reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumii z perníku nebo muffiny s pavouky?

Lenka Valjentová , Vydáno: 26.10.2020
Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?
Autor: archiv Dr.Oetker Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?
Halloween je skvělá příležitost, jak se pěkně vydovádět a dobrovolně si přivodit strach. Bavit se a trochu se taky bát můžeme i v kuchyni při pečení sladkých halloweenských strašidel a bubáků. Co letos vyzkoušet tři naše recepty a upéct strašidelný dort, perníkovou mumii nebo čokoládové muffiny s pavouky? Jsou hodně dobré i dostatečně děsivé… Někdo sice Halloween jen nerad přijímá, protože má dojem, že se nesrovnává s našimi Dušičkami, ale nic nebrání tomu, abychom přelom října a listopadu prožili přesně tak, jak nám to vyhovuje a jak to máme rádi.

reklama

Halloween jako prastarý lidový svátek se správně má začít slavit 31. října večer a skončit 1. listopadu k ránu – tedy těsně před svátkem Všech svatých a Dušičkami. Tato magická noc symbolizuje propojení světa živých se světem mrtvých. To, že se s ním pojí bujaré dovádění nebo zdánlivě neuctivé strašení je vlastně kompenzace zvážnění a rozjímání, které hned po Halloweenu následuje. Je to podobné, jako když se při venkovských pohřbech šlo na hřbitov smutně a se slzami, ale zpět už zvesela za doprovodu veselé muziky. A v případě Halloweenu je postup obrácený. Jak už naši předkové správně tušili, křehké lidské duši takový silný kontrast prospívá.

Pečený Halloween: mumie z perníku
Autor: archiv Dr.Oetker Pečený Halloween: mumie z perníku

Hallowenská mumie z perníku

Ingredience

  • 300 g polohruhé mouky
  • 3 lžíce prosátého kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 200 g cukru
  • 1 lžička perníkového koření Dr.Oetker
  • 120 g na kostičky nakrájené dýně hokaido nebo oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 100 ml oleje  
  • 100 ml mléka
  • 5 lžic švestkových povidel
  • 1 balíček fondánu kakaové potahovací hmoty 
  • 1 balíček fondánu bílé potahovací hmoty 
  • barva potravinářská gelová černá 
DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

Postup

Na těsto v míse smícháme mouku s kakaem, jedlou sodou, cukrem a perníkovým kořením (skořice, hřebíček, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořech, badyán). Přidáme dýni hokaido nebo jablka, vejce, rum, olej a mléko.Těsto vymícháme vařečkou dohladka a naneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Uhladíme a vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme zhruba 35 minut. Perníkový korpus necháme vychladnout. Vyjmeme ho z formy a podélně prořízneme. Spodní díl potřeme asi 3 lžicemi povidel (můžeme je mírně zahřát) a přiklopíme. Nakonec dort potřeme zbylými povidly. Z kousku bílého fondánu a černé potravinářské gelové barvy vytvoříme oči mumie. Zbylý bílý fondán a kakaový podsypeme moučkovým cukrem a vyválíme válečkem na pláty, které ostrým nožem nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Ty střídavě naneseme na povidly potřený povrch dortu jako obvazy, nakonec přiděláme oči.

Pečený Halloween: čokoládové mufiiny s pavouky
Autor: archiv Babiččina volba Pečený Halloween: čokoládové mufiiny s pavouky

Čokoládové muffiny s pavouky

Ingredience

  • 440 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 1 prášek do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 6 lžic kakaa holanského typu
  • 140 g hořké čokolády nakrájené nadrobno  
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 240 ml podmáslí
  • 240 g másla
  • 2 tvarohy
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • marcipán 
  • cukrové perličky
Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Postup

Na těsto do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, špetku soli, kakao, čokoládu a cukr. V jiné nádobě vyšleháme vejce s vanilkovým extraktem a podmáslím. Pak obě části smícháme dohromady a přidáme rozpuštěné máslo. Těstem naplníme košíčky na muffiny do 2/3 a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud muffiny nebudou pružné a na povrchu pevné. Necháme vychladnout. Tři muffiny rozdrobíme do misky. Každý muffin potřeme tvarohem utřeným dohladka s moučkovým cukrem a posypeme rozdrobenými muffiny. Z marcipánu vytvarujte nohy a oči pavouků, oči dozdobíme perličkami.

Pečený Halloween: strašidelný dort
Autor: archiv Dr.Oetker Pečený Halloween: strašidelný dort

Dort jako halloweenské strašidlo

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • 3 vejce
  • 1 balení Red Velvet dort Dr.Oetker
  • 200 g zakysané smetany (nebo mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru)
  • 1/2 balíčku fondánu kakaové potahovací hmoty 
  • 1 balíček fondánu bílé potahovací hmoty 
Karobová mouka

Karobová mouka chutná po čokoládě a neobsahuje lepek. Upečte si dort!

Ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou aneb Sladké překvapení pro zdraví

Ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou aneb sladké překvapení pro zdraví

Postup

Na těsto vyšleháme ručním šlehačem směs na korpus z balení Red Velvet dortu se 125 ml smetany ke šlehání a vejci dohladka. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30–35 minut. Korpus necháme vychladnout. Obsah sáčku na krém z balení Red Velvet dortu nasypeme do mísy, přidáme zbytek vychlazené smetany ke šlehání a zakysanou smetanu a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni ušleháme. Vychladlý korpus podélně rozřízneme a spodní díl potřeme většinou krému, zbylým pak potřeme i povrch dortu. Dáme  na nejméně hodinu do ledničky. Na ozdobení dortu podsypeme moučkovým cukrem celé balení fondánu bílé potahovací hmoty, vyválíme pomocí válečku plát a celý dort jím potáhneme. Polovinu balení fondánu kakaové potahovací hmoty také vyválíme a vytvoříme z něj na dortu halloweenské strašidlo buď podle naší fotky, nebo podle své fantazie.

Více o Halloweenu najdete v našem speciálu

reklama

Článek je zařazen v: Halloween , halloweenské dorty , halloweenské pečení , halloweenské recepty , mumie z perníku , dort Red Velvet jako strašidlo , čokoládové muffiny s pavouky

reklama

Přečtěte si také