Chcete mít doma tropický ráj? Atraktivní kana vám vyroste na balkoně i na zahradě

Kany neboli dosny jsou květiny, které se nedají přehlédnout. Kvetou celé léto atraktivními červenými, růžovými, oranžovými, žlutými či bílými květy. Dekorativní jsou taky listy, a to hlavně díky svému zbarvení. Mohou být zelené, bronzové, hnědé i žíhané. Při správném pěstování dekorativní kany vnášejí na naše zahrady, terasy, balkony či dvorky exotickou atmosféru tropického ráje. Poradíme, jak je pěstovat od jara do zimy na zahradě i v květináči na balkoně.

Kana (Canna) neboli dosna je atraktivní, 70 až 200 cm vysoká hlíznatá rostlina s výraznými, exoticky vyhlížejícími květy zářivých barev od červené, oranžové, žluté, růžové a bílé ve všech jejich odstínech. Velké květy, připomínající na první pohled kosatce mohou být jednobarevné, vícebarevné i skvrnité. Kana kvete nepřetržitě od července až do října, po odkvětu vytváří nápadné semeníky. Dekorativní jsou ale nejen květy, ale taky listy, a to hlavně díky svému zbarvení. Mohou být zelené, bronzové, hnědé, červené nebo i žíhané.

V divoké přírodě rostou kany ve Střední a Jižní Americe. Do Evropy je přivezli portugalští a španělští mořeplavci nedlouho po objevných plavbách Kryštofa Kolumba. V evropských i našich zahradách a především městských parcích už zdomácněly, ale protože jsou kany choulostivé na mráz, potřebují správně zazimovat.

Oblíbené hybridy kany neboli dosny

Botanických (původních) kan je kolem padesáti. V našich podmínkách se pěstují hlavně hybridy druhu Canna indica. Z nových kříženců jsou oblíbené hlavně trpasličí hybridy s výškou okolo 60 cm (například kultivary Lucifer nebo Orchid), které dobře rostou a bohatě kvetou také v nádobách. Populární jsou nádherné vysoké dekorativní variety hnědolisté (například kultivary Wyoming a Black Knight) a také zelenolisté (například kultivary Salmon Pink, Richard Wallace či Rosemond Coles s květy červenými se žlutými okraji).

Kde dosny nejvíc vyniknou

Robusní kany neboli dosny vyniknou v zahradě jako výrazný solitér i ve skupinách na trvalkovém nebo letničkovém záhoně, kany pěstované v nádobách povznesou každý balkon nebo terasu či dvorek na tropický ráj. Hodí se báječně do moderních městských výsadeb a zahrad, ale také do tradičních vesnických zahrádek.

Pěstování kany na zahradě

  • Kany mají rády teplo, a proto je pěstujeme na plném slunci, i když snesou i polostín. Čím více slunečního světla dostanou, tím více a barevněji budou kvést.
  • Vysazujeme je na chráněná místa do propustné, výživné, na humus bohaté půdy s dostatkem vláhy a neutrální reakcí. Zeminu můžeme vylepšit, když přidáme dobře vyzrálý kompost a písek v poměru 3 : 1.
  • Hlíznaté oddenky dosny vysazujeme ven až na přelomu května a června, kdy už opravdu nehrozí, že by mohly ještě přijít přízemní mrazíky.
  • Vysazujeme do sponu zhruba 30 x 50 cm podle kultivaru.
  • Oddenky vložíme do jamky 8 až 16 cm hluboké, zasypeme zeminou, důkladně zalijeme a přidáme vrstvu mulče pro udržení vlhkosti.
  • Kořeny a klíčky se vytvoří během několika týdnů v závislosti na teplotě půdy a vzduchu.
  • Dosny mají rády vlhko, ale nesmí být přemokřené. Platí pro ně podobně jako třeba pro lilie, že mají rády tzv. studené nohy, kdy je jejich květ na přímém slunci a spodní část ve stínu. Pokud je suché a horké léto, měli bychom je zalévat každý den ráno.
  • Kany vyžadují v době nasazování poupat a kvetení pravidelné přihnojování hnojivy pro kvetoucí rostliny se zvýšeným obsahem fosforu a draslíku. Při přehnojení dusíkem kany špatně kvetou. Když budeme uvadlé části rostlin odstraňovat, bude nám dosna kvést déle.

Pěstování kany v květináči

  • Kany (zejména trpasličí hybridy) můžeme bez obav pěstovat taky v dostatečně velkém květináči nebo jiných hlubokých nádobách.
  • Potřebují kvalitní výživný substrát a místo na slunci, je to stejné jako při pěstování na zahradě.
  • V nádobě musí být odtokové otvory a na dno musíme dát dostatečně vysokou drenážní vrstvu, protože kany nikdy nesmí sedět v přemokřeném substrátu, uhnily by.
  • Vyžadují pravidelnou zálivku a přihnojování častější, než rostliny venku na zahradě.
  • Na zimu je však nutné nádobu s rostlinou přenést do místnosti, kde přezimuje při teplotě 15 ºC

Co s kanou na jaře

  • V březnu až počátkem dubna můžeme hlízové oddenky rozdělit, a tak kany rozmnožit a zároveň zmladit, lépe pak porostou a pokvetou. Oddenkům musí zůstat tři až čtyři vrcholy s pupeny, protože menší oddělky by byly příliš slabé a hůře by prospívaly.
  • Po rozdělení necháme řezné rány den až dva zaschnout. Oddělky zasadíme do květináčů, dáme je na vnitřní okenní parapet.
  • Když už nebudou hrozit mrazy, vysadíme předpěstované rosliny do záhonů nebo do větších nádob a přeneseme na konečné stanoviště.
  • Předpěstování můžeme vynechat a oddenky rozdělit a vysadit přímo až v květnu či červnu, rostliny však budou menší a později pokvetou.

Jak předpěstovat dosny

Zhruba dva měsíce před výsadbou ven můžeme kany předpěstovat. Hlíznaté oddenky vysadíme do květináčů a necháme je na okně či zaskleném balkoně.

Začátkem června se rostliny vysazují ven na trvalé stanoviště. Aby se nevyvracely, vysazujeme je hlouběji, než byly v květináčích, kde jsme je předpěstovávali.

Co s kanou na zimu

  • Jelikož kana není mrazuvzdorná, oddenky s příchodem prvních nočních mrazíků opatrně vyryjeme, abychom je nepoškodili.
  • Očistíme je a uložíme do nádoby se suchým pískem nebo rašelinou a dáme do suché místnosti s teplotou mezi 5 až 15 °C.
  • Zhruba jednou za měsíc zkontrolujeme, zda nejsou napadené plísní, hnilobou či se oddenky příliš nescvrkávají. Pokud ano, tak písek nebo rašelinu mírně navlhčíme.
  • Pokud vidíme známky plísně, tak oddenky vyjmeme, postříkáme přípravkem proti houbám, necháme dobře oschnout a pak uložíme do nové rašeliny či písku.
  • Na jaře hlíznaté oddenky kany pak opět vysadíme na záhon.

Zdroje: gardeningknowhow.comeasytogrowbulbs.comkalliergeia.comkvetinovecibulky.info

Sdílejte článek
Štítky Kryštof Kolumbus květ jaro květináč zahrada záhon balkon kultivar dosna (Canna) kana dosna kana pěstování oddenek Richard Wallace

Přečtěte si také