návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jedlá soda při pečení vyžaduje přesné dávkování. Nezaměňte ji za kypřící prášek

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 22.07.2021
Jedlá soda při pečení
Autor: iStock Jedlá soda při pečení
Jedlá soda či soda bikarbona má opravdu rozsáhlé využití, jedno z nejstarších je při pečení jako kypřidlo, které má za úkol těsto zvednout, zvláčnit a zvětšit jeho objem. Jedlá soda je základní součástí kypřicích prášků do pečiva, ale jejich použití je odlišné. Prozradíme, jak zacházet s jedlou sodou při pečení, na co si dát pozor i jaký je rozdíl mezi sodou a kypřícím do pečiva. Máme pro vás i dva recepty s jedlou sodou na ovocný koláč a perníčky, třeba vánoční.

reklama

Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3, soda bikarbona) se zásaditým pH se dnes používá takřka všude v domácnosti i na zahradě, umí vyčistit šperkymatrace nebo připálené hrnce, poslouží jako hnojivo i ochrana rostlin před škůdci a chorobami.

Tradičně se ale používá při pečení jako kypřidlo. Je základní součástí kypřicích prášků. Zdálo by se, že je vlastně jedno, kterou ingredienci při pečení použijeme. A vidíte, není. Jedlá soda  a prášek do pečiva totiž při pečení fungují na jiném principu. Chemické reakce, při kterých se uvolňuje oxid uhličitý a unikající bublinky těsto kypří, zvětšuje se jeho objem, nadýchanost a vláčnost, jsou při použíti jedlé sody či prášku do pečiva odlišné. Jedlá soda tedy není to samé co kypřicí prášek.

Jedlá soda při pečení: soda bikarbona je zásaditá látka, proto použijeme-li ji jako kypřidlo, musíme vždy do těsta přidat něco kyselého
Autor: iStock Jedlá soda při pečení: soda bikarbona je zásaditá látka, proto použijeme-li ji jako kypřidlo, musíme vždy do těsta přidat něco kyselého

Jedlá soda v těstě

Jedlá soda  je zásaditá látka, proto použijeme-li ji jako kypřidlo, musíme vždy do těsta přidat něco kyselého (acidního), například jogurt, podmáslí, acidofilní mléko, ocet, citronovou šťávu, med, přírodní kakaový prášek (ne kakao holanského typu), melasu nebo vinný kámen, abychom při pečení dosáhli správného efektu. Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem těsta. Nedáme-li do těsta nic kyselého, jedlá soda je zbytečná a navíc může způsobit dost nepříjemnou mýdlovou pachuť. 

9 dobrých důvodů, proč mít doma jedlou sodu. Pomáhá při běžném uklízení, praní či mytí nádobí

9 důvodů, proč mít doma jedlou sodu. Pomáhá při úklidu, odstraňuje pachy a čistí šperky

Jedlá soda: Domácí zázrak, který umí skoro vše

Jedlá soda: Domácí zázrak, který umí skoro vše

Kypřicí prášek v těstě

Prášek do pečiva je směs zásadité jedlé sody, acidní složky, většinou fosforečnany nebo vinný kámen a škrobu či mouky. Na spuštění reakce v těstě stačí jen voda nebo mléko. Prášek do pečiva se tedy používá hlavně v receptech, které neobsahují žádnou kyselou ingredienci. 

Vše o jedlé sodě a jejím využítí v domácnosti a na zahradě najdete v našem speciálu:

Jedlá soda versus prášek do pečiva

Prášek do pečiva jedlou sodou a jedlou sodu práškem do pečiva nahradit můžeme. Měli bychom ovšem počítat s tím, že prášku do pečiva je potřeba třikrát až čtyřikrát víc než jedlé sody a naopak. V případě použití jedlé sody je potřeba také zvětšit objem kyselé ingredience, a pokud v receptu není, tak ji musíme přidat, aby v těstě proběhla chemická reakce.

Jedlá soda při pečení: recept na ovocný koláč s podmáslím
Autor: iStock Jedlá soda při pečení: recept na ovocný koláč s podmáslím

Ovocný koláč

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 ml podmáslí nebo acidofilního mléka
  • 70 – 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 40 ml oleje
  • 2 ml rumového aroma
  • 450 – 500 g ovoce (švestky, meruňky, třešně, višně, broskve...)
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a mouka do formy

Příprava

Ovoce nakrájíme, případně vypeckujeme. Podmáslí utřeme s cukrem, rumovým aroma, vejci a olejem. Pak přidáme mouku smíchanou se sodou a umícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a uhladíme. Ovoce rozložíme rovnoměrně na těsto - ovocem nešetříme - a posypeme vanilkovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté ba 180 °C a pečeme přibližně 30 minut. Koláč necháme vychladnout.

Jedlá soda při pečení: recept na perníčky nejen vánoční
Autor: iStock Jedlá soda při pečení: recept na perníčky nejen vánoční

Perníčky

Ingredience

  • 560 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 150 g medu
  • 10 g jedlé sody
  • 4 vejce
  • perníkové koření podle chuti

Příprava

Zahřejeme med na asi 30 °C. Z mouky cukru, vajec, perníkového koření a sody vypracujeme těsto, do kterého přidáme med a znovu řádně propracujeme. Necháme odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na placku silnou asi 4 mm a vykrajujeme nebo vyřezáváme různé tvary. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 °C asi 6 minut. Necháme vychladnout. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Jak využít jedlou sodu na zahradě při pěstování růží, muškátů, rajčat a okurek

Jedlá soda v zahradě pomůže při pěstování rajčat i růží. Ničí plísně a odradí slimáky

Chcete mít krásná rajčata? Nejlepší domácí hnojiva uděláte z jedlé sody, droždí a cukru

Chcete mít krásná rajčata? Jedlá soda vám pomůže!

Jak vybělit prádlo pomocí jedlé sody?

Jedlá soda vybělí prádlo. Jak ji správně použít?

Jak vyčistit hrnec pomocí jedlé sody

Jedlá soda vyčistí připálený hrnec během chvíle. Postup je jednoduchý

Jedlá soda matrace

Matraci vyčistí jedlá soda. Zbaví ji nepříjemného zápachu

Jde to i bez chemie!

Ocet, jedlá soda, citron: Praktické tipy, jak uklidit domácnost bez chemie

reklama

Článek je zařazen v: jedlá soda , jedlá soda pečení , jedlá soda recept , jedlá soda koláč , jedlá soda perníčky , jedlá soda x kypřicí prášek , kypřící prášek do pečiva

reklama

Přečtěte si také