Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?

Halloween je skvělá příležitost, jak se pěkně vydovádět a dobrovolně si přivodit strach. Bavit se a trochu se taky bát můžeme i v kuchyni při pečení sladkých halloweenských strašidel a bubáků. Co letos vyzkoušet tři naše recepty a upéct strašidelný dort, perníkovou mumii nebo čokoládové muffiny s pavouky? Jsou hodně dobré i dostatečně děsivé… Někdo sice Halloween jen nerad přijímá, protože má dojem, že se nesrovnává s našimi Dušičkami, ale nic nebrání tomu, abychom přelom října a listopadu prožili přesně tak, jak nám to vyhovuje a jak to máme rádi.
Vydáno: 30.10.2019
Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?
Autor: archiv Dr.Oetker Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Halloween jako prastarý lidový svátek se správně má začít slavit 31. října večer a skončit 1. listopadu k ránu – tedy těsně před svátkem Všech svatých a Dušičkami. Tato magická noc symbolizuje propojení světa živých se světem mrtvých. To, že se s ním pojí bujaré dovádění nebo zdánlivě neuctivé strašení je vlastně kompenzace zvážnění a rozjímání, které hned po Halloweenu následuje. Je to podobné, jako když se při venkovských pohřbech šlo na hřbitov smutně a se slzami, ale zpět už zvesela za doprovodu veselé muziky. A v případě Halloweenu je postup obrácený. Jak už naši předkové správně tušili, křehké lidské duši takový silný kontrast prospívá.

Pečený Halloween: mumie z perníku
Autor: archiv Dr.Oetker Pečený Halloween: mumie z perníku

Hallowenská mumie z perníku

Na těsto v míse smícháme 300 g polohruhé mouky s 3 lžicemi prosátého přírodního kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 200 g cukru a 1 lžičku perníkového koření Dr. Oetker (skořice, hřebíček, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořech, badyán). Přidáme asi 120 g na kostičky nakrájené dýně hokaido nebo oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 100 ml oleje a 100 ml mléko. Těsto vymícháme vařečkou dohladka a naneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Uhladíme a vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme zhruba 35 minut. Perníkový korpus necháme vychladnout. Vyjmeme ho z formy a podílně prožízneme. Spodní díl potřeme asi 3 lžicemi švestkových povidel (můžeme je mírně zahřát) a přiklopíme. Nakonec dort pak potřeme povidly. Na ozdobení budeme potřebovat jedno balení fondánu kakaové potahovací hmoty a jedno fondánu bílé potahovací hmoty. Z kousku bílého fondánu a černé potravinářské gelové barvy vytvoříme oči mumie. Zbylý bílý fondán a kakaový podsypeme moučkovým cukrem a vyvádíme válečkem na pláty, které ostrým nožem nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Ty střídavě naneseme na povidly potřený povrch dortu jako obvazy, nakonec přiděláme oči.

Pečený Halloween: čokoládové mufiiny s pavouky
Autor: archiv Babiččina volba Pečený Halloween: čokoládové mufiiny s pavouky

Čokoládové muffiny s pavouky

Na těsto do mísy nasypeme 440 g hladké dortové mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, špetku soli, 6 lžic kakaa holanského typu, 140 g hořké čokolády nakrájené nadrobno a 200 g cukru. V jiné nádobě vyšleháme 4 vejce s 2 lžičkami vanilkového extraktu a 240 ml podmáslí. Pak obě části smícháme dohromady a přidáme 240 g rozpuštěného másla. Těstem naplníme košíčky na muffiny asi do 2/3 a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou pružné a na povrchu pevné. Necháme vychladnout. Asi 3 muffiny rozdrobíme do misky. Na ozdobení budeme potřebovat 2 polotučné tvarohy, 4 lžíce moučkového cukru, marcipán a cukrové perličky. Každý muffin potřeme tvarohem utřeným dohladka s moučkovým cukrem a posypeme rozdrobenými muffiny. Z marcipánu vytvarujte nohy a oči pavouků, oči dozdobíme perličkami.

Pečený Halloween: strašidelný dort
Autor: archiv Dr.Oetker Pečený Halloween: strašidelný dort

Dort jako halloweenské strašidlo

Na těsto obsah vyšleháme ručním šlehačem směs na korpus z balení Red Velvet dortu Dr.Oetker s 125 ml smetany ke šlehání a 3 vejci dohladka. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30 – 35 minut. Korpus necháme vychladnout. Obsah sáčku na krém z balení Red Velvet dortu nasypeme do mísy, přidáme 125 ml vychlazené smetany ke šlehání a 200 g zakysané smetany (nebo mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru) elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni ušleháme. Vychladlý korpus podélně rozřízneme a spodní díl potřeme většinou krému, zbylým pak potřeme i povrch dortu. Uložíme nejméně na hodinu do ledničky. Na ozdobení dortu podsypeme moučkovým cukrem jedno celé balení fondánu bílé potahovací hmoty, vyvádíme pomocí válečku plát a celý dort jím potáhneme. Zhruba polovinu balení fondánu kakaové potahovací hmoty také vyválíme a vytvoříme z něj na dortu halloweenské strašidlo buď podle naší fotky, nebo podle své fantazie.

Článek je zařazen v: Halloween , halloweenské dorty , halloweenské pečení , halloweenské recepty , mumie z perníku , dort Red Velvet jako strašidlo , čokoládové muffiny s pavouky
Speciály: Halloween v Česku
Reklama