Blížící se jaro prozradí ptáci i zajíci. Poznejte i rostliny, ze kterých se můžete těšit

Všichni netrpělivě sledujeme předpovědi počasí, ale meteorologové se občas pěkně mýlí. Na druhou stranu tu máme zcela neomylnou přírodu. Stačí jí jen umět naslouchat a dobře pozorovat první projevy blížícího se jara. Všimli jste si, jak ptáci po ránu hlasitě švitoří, zajíci si spolu hrají na honěnou a objevují se první jarní květy?

Ptačí křik a zpěv

Skřivan se ještě neozývá, přestože nám to tvrdí jedna známá lidová pranostika pro měsíc únor. Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout tedy ve skutečnosti vážně neplatí, protože skřivani se z teplých krajin vracejí až později, ale většina ptáků, kteří u nás přezimují, se přece jen s nadcházejícími teplejšími dny probouzí k větší aktivitě. Po ránu hlasitě zpívají a vesele švitoří.

Mezi první jarní pěvce patří podle České ornitologické společnosti budníček menší, jehož štěbetání nepřeslechnete, umí být všudypřítomný. Jakmile ho uslyšíte, můžete se začít radovat. Melodické zvonkohry později vyluzuje například i sýkora koňadra.

Boxující zajíci

Když se v období námluv, tedy především na počátku jara, na jednom poli sejde více zajíců, započne mezi nimi boj o to, komu teritorium patří a kdo se stane otcem budoucích malých zajíčků. Přízeň samice si musí samci vybojovat, a proto spolu boxují. Jakmile tedy uvidíte zápas dvou ušáků, můžete si být téměř jistí, že ochlazení a další zimní týdny už není třeba vyhlížet.

Čmeláci

Čmeláčí královny jsou vždy první, kdo se po delší zimní hibernaci brzy zjara probouzejí. Z dutin pod zemí, kde většinou zimují, je ven vylákají právě teplé jarní paprsky slunce, tedy jasná příležitost se posilnit před hledáním nového hnízdiště. Slunce je většinou probere skutečně až ve chvíli, kdy je pro ně venku připraveno dostatečné množství dostupné potravy. Pokud tedy uvidíte čmeláka, jak hladově poletuje z květu na květ, můžete se už začít těšit na skutečné jaro.

Sněženky i bledule

Vydat se za nimi můžete na vlastní zahradu i do světlého, nejčastěji listnatého, ale i smíšeného lesa. Sněženky se vždy probouzejí jako první, klidně už v lednu, pokud jen na pár dnů vykoukne sluníčko ze zamračené oblohy. Jejich zvonkovité bílé květy ještě jaro tak úplně nehlásí, ale bledule, ty už ke svému kvetení potřebují trochu vyšší teploty. Ty už se do úplného mrazu na svět neklubou.

Žluté talovíny

Trvalky s podzemními hlízkami, které vykvétají zářivě žlutými kvítky, najdete většinou jen na zahradách, protože původně pocházejí z Jižní Evropy a zplaňují, tedy samy se množí do volné přírody jen málokdy. Největší radost z talovínu mají první včelky, které se za slunných dní odváží vyletět z úlu.

Otužilé krokusy

Ze všech druhů krokusů, které můžete na své zahradě pěstovat, patří k nejodolnějším a nejčasnějším sněžné krokusy nebo také tomasíni, jak se jim někdy mezi pěstiteli říká. Ke svému růstu nepotřebují ani pečlivě udržované záhony a plně se spokojí s místem uprostřed trávníku, a dokonce i ve stínu, pod stromy nebo keři.

Keře obsypané květy

Možná si při zmínce o jarních keřích hned vybavíte oblíbené kočičky, tedy květy vrby jívy, která patří k nejdůležitějším zdrojům první jarní potravy pro všechny čmeláky i předčasně probuzené včelky. Na zahradách však vykvétají i takové krásky, jako je kalina vonná, slivoň chloupkatá nebo zimolez, zimnokvět, lískovníček či lýkovec. Všechny tyto keře mají pro užitečný hmyz snad ještě větší význam než kvetoucí první jarní květiny. Množství kvítků na jediném keři totiž bývá přímo ohromující.

Zdroj: https://www.sedlcany-info.cz/na-hromnice-musi-skrivanek-vrznout-i-kdyby-mel-zmrznout-rika-jedna-z-pranostik/; https://zeny.iprima.cz/priroda-vam-napovi-ze-jaro-uz-se-blizi-pozorujte-rostliny-a-naslouchejte-ptakum-200593

Sdílejte článek

Přečtěte si také