Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

I z jeřabin lze připravit chutný likér.
Vydáno: 07.10.2015
Anebo vyrobit domácí likér

Také milujete podzim a rádi se kocháte pohledem na stromy obtěžkané zrajícími jeřabinami? Věřte, že je škoda zůstat jen u kochání, zkuste si jeřabiny natrhat a připravit z nich vlastní domácí likér.

Během letošního podzimu si už asi moc neužijeme hub, ale všechno zlé je k něčemu dobré. Možná i vy zjišťujete, že díky tomu, že netrávíte víkendy na houbách, zbývá daleko více času na jiné podzimní plodiny a špajzka se vám utěšeně plní marmeládami, kompoty a různými čalamádami. Ale ještě by to možná chtělo něco speciálního, po čem byste sáhli při večerní pohodičce nebo při uvítání milé návštěvy. Co třeba likér z jeřabin?

Dejte tomu čas

Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt
Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt
Thinkstock

Jako všechny likéry je i ten jeřabinový lahodný a navíc zdravý. Bylinkáři jeho užívání doporučují například při trávicích potížích a problémech s tlakem. Se sběrem bobulek ze stromů raději počkejte, až budou opravdu zralé a nejlépe ještě přešlé prvními mrazíky. Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Na kilogram jeřabin si připravte litr vodky nebo rumu a velkou čistou zavařovačku. Bobulky do ní nasypte, zalijte alkoholem, případně můžete ještě dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte k oknu tak, aby se k ní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte v půl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte s rozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do lahví a můžete se dát do ochutnávání.

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Až na podzim ukáže temnoplodec, jak se mu česky také říká, svou sílu a krásu.

Trápí vás křečové žíly? Tak konzumujte lžičku aronie denně. Povinně!

Hokkaido je podle orientální medicíny léčivé

Zaplavily pulty se zeleninou. Víte, jak se tahle dýně jmenuje?


Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama