Znáte rajčenku? Říká se jí rovněž stromové rajče a poroste vám i na balkoně
Rajčenky, vzdálenější příbuzné našich rajčat, ale i brambor nebo lilku, můžete přes léto pěstovat na balkoně. Před zimou je však musíte schovat do vytápěného skleníku nebo do bytu. Na plody si musíte trochu počkat, poprvé vyrostou až třetím rokem po výsevu semen. Chutnají každopádně skvěle.
Početný rod lilkovitých rostlin je rozšířen po celém světě a i my na svých zahradách pěstujeme jeho zástupce, ať už připomeneme běžné brambory, nebo rajčata či méně využívaný lilek neboli baklažán. Do rodu lilkovitých náleží i rajčenky, které v našich krajích zná jen málokdo.
Lilek rajčenka, rajčenka řepovitá, tamarillo, stromové rajče (Silanum betaceum)
Na to, jak málo jsou plody rajčenky u nás známé, je až obdivuhodné, pod kolika českými pojmenováními se tahle rostlina skrývá. Jedná se o stálezelený, 3,5–5 m vysoký stromek s mělkými kořeny a řídkými větvemi, který pochází ze subtropických oblastí v Peru, Chile, Bolívie a Ekvádoru. V současné době se však pěstuje v subtropech téměř celého světa.
Lilek rajčenka, rajčenka řepovitá, tamarillo, stromové rajče (Silanum betaceum) Zdroj: iStock
První plody se na stromku objevují po dvou až třech letech, ale stromky jsou poměrně krátkověké, rostou a plodí asi 12 let. Rostlina vykvétá světle fialovými květy po celý rok, a plody na ní dozrávají postupně. O rajčenkách mluvíme sice jako o stromcích, ale jejich větve jsou pouze bylinné, ne dřevité.
Plody lilku rajčenky
Plody s tuhou slupkou mají nakyslou chuť a ve stadiu zralosti voní tak trochu po ananasu či jahodách. Dužina z plodů se přidává do ovocných salátů nebo se z ní vyrábí limonáda, ale využívá se i tepelně zpracovaná, podobně jako naše rajčata. Vaří se z ní chutná omáčka, čatní k masu, ale i slazené džemy. Plody se mohou konzumovat i čerstvé, v syrovém stavu, jen je potřeba odstranit nahořklou slupku a dužinu trochu přisladit.
Plody, bobule, obsahují větší množství vitaminu C, provitamin A, a také železo, křemík, hořčík nebo fosfor.
Lilek rajčenka, rajčenka řepovitá, tamarillo, stromové rajče (Silanum betaceum) Zdroj: iStock
Jak vypěstovat vlastní rajčenky
Semena rajčenky získáte poměrně snadno přes internet a před výsevem nesmíte zapomenout na důležitý krok. Semena se musí stratifikovat, tedy je nutné, aby prošly obdobím mrazu. Postačí, když je na pár dní uložíme do mrazáku. Po vysetí pak velmi rychle, asi do jednoho týdne vyklíčí. Pokud už rostlinu rajčenky vlastníte, můžete ji snadno množit i řízkováním.
Rajčenky vyžadují kvalitní substrát, dobře propustný a vylehčený přídavkem písku. Rostliny nesnášejí přemokření. Rajčenky nejsou mrazuvzdorné. Můžete je pěstovat celoročně ve skleníku (v zimě vytápěném) nebo přes léto na polostinném místě, na balkoně nebo na terase, a zimu mohou přečkat v bytě, v místnosti s teplotou nad 10 °C.
Choroby a škůdci rajčenek
Rajčenky bývají velmi často napadány padlím a mšicemi.
Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/rajcenka-obri-sestra-rajcete-v-kuchyni-i-kvetinaci.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_raj%C4%8Denka