reklama

Maličké chaloupky z perníku poslouží jako dekorace i sladké potěšení

Simona Sedláčková
1. prosince 2020
Každý rok pečete vánoční perníčky, ale možná jste ještě nevyzkoušeli roztomilou dekoraci, kterou potěšíte nejen děti, ale i každého, koho o vánočních svátcích pohostíte horkou kávou, čajem nebo kakaem. Upečte si maličké domečky na hrnečky.
reklama

Co budete potřebovat na perníkové těsto

  • 1 000 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • 10 lžic medu
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžičky sody

Co budete potřebovat na polevu

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce solamylu
  • citronovou šťávu

Jak budete postupovat při pečení perníků

1. Sypké ingredience, tedy mouku, cukr, kakao, perníkové koření a sodu dobře promíchejte.

2. Přidejte rozehřáté máslo a med.

3. Nakonec přidejte pět celých vajec a vypracujte těsto.

4. Těsto nejlépe zpracujete ručně. Dejte si na čas, těstem klidně i několikrát bouchněte o stůl, ať se zněho dostanou bublinky vzduchu.

5. Těsto ponechte nejméně do druhého dne odpočinout vlednici, ale nic se nestane, pokud tam zůstane déle. Pak ztěsta vykrajujte pomocí formiček jednotlivé dílky domečku a pečte na 180 °C.

6. Zbílku, moučkového cukru, solamylu a citronové šťávy si utřete polevu, která musí být dostatečně hustá, aby dokázala slepit jednotlivé části domku, ale zase ne moc, aby poleva držela na perníku.

Kdo by neměl rád vánoční perníky! Upečte si je včas, ať vám do Vánoc stihnou pěkně změknout:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama