu, kterou jste takto získali, smíchejte scukrem a ještě dalších 5 minut povařte. Těsně před odstavením zplotny přidejte polévkovou lžíci kávy, přiveďte znovu kvaru, sundejte zohně a přilijte alkohol. Likérek nechte úplně vychladnout a teprve potom opatrně přelijte do lahví.

Bezinková marmeláda s jablky

Na její přípravu budete potřebovat:

  1. 2 kilogramy oloupaných a nastrouhaných jablek bez jádřinců
  2. 2 kilogramy bezinkové šťávy
  3. 1 kilogram cukru (dejte přednost třtinovému)
  4. šťávu zjednoho citronu

Připravte si jablka a bezinkovou šťávu – buď použijte mlýnek na ovoce, nebo bezinky povařte a potom vymačkejte přes utěrku. Do většího hrnce dejte nastrouhaná jablka, bezinkovou šťávu a cukr a vařte minimálně 20 minut až do zhoustnutí. Pokud máte srosolováním problém, přidejte ½ sáčku agaru. Na závěr přimíchejte citronovou šťávu, odstavte a nalijte do připravených skleniček. Ty otočte dnem vzhůru a vtéto poloze nechte vychladnout. Marmeláda je vynikající kpalačinkám nebo k lívancům. Pokud vám vzavařeninách nevadí jadérka, můžete sjablky smíchat přímo 2 kilogramy důkladně očištěných bezinkových kuliček.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama