reklama

Zeleninové ratatouille je jihofrancouzská dobrota

Ratatouille Foto: RatatouilleFoto: Thinkstock

Lilek, cuketa, paprika a rajčata.

Ratatouille (vyslovováno [ratatuj]) vešlo do obecného povědomí asi především díky skvělému animovanému filmu Ratatouille, kde kuchaříček myšák dokázal připravit tento báječný pokrm.

Základem jsou lilek, cuketa, paprika a rajčata doplněné cibulí a česnekem a k tomu hodně olivového oleje.To tedy nic výjimečného, co ale z této směsi dělá božskou manu je jeho příprava - zeleninu musíte orestovat, jinak se vám směs promění lečo. Další pravidlo je to, že základní zelenina, tedy lilek, cuketa, paprika a rajčata musí být ve stejném poměru 1:1:1:1.

Ingredience:
4  menší lilky
4 cuketky
6 paprik (můžete použít různé barvy)
12 rajčata čerstvých nebo oloupaných z konzervy
2 cibule
4 stroužky česneku
provensálské kořené či čerstvé bylinky, které tvoří provensálské koření
olivový olej

Postup:

Fígl spočívá v tom, že jednotlivé druhy zeleniny nakrájíme a opékáme samostatně.

Jako první na pánvi opečte lilek, ten spotřebuje hodně oleje (můžete ho krátce i podusit pod pokličkou). Když je opečený, přendejte ho do hrnce, posypte ho provensálským kořením.

Opět dejte na pánev olej a opečte papriky, přendejte do hrnce k lilku, posypte kořením. To samé udělejte s cuketou.

Pak na pánvi opečte cibuli a česnek, přidejte rajčata, poduste a dejte do hrnce k ostatní zelenině. Vše opepřete, osolte a společně prohřejte. Můžete servírovat.

Chcete vědět víc?

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille bývá většinou servírována samostatně, často s chlebem, někdy bývá používána jako náplň do palačinek a jen výjimečně jako příloha k jiným pokrmům. Zdroj: Wikipedie

reklama