Po bodnutí včelou rychle odstraňte žihadlo a vpich ošetřete cibulí nebo hlínou

V letním období, při výletech do přírody nebo při práci na zahradě, včelím žihadlům občas neuniknete. Pokud nejste na včelí bodnutí alergičtí, nejedná se o nic závažného, ale je dobré znát pár babských rad, jak zamezit většímu svědění a otoku.

Věděli jste, že nejvíce vám bodnutí od včely hrozí v červnu a červenci? V té době včely vykazují největší aktivitu a zkušení včelaři radí, vyhýbat se včelím úlům alespoň na osm metrů.

Jak žihadlům v přírodě předcházet

Včelí úly potkáte v přírodě jen velmi zřídka, ale včelkám, spěchajícím pro další várku pylu se vyhnete jen těžko. Velká většina takových setkání proběhne samozřejmě v klidu, ale občas se stane, že si s včelou vzájemně zkřížíte cestu a včelí žihadlo vás nemine. Větší pravděpodobnost bodnutí včelou bývá tak před bouřkou, kdy jsou včely neklidné.

Včela na louce nebo na zahradě použije žihadlo jako poslední možnost obrany, pokud ji nechtěně přišlápnete nebo přimáčknete nebo pokud začnete divoce máchat rukama. Ve chvíli, kdy vás poplašená včela začne pronásledovat, přejděte raději pomalu a v klidu, bez divokých pohybů, z otevřené louky do lesa, mezi stromy, nebo projděte keřem. Včela tak ztratí orientaci a nechá vás s největší pravděpodobností na pokoji.

První pomoc při včelím bodnutí

Po bodnutí jednou osamocenou včelou už vám samozřejmě žádný další útok nehrozí. Včela po použití žihadla umírá. Pokud jste se dostali do blízkosti úlu nebo roje včel, pokuste se zůstat co nejvíce v klidu a pomalu a bez rozmáchlých gest se přemístěte co nejdále.

Žihadlo nejprve z kůže co nejrychleji odstraňte. Jed se z jedového váčku uvolňuje postupně, proto dejte pozor, ať váček při vytahování žihadla prsty nebo pinzetou nezmáčknete. Raději žihadlo jen nehtem nebo tupou stranou nože vyškrábněte.

Začervenání místa vpichu a menšímu nebo většímu otoku se nevyhnete. Velikost otoku je velmi individuální, může se jednat jen o velikost pětikoruny, jindy třeba i dvou dlaní. Otok by měl ustoupit během 2-7 dnů.

Místo vpichu ošetřete octem, rozkrojenou cibulí, alkoholem, francovkou, gelem s propolisem nebo Fenistilem, který volně koupíte v lékárně. Zajímavou možností je i vlhká hlína, kterou podle starých babských rad můžete přiložit na postižené místo. S následným svěděním a otokem vám pomohou studené obklady.

Pokud se po bodnutí včelou u vás projeví opravdu velký otok, nevolnost, silné svědění dlaní a chodidel nebo i celého těla, bušení srdce, potíže s polykáním a mluvením, závratě, celkový pocit slabosti a malátnost… raději vyhledejte lékařskou pomoc. Lidé trpící alergií na včelí bodnutí by u sebe vždy měli mít léky první pomoci, tedy rychle působící antihistaminikum, lék kortizonového typu nebo dokonce adrenalinový injektor, to vše samozřejmě jen na doporučení odborného lékaře, alergologa.

Zdroj: https://www.nzip.cz/clanek/761-alergie-na-hmyzi-bodnuti-diagnostika-a-prvni-pomoc; https://www.pleva.cz/a/prvni-pomoc-pri-vcelim-bodnuti?utm_source=facebook&utm_medium=hootsuite&utm_campaign=sireni-obsahu&utm_term=clanek-vceli-bodnuti&fbclid=IwAR0j_COv9dw1QCyqZVSUp_KwZ7xextsXnYc6UnwCzfXvKMdq68BlvXccP9Y

Sdílejte článek

Přečtěte si také