reklama

Jedlá soda při pečení vyžaduje přesné dávkování. Nezaměňte ji za kypřicí prášek

Lenka Valjentová
22. července 2021
Jedlá soda či soda bikarbona má opravdu rozsáhlé využití, jedno z nejstarších je při pečení jako kypřidlo, které má za úkol těsto zvednout, zvláčnit a zvětšit jeho objem. Jedlá soda je základní součástí kypřicích prášků do pečiva, ale jejich použití je odlišné. Prozradíme, jak zacházet s jedlou sodou při pečení, na co si dát pozor i jaký je rozdíl mezi sodou a kypřicím práškem do pečiva. Máme pro vás i dva recepty s jedlou sodou.
reklama

Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3,soda bikarbona) se zásaditým pH se dnes používá takřka všude v domácnosti i na zahradě, umí vyčistit šperky imatrace nebo připálené hrnce, poslouží jako hnojivo i ochrana rostlin před škůdci a chorobami.

Tradičně se ale jedlá soda používá při pečení jako kypřidlo. Je základní součástí kypřicích prášků. Zdálo by se, že je vlastně jedno, kterou ingredienci při pečení použijeme. A vidíte, není. Jedlá sodaaprášek do pečivatotiž při pečení fungují na jiném principu. Chemické reakce, při kterých se uvolňuje oxid uhličitý a unikající bublinky, těsto kypří, zvětšuje se jeho objem, nadýchanost a vláčnost,jsou při použíti jedlé sody či prášku do pečiva odlišné. Jedlá soda tedy není to samé co kypřicí prášek.

Jedlá soda v těstě

Jedlá soda je zásaditá látka, proto použijeme-li ji jako kypřidlo, musíme vždy do těsta přidat něco kyselého (acidního), například jogurt, podmáslí, acidofilní mléko, ocet, citronovou šťávu, med, přírodní kakaový prášek (ne kakao holanského typu), melasu nebo vinný kámen, abychom při pečení dosáhli správného efektu. Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem těsta. Nedáme-li do těsta nic kyselého, jedlá soda je zbytečná a navíc může způsobit dost nepříjemnou mýdlovou pachuť.

Kypřicí prášek v těstě

Prášek do pečiva je směs zásadité jedlé sody, acidní složky, většinou fosforečnanu nebo vinného kamene, a škrobu či mouky. Na spuštění reakce v těstěstačíjen voda nebo mléko. Prášek do pečiva se tedy používá hlavně v receptech, které neobsahují žádnou kyselou ingredienci.

Vše o jedlé sodě a jejím využítí v domácnosti a na zahradě najdete v našem speciálu:

Jedlá soda versus prášek do pečiva

Prášek do pečiva jedlou sodou a jedlou sodu práškem do pečiva nahradit můžeme. Měli bychom ovšem počítat s tím, že prášku do pečiva je potřeba třikrát až čtyřikrát víc než jedlé sody a naopak. Vpřípadě použití jedlé sody je potřeba také zvětšit objem kyselé ingredience, a pokud v receptu není, tak ji musíme přidat, aby v těstě proběhla chemická reakce.

Ovocný koláč

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 ml podmáslí nebo acidofilního mléka
  • 70–80 g cukru
  • 2 vejce
  • 40 ml oleje
  • 2 ml rumového aroma
  • 450–500 g ovoce (švestky, meruňky, třešně, višně, broskve...)
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a mouka do formy

Příprava

Ovoce nakrájíme, případně vypeckujeme. Podmáslíutřeme s cukrem, rumovým aroma, vejci a olejem. Pakpřidáme mouku smíchanou se sodou a umícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a uhladíme. Ovoce rozložíme rovnoměrně na těsto – ovocem nešetříme – a posypeme vanilkovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut. Koláč necháme vychladnout.

Perníčky

Ingredience

  • 560 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 150 g medu
  • 10 g jedlé sody
  • 4 vejce
  • perníkové koření podle chuti

Příprava

Zahřejeme med na asi 30 °C. Z mouky cukru, vajec, perníkového koření a sody vypracujeme těsto, do kterého přidáme med a znovu řádně propracujeme. Necháme odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na placku silnou asi 4 mm a vykrajujeme nebo vyřezáváme různé tvary. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 °C asi 6 minut. Necháme vychladnout. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama