Stěny porostlé zelení ano, či ne? Fungují jako přirozená izolace, ale je potřeba se o ně starat

Rozhodnutí, zda nechat stěny svého domu porůst některou z popínavých rostlin, není úplně jednoduché. Zelené stěny mají spoustu výhod nejen pro nás, ale i pro ptáky nebo pro hmyz, ale vyžadují pravidelnou péči. Pokud rostliny necháte nekontrolovaně růst, můžete se za pár let divit, kde všude se vám objeví jejich zelené výhony.

Popínavé rostliny oživí každou stěnu, a dokonce zvládnou ze stěny silně zanedbané a s opadanou omítkou vytvořit tak romantické zákoutí, že se vám ani nebude chtít zeď opravovat. Na druhou stranu, pokud necháte porůst dům s novou fasádou například přísavníkem nebo břečťanem a po pár letech se rostlin budete chtít zbavit, dá vám pěknou práci uvést omítku do původní podoby. Proto si své rozhodnutí nechat dům obrůst zelení pořádně rozmyslete. Anebo zvolte jen variantu s růžemi nebo plaménky, které se budou přidržovat svého žebříku a omítky se ani nedotknou.

Na výběr máte celkem pestrou paletu rostlin. Některé se ovíjejí kolem konstrukcí, další se jenom plazí a k opoře je budete muset pořádně přivázat a pak tu jsou rostliny, které se nikoho moc neptají, na nic se neohlížejí a sami se pevně přichytávají k podkladu svými přísavkami. Mezi popínavkami najdete druhy stálezelené i opadavé, zajímavé listy i květy. Tak vybírejte s rozvahou!

Jednoduchá řešení, která se omítky dotknou jen zlehka, představují růže i plaménky

Překvapivě nejšetrnější řešení pro zdivo představují rostliny, pro které budete muset na stěnu připevnit žebřík, mřížku nebo moderní lanka, po kterých se budou pnout. Pokud si vyberte tradiční popínavé růže, pak pro ně budete potřebovat žebřík nebo jinou pevnou konstrukci a sami je k opoře budete muset pravidelně přivazovat. Zato se vám odmění bohatou záplavou vonných květů. Při výběru růží si však dejte pozor, protože některé růže kvetou jen jednou za sezonu, v červnu, jiné však vykvétají opakovaně.

Pak jsou tu rostliny jako například plaménky, mezi kterými najdete druhy kvetoucí na jaře a pak druhy, které vykvétají až v létě. Jejich kombinací docílíte mnohem delšího kvetení. Tradičně se také kombinují s pnoucími růžemi. Plaménky mají ovíjivé řapíky, kterými se samy přichytávají k opoře.

Popínavé rostliny, které se obejdou bez vaší pomoci

K popínavým rostlinám, které nádherně kvetou a dokážou porůst celé domy i bez našeho přičinění, patří vistárie (Wisteria). Jedná se o rychle rostoucí a velmi odolnou dřevinu, ovíjivou a vystoupavou liánu, která však dokáže při své velké výsledné hmotnosti a síle výhonů i neuvěřitelně ničit. Zvládne rozmačkat a zničit okapy, nadzvednout střešní krytinu i zahubit strom, kolem kterého se začne ovíjet. Její nádherné, něžně fialové květy si však naši pozornost určitě zaslouží.

Trubač kořenující neboli křivouš (Campsis radicans) je také opadavá dřevitá liána a patří mezi samopnoucí rostliny. Po vysazení však nějakou oporu potřebovat bude, později už si poradí sám. Na starších větvích vyrůstají vzdušné kořeny, kterými se rostlina přichytává k podkladu. Trubač také patří k popínavkám, které dokážou růst tak bujně, že zahubí a umačkají vše, co při svém růstu potkají. Vzhledem k tomu, že po prořezání lépe kvetou, tak je každoročním řezem stejně raději udržujte v daných mezích.

Další bujně rostoucí popínavkou, která dokáže za pár let úplně porůst fasádu celého domu nebo plot, ale vlastně i celé okolí, stromy nebo i celou zahradu, je přísavník neboli loubinec či psí víno, jak se mu také lidově říká. Přísavník trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata) je méně invazivní, přísavník pětilistý (Parthenocissus guinguefolia) patří mezi přímo zběsile rostoucí popínavky. Rostliny jsou velmi dekorativní a nenáročné na péči, ale pokud je nebudete udržovat řezem v patřičných mezích, tak dokážou prorůst úplně všude, nadzvednout tašky na střeše a jejich výhony se jednoho jara objeví i na půdě domu.

Stejně nezadržitelně se šířící popínavou rostlinou, i když daleko pomalejším tempem, je břečťan (Hedera helix). I on dokáže časem zarůst celou zahradu, poroste vysoko do korun stromů a zvládne pokrýt celou fasádu domu. A také umí při svém růstu proniknout do jakékoliv skuliny a zvětšit ji, jak se mu to hodí.

Přísavníky i břečťan také patří k popínavým rostlinám, které když se rozhodnete z fasády odstranit, zůstanou do ní stejně téměř navždy otisknuty. Břečťan svými vzdušnými kořínky a přísavníky přísavnými destičkami. Jejich odstranění je celkem náročné.

Nenechte se odradit!

Život s popínavými rostlinami má jistě svá úskalí, ale na druhou stranu zelený porost na fasádě dokáže změnit vzhled domu k nepoznání a poskytne zdroj potravy v podobě bobulí pro ptáky (přísavníky i břečťan), poskytne jim i útočiště k hnízdění.

Zelená fasáda domu však také funguje jako přirozená izolace domu, tedy jakési zateplení v zimě a přírodní klimatizace během letních měsíců. Je potřeba však vysadit popínavku stálezelenou, tedy břečťan. Ostatní budou fungovat jenom v létě.

Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/clanky/fasady-z-popinavych-rostlin-24043.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/Plam%C3%A9nek; https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/vistarie-popinava-krasa-ktera-vyrazi-dech-jak-ji-pestovat


Přečtěte si také