reklama

Encyklopedie

Rajče jedlé / Solanum lycopersicum

Rajče jedlé/Solanum lycopersicum Foto: Rajče jedlé/Solanum lycopersicumFoto: Jindřich Votýpka

Též lilek rajče. Trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých.

Popis:

Vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče.

Pěstování:

Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.

Využití:

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Rajče jedlé/Solanum lycopersicum Foto: Jindřich Votýpka

Rajče jedlé/Solanum lycopersicum, Foto: Jindřich Votýpka

 

reklama