Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vyrazte na bezinky a připravte si marmeládu s jablky

Ještě minimálně do konce září máme možnost sbírat a zpracovávat zralé plody černého bezu. Velice specificky voní a chutnají a navíc obsahují řadu účinných látek, které nás posílí například v boji proti chřipce nebo nachlazení.
Vydáno: 03.09.2016
Bezinky jsou bohatým zdrojem vitamínů
Bezinky jsou bohatým zdrojem vitamínů Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pokud jste se na začátku léta věnovali sběru a zpracování květů černého bezu, teď máte ideální příležitost doplnit spižírnu o vlastní pochoutky z právě dozrávajících bezových bobulek. Kromě barviv, tříslovin a cukrů obsahují i řadu vitamínů, takže určitě neuděláte chybu, když po bezinkovém likéru nebo sirupu sáhnete ve dnech, kdy kolem vás všichni začnou prskat a kašlat. Bezinky jsou močopudné, tudíž podporují činnost ledvin, vyvolávají pocení a slabě zmírňují bolesti hlavy. Pozor na konzumaci tepelně nezpracovaných a nezralých bobulek, ty mají silně projímavé účinky. Staří bylinkáři dokonce kaší z bezinek doporučovali jako přírodní projímadlo. Sušené bezinky naopak ordinovali při průjmových onemocněních. Bezinky se využívaly také jako barvivo, při sběru a dalším zpracování s tím tedy počítejte, úklid kuchyně od rozšlapaných bobulek nebo rozlité bezinkové šťávy zvládnou bez nervového záchvatu jen otrlí jedinci.

Z kyblíku rovnou do vany

Najít bezové keře není velká věda, určitě za nimi nemusíte putovat někam daleko od vašeho bydliště, v žádném případě ale nesbírejte bobulky z keřů, které rostou přímo u silnice. Na sběr se ideálně vyzbrojte čistým kyblíkem a nůžkami, díky nim pohodlně odstraníte celé laty bez toho, aby vyzrálé bobule opadaly. Na dva litry očištěných a od stonků oddělených kuliček budete potřebovat zhruba ¾ běžně velkého kbelíku bezinek. Do dalšího zpracování se dejte co nejrychleji, z každé laty nejdříve odstraňte zelené a seschlé kuličky a přebraný zbytek ze stopek strhněte vidličkou – na to doporučujeme použít nádobu s vyšším okrajem, který zabrání létání kuliček do okolí. Pokud se bojíte o neposkvrněnost vaší naleštěné kuchyně, raději se s touto činností přestěhujte na zahradu nebo třeba do vany.

Bezinky se hodí pro přípravu řady dobrot. Při jejich sběru ale vybírejte jen opravdu zralé kuličky.
Bezinky se hodí pro přípravu řady dobrot. Při jejich sběru ale vybírejte jen opravdu zralé kuličky.
Thinkstockphotos

Dva recepty po babičce

Takto nachystané a oprané bezinkové kuličky jsou výborné pro přípravu kompotů, marmelád, vína nebo sirupů. My pro vás máme dva léty prověřené recepty, které nás zatím nikdy nezklamaly – bezinkový likér a marmeládu s jablky. Věřte, že při jejich ochutnávání velice rychle zapomenete na poněkud náročnější přípravné práce s čištěním a oddělováním bobulek. Při výrobě marmelády, která barvou hodně a chutí trochu připomíná borůvky, navíc můžete zpracovat padaná jablka, pro která jste nenašli jiné využití.

Zdravotní bezinkový likérek

Na likér budete potřebovat: 2 litry obraných a opraných bezinkových kuliček, 1 litr vody, 1 kilogram cukru (nejlépe třtinového), ½ litru rumu nebo vodky, trochu dobré, silné kávy.

Bezinky s vodu povařte 15 minut a nechte vychladnout. Potom vodu s kuličkami přeceďte přes cedník, do kterého jste rozprostřeli utěrku. Kuličky, které zůstanou v cedníku, ještě vymačkejte v utěrce nebo v odšťavňovacím mlýnku na ovoce. Šťávu, kterou jste takto získali, smíchejte s cukrem a ještě dalších 5 minut povařte. Těsně před odstavením z plotny přidejte polévkovou lžíci kávy, přiveďte znovu k varu, sundejte z ohně a přilijte alkohol. Likérek nechte úplně vychladnout a teprve potom opatrně přelijte do lahví.

Vyzkoušejte zavařeninu z plodů černého bezu, vzhledem i chutí připomíná borůvkovou marmeládu.
Vyzkoušejte zavařeninu z plodů černého bezu, vzhledem i chutí připomíná borůvkovou marmeládu.
Ginandcrumpets.com

Bezinková marmeláda s jablky

Na její přípravu budete potřebovat: 2 kilogramy oloupaných a nastrouhaných jablek bez jádřinců, 2 kilogramy bezinkové šťávy, 1 kilogram cukru (dejte přednost třtinovému), šťávu z jednoho citronu.

Připravte si jablka a bezinkovou šťávu – buď použijte mlýnek na ovoce, nebo bezinky povařte a potom vymačkejte přes utěrku. Do většího hrnce dejte nastrouhaná jablka, bezinkovou šťávu a cukr a vařte minimálně 20 minut až do zhoustnutí. Pokud máte s rosolováním problém, přidejte ½ sáčku agaru. Na závěr přimíchejte citronovou šťávu, odstavte a nalijte do připravených skleniček. Ty otočte dnem vzhůru a v této poloze nechte vychladnout. Marmeláda je vynikající k palačinkám nebo k lívancům. Pokud vám v zavařeninách nevadí jadérka, můžete s jablky smíchat přímo 2 kilogramy důkladně očištěných bezinkových kuliček.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Višně

Višně jsou ovoce pouze pro znalce

Bez černý

Černý bez je cenné ovoce. Víte, jak ho usušit?


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama