Jak založit krásnou skalku užitečnou i pro divoké včely. Proč jim vycházet vstříc?

Písčitá půda, jakou vyžaduje ke svému zdárnému růstu většina skalniček, je výborná i pro divoké včely. Některé druhy divokých včel ke svému hnízdění v zemi potřebují přesně takové prostředí. A jiným zase vyhovují skuliny a spáry mezi jednotlivými kameny nebo i stébla travin, která se často do skalek vysazují jako doplňkové rostliny.

Nejprve si dobře vyberte místo, na kterém svou skalku začnete budovat. Většina skalniček vyžaduje dostatek slunečních paprsků, rostliny stínomilné se mezi skalničkami téměř nevyskytují. Skalničky pocházejí často z horských a velehorských oblastí, a jsou tedy velmi otužilé a nenáročné. Využít můžete i rostliny, které pocházejí ze Středomoří, ty budou mít vyšší nároky na teplo.

Připravte si půdu, štěrk a kameny

Z prostoru, který jste si pro svou skalku na zahradě vybrali, nejprve odstraňte asi 25–30 cm horní vrstvy půdy. Zabráníte tak i rozrůstání plevelů, které se původně na místě vyskytovaly. Na dno budoucí skalky můžete položit i konopnou zahradnickou textilii, ale není to nutné. Na celou plochu pak nasypejte asi 10–15 cm vysokou vrstvu drenážního štěrku (drobné kamínky o velikosti 8–30 mm). Jako další vrstvu použijte písčitou hlínu, klidně výkopovou zeminu, která vám například zůstala na pozemku po stavbě domu.

Zemina by měla být písčitá a promíchaná s drobnými kamínky. Na skalku nepoužívejte zahradnický substrát, který je příliš bohatý na živiny, to skalničkám, které ve svém přirozeném prostředí rostou často na skalách a vrcholcích hor, nevyhovuje. Navršte kopeček o dost vyšší, než si představujete výslednou výšku skalky, zemina se ještě sesedne.

Zároveň se zeminou začněte do skalky usazovat nejprve velké, později i menší kameny. Seženete je v kamenolomu, ale i ve velkých zahradnických centrech a v hobbymarketech. Vybírejte kameny, které se přirozeně vyskytují ve vašem okolí v přírodě. Při skládání kamenů cíleně vytvořte mezery a spáry, do kterých vysadíte rostliny, ale ve kterých si své místo k životu najdou i divoké včely.

Výsadba skalniček

Pár dní nechte vybudovanou skalku odpočívat bez osazení rostlinami. Sypký materiál se sesedne, zaplní volná místa mezi kameny a celá skalka dostane konečný tvar. Pokud je to možné, počkejte s výsadbou po prvním větším dešti. Stékající voda skalku tzv. usadí.

Rostliny vhodné do skalky a prospěšné včelám

Velmi důležité pro život včel a ostatního hmyzu jsou především kobercové skalničky, které dokážou vykvést celou záplavou nektarodárných květů. Pak také existují skalničky, které vyhovují speciálně některým druhům včel. Asi 30 % našich divokých včel je oligolektických, to znamená, že se při sbírání pylu specializují pouze na rostliny z určité čeledi, nebo dokonce jenom rodu. Například včela zednice zelenavá nebo žlutočerná, potřebují ke svému životu podkovku chocholatou (Hippocrepis comosa). Další oligolektické rostliny najdete ve fotogalerii.

Takových příkladů je mnoho, proto je důležité, aby nejen naše skalky v zahradách, ale celá příroda zůstala rozmanitá a bohatá na nejrůznější druhy rostlin. Protože každá rostlinka, i když nám na první pohled připadá neatraktivní, je nepostradatelná pro někoho jiného. Třeba právě pro některou včelku.

Zdroj: http://pestovani.info/divoke-vcely-jsou-uzitecne-i-kdyz-nedavaji-med/


Přečtěte si také